Οι επεκτατικές αιχμές της ισλαμικής Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάμειξή της σε εσωτερικές υποθέσεις χωρών της Μέσης Ανατολής έχουν υποχρεώσει την ελληνική διπλωματία να εντείνει τη δραστηριότητά της στο πεδίο των συμμαχιών της στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, το υπουργείο Εξωτερικών συγκεντρώνει τώρα το ενδιαφέρον του στο γεγονός ότι η Τουρκία κινείται σε όλα τα πεδία των αντιπαραθέσεών της με χώρες της περιοχής, ακολουθώντας πολιτική ηγετικής δύναμης του μουσουλμανικού κόσμου, με ένοπλο βραχίονά της τους τζιχαντιστές των «Αδελφών Μουσουλμάνων». Ο Ερντογάν, αφού απέτυχε πλήρως να προκαλέσει «ρήγματα» στο μέτωπο της μεσογειακής συμμαχίας με «ανοίγματά» του προς Ισραήλ και Αίγυπτο, αφού διαπίστωσε ότι η θέση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένει ισχυρή, εντείνει την προσπάθειά του να δώσει στην επιθετική εξωτερική πολιτική του χαρακτήρα θρησκευτικού πολιτικού κινήματος.

Ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Ν. Δένδιας, γνωρίζει σήμερα ότι η Αγκυρα παίζει με οποιαδήποτε αφορμή αυτό το μουσουλμανικό «χαρτί», που, μεταξύ άλλων, στόχο έχει την Ελλάδα και την Κύπρο. Η τουρκική κυβέρνηση, που κινείται στον αστερισμό των «Αδελφών Μουσουλμάνων» εντός και εκτός Τουρκίας, έχει στόχο την υπεράσπιση των «Τούρκων» της ελληνικής Θράκης και της μικρής μουσουλμανικής κοινότητας στα Δωδεκάνησα, έχοντας πάντοτε ως «εργαλείο» του και το Μεταναστευτικό στο Αιγαίο. Ομως, η Αθήνα γνωρίζει, το ίδιο και η Λευκωσία, κάτι το εξόχως σημαντικό: ότι ο ισλαμιστής Τούρκος πρόεδρος θέλει να μετατρέψει τον κατεχόμενο Βορρά της Κύπρου σε κράτος με ισχυρή αεροναυτική βάση υπό τον έλεγχο του τουρκικού ισλαμισμού και των «Αδελφών Μουσουλμάνων». Μια τέτοια εξέλιξη θα έφερνε το ένοπλο Ισλάμ όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά ακόμα πιο κοντά, στο Ισραήλ. Από διπλωματικές πηγές έχει γίνει γνωστό ότι το Ισραήλ έχει «ξεκαθαρίσει» σε Ευρωπαίους και στις ΗΠΑ πως η υπόθεση της Κύπρου αφορά ευθέως και σε υψηλό βαθμό την εθνική ασφάλεια των Ισραηλινών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική διπλωματία, που στενά συνεργάζεται με το Ισραήλ, εκτιμά πλέον ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας στην υπόθεση της Κύπρου και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο οδηγεί υποχρεωτικά στην αναζήτηση «άλλης» πολιτικής της Ελλάδας στο Κυπριακό με νέο στρατηγικό στόχο. Υποστηρίζεται, δε, από έμπειρους διπλωμάτες ότι η Αθήνα πρέπει πλέον να προβάλει στην πρώτη γραμμή της «νέας» εξωτερικής πολιτικής της τον ρόλο που παίζει στις κινήσεις του Ερντογάν στα Ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό ο παράγοντας «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και η Χαμάς στην Ανατολική Μεσόγειο.