«Η συζήτηση περί αυστηροποίησης των ποινών και των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα έχει γίνει διεξοδικά μετά το έγκλημα στα Γλυκά Νερά», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως όσο η πανδημία πηγαίνει προς τα κάτω, τόσο ο βαθμός ελευθερίας θα αυξάνεται.

Σε ότι αφορά την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας και τη μουσική στην εστίαση παρέπεμψε στις αποφάσεις των ειδικών.

Ακόμη ο υπουργός εκτίμησε ότι θα υπάρξουν προβοκάτσιες και προκλήσεις από την πρώτη στιγμή που θα μπουν στα ΑΕΙ, ειδικοί φρουροί που θα συγκροτήσουν τις ομάδες προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Παράλληλα τόνισε ότι άμεσα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα για την στήριξη του τουρισμού.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Άδωνι Γεωργιάδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με το θέμα της εγκληματικότητας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε: «Τη συζήτηση περί αυστηροποίησης των ποινών από εδώ και μπρος την έχουμε κάνει διεξοδικά ιδιαίτερα μετά τα Γλυκά Νερά, έχουν ανακοινωθεί σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Υπενθυμίζω ότι όποιος έχει κάνει αδίκημα κατά το παρελθόν έχει δικαίωμα να δικάζεται με τον ευνοϊκότερο για αυτόν νόμο άρα όσους νόμους και να αλλάζουμε εμείς θα δικάζονται με τους ευνοϊκούς για αυτούς νόμους. Θα γίνει αλλαγή στον ποινικό κώδικα για το από εδώ και μπρος και η Αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της για το από εδώ και προς τα πίσω. Είπε ο κ.Χρυσοχοϊδης ότι ξεκινάμε πόλεμο με το οργανωμένο έγκλημα, πιστεύω ότι θα το κάνει, έχει δείξει ότι είναι πολύ αποτελεσματικός δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω».

Για την επιστροφή στην κανονικότητα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Όσο η πανδημία πηγαίνει προς τα κάτω τόσο οι βαθμοί ελευθερίας θα αυξάνονται. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια αποκλιμάκωση της πανδημίας αλλά αργεί. Εγώ δέχομαι το επιχείρημα ότι από την ώρα που έχουμε ανοίξει την οικονομία και υπάρχει πλέον περισσότερη κοινωνική κινητικότητα, που αυτή ωθεί την πανδημία προς τα πάνω, το ότι εξακολουθεί να πέφτει είναι πολύ καλό αλλά από την άλλη η πτώση δεν είναι της ταχύτητας που θα θέλαμε για να πούμε ότι τα ανοίγουμε όλα».

Ερωτηθείς αν σκέφτονται να καταργήσουν ή να αυξήσουν το ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας, ο υπουργός απάντησε: «Είναι θέματα που συζητάμε με την επιτροπή, χωρίς απόφαση της επιτροπής εγώ δεν μπορώ να βγάλω ΚΥΑ. Αυτά όλα τα θέματα και τους προβληματισμούς που θέτεται το υπουργείο Ανάπτυξης τα θέτει στην επιτροπή κάθε εβδομάδα».

Αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου θα έχουμε μια πολύ σοβαρή αλλαγή δηλαδή αν συνεχίσουμε με το ρυθμό που κάνουμε τους εμβολιασμούς δεν βλέπω για ποιο λόγο να μην έχουμε μεγάλη πτώση της πανδημίας σε λίγες μέρες. Αν ακολουθήσουμε τη γραμμή του Ισραήλ και του Μεγάλου Βασιλείου πιστεύω το πολύ σε 15 μέρες από σήμερα θα έχουμε σημαντική μείωση».

Ερωτηθείς αν η μουσική συνδέεται με την επέκταση του ωραρίου, απάντησε: «Η μουσική δεν συνδέεται κατ’ ανάγκη αλλά έχουν θέσει οι επιστήμονες σοβαρούς προβληματισμούς για το θέμα αυτό».

Αναφορικά με τη λειτουργία των φροντιστηρίων, επισήμανε: «Είχε τεθεί ένα ζήτημα από την επιτροπή αυτή την εβδομάδα ότι τα φροντιστήρια τα περισσότερα κλείνουν το καλοκαίρι και ότι μπορούν να δουλεύουν με τηλεκπαίδευση κατά συνέπεια δεν θεωρήθηκε το πιο επείγον να ανοίξουν τώρα έστω για λίγες μέρες. Θα το ξαναδούμε αυτή την Παρασκευή, εμείς έχουμε ζητήσει να ανοίξουν πάντως».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι από το Σεπτέμβρη θα υπάρξουν προβλήματα στα ΑΕΙ μετά από την εφαρμογή των ομάδων προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, απάντησε: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι κατά τις πρώτες στιγμές εφαρμογής του μέτρου θα υπάρξουν προβοκάτσιες και προκλήσεις. Άλλωστε δεν νομίζω ότι κανείς από εμάς να είχε τις αυταπάτες ότι θα εφαρμόσουμε ένα νόμο και την άλλη μέρα θα πουν όλοι ότι «αφού ψηφίστηκε ο νόμος πειθαρχούμε». Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ομάδα ανθρώπων που για διάφορους λόγους πιστεύει στην ανυπακοή άρα είναι προφανές ότι αυτοί θα κάνουν και προκλήσεις και προβοκάτσιες. Στόχος της κυβέρνησης και του κράτους είναι να της αντιμετωπίσει ψύχραιμα και μέσα στα όρια του νόμου. Δεν αναφέρομαι μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στα πανεπιστήμια δεν είναι θέμα τόσο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και πιο ακραίες αριστερές ομάδες στα πανεπιστήμια.

«Εγώ μπήκα στο πανεπιστήμιο το 1991, τα ίδια γινόντουσαν το ’91 με αυτά που γίνονται σήμερα, όποιος νομίζει τώρα ότι με την αυτορρύθμιση τα πανεπιστήμια θα έρθουν να αναρρυθμίσουν το θέμα της ειρήνης και της ευταξίας μέσα τους θέλω να δώσουν μια απάντηση γιατί 40 χρόνια δεν το έχουν καταφέρει. Όποιος πιστεύει στην αδράνεια και την ακινησία ας πει να μην κάνει τίποτα το κράτος. Αν τα πανεπιστήμια ήθελαν να ρυθμίσουν αυτό το θέμα είχαν 40 χρόνια να το κάνουν. Τώρα ξαφνικά μόλις το κράτος πήγε να πάρει μια πρωτοβουλία θυμήθηκαν την αυτορρύθμιση γιατί δεν την κάναν τόσο καιρό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρχουν προνόμια στους εμβολιασμένους συμπολίτες μας, απάντησε: «Όταν θα υπάρχει το εμβόλιο προς χρήση για όλο τον πληθυσμό θα πρέπει ασφαλώς οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί να έχουν βαθμούς ελευθερίας».

«Κανένας μας δεν θέλει να τυραννήσει κανέναν, κανένα μέτρο δεν λαμβάνεται λόγω ομαδικού σαδισμού, λαμβάνεται γιατί πρέπει να το κάνουμε για να αυτοπροστατευτούμε και για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Όταν οι γιατροί μας πουν ότι πλέον ο κίνδυνος έχει παρέλθει, είναι πολύ μειωμένος θα μπορούμε να ζήσουμε πολύ πιο φυσιολογικά. Δεν έχει χαρεί ούτε ένας μας στην κυβέρνηση από αυτά τα μέτρα. Δηλαδή εγώ ήθελα να γίνω υπουργός Ανάπτυξης για να κλείνω καταστήματα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς πότε θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα για τον τουρισμό, απάντησε: «Το πρόγραμμα για τον τουρισμό θα έρθει οσονούπω, πολύ σύντομα».