«Θέλω κάθε δήµος της χώρας, εάν αυτό είναι εφικτό, να δροµολογήσει ένα έργο κατ’ ελάχιστον το οποίο στη συνείδηση των πολιτών να ταυτιστεί µε το 2021», είχε αναφέρει πέρυσι, σε ανύποπτο χρόνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η σκέψη αυτή ωρίµασε, οι µελέτες προχώρησαν και πλέον µια σειρά από έργα µε αναπτυξιακό πρόσηµο σχεδιάζονται ή υλοποιούνται, σε συνεργασία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» µε το υπουργείο Εσωτερικών και τις κατά τόπους δηµοτικές Αρχές. Η πρωτοβουλία αυτή, την οποία στηρίζει θερµά η πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννα ∆ασκαλάκη-Αγγελοπούλου, χρηµατοδοτείται από το πρόγραµµα «Αντώνης Τρίτσης» και αφορά έργα επετειακού χαρακτήρα µε αναπτυξιακή διάσταση. Ηδη 78 προτάσεις από διαφορετικούς δήµους έχουν φτάσει στον αρµόδιο αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, που έχει δεσµεύσει 50 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτόν.


Τα τέσσερα πρώτα έργα που εντάχθηκαν στο εν λόγω πρόγραµµα


  1. Νέα πεζοδρόµια στη Μονεµβασιά. Το έργο αφορά την κατασκευή πεζοδροµίων και την τοποθέτηση φωτιστικών σωµάτων µε υλικά που ταιριάζουν µε την αισθητική της περιοχής και µε πρόβλεψη για την όδευση τυφλών. Το συγκεκριµένο έργο -το οποίο ο δήµος φιλοδοξεί να ολοκληρώσει µέσα σε τέσσερις µήνες- έχει στόχο τη βελτίωση του υφιστάµενου δικτύου και του περιβάλλοντος στην καστροπολιτεία της Μονεµβασιάς όσον αφορά την κίνηση και την ασφάλεια των πεζών, βοηθώντας παράλληλα στην ανάδειξη των ξεχωριστών ιστορικών και αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών της.
  2. Ψηφιακό Μουσείο στον Αγιο Βασίλειο. Τις νέες τεχνολογίες θέλησε να χρησιµοποιήσει ο ∆ήµος Αγίου Βασιλείου στην Κρήτη, µε στόχο την ψηφιοποίηση της ιστορίας της περιοχής. Στόχος είναι η αφήγησή της µέσα από σύγχρονα οπτικοακουστικά µέσα. Η έκθεση θα περιλαµβάνει µια εισαγωγική διαδραστική προβολή, ένα βίντεο ντοκιµαντέρ µε τα πιο σηµαντικά γεγονότα που συνέβησαν εκεί και µια εικονική πραγµατικότητα, που θα επιτρέπει τη βιωµατική αναπαράσταση της µάχης στο Κακό Ρυάκι (Μέλαµπες). Παράλληλα, µε τη χρήση του video 360° θα υπάρξει 3D αναπαράσταση των ιστορικών µνηµείων, που θα συµπληρώνεται από ολογραφική αναπαράσταση αντικειµένων της περιοχής.
  3. Ντοκιµαντέρ για το Συρράκο. Η πρόταση του ∆ήµου Βόρειων Τζουµέρκων αφορούσε την παραγωγή ενός ιστορικού ντοκιµαντέρ µε θέµα: «Το Συρράκο πριν και µετά την Επανάσταση». Το συγκεκριµένο χωριό, το οποίο συµµετείχε στην Επανάσταση ήδη από τον πρώτο χρόνο της, είναι ένα από ελάχιστα της περιοχής που διατηρούν αναλλοίωτη την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική παράδοση. Αυτήν θέλουν να αναδείξουν και οι τοπικοί παράγοντες, που πρότειναν το ντοκιµαντέρ να περιλαµβάνει ευρεία χρήση αερολήψεων, αλλά και λήψεις εσωτερικές και εξωτερικές στον οικισµό. Παράλληλα, η παραγωγή στοχεύει στην ανάδειξη χειρογράφων, ντοκουµέντων και αρχειακού υλικού της περιοχής, που θα φέρνουν στο φως τα ιστορικά στοιχεία και τις προσωπικότητες της περιοχής, ενώ θα εµπλουτιστεί µε τη συµµετοχή καθηγητών πανεπιστηµίου και ιστορικών που έχουν ασχοληθεί µε το Συρράκο.
  4. ∆ιαβούλευση στον Κορυδαλλό. Στον ∆ήµο Κορυδαλλού πρότειναν την ανάπτυξη ενός πληροφοριακού συστήµατος µε σκοπό την προώθηση της συµµετοχικής δηµοκρατίας και διακυβέρνησης των πολιτών. Πρόκειται για µια πλατφόρµα ανοιχτή σε όλους τους δηµότες, στην οποία θα δίνεται η δυνατότητα διαχείρισης και δηµοσίευσης περιεχοµένου, επικοινωνίας µεταξύ των χρηστών, διαβούλευσης και οργάνωσης δηµοψηφισµάτων. Η πλατφόρµα θα περιλαµβάνει, επίσης, τη δυνατότητα εξ αποστάσεως επικοινωνίας και συµβουλευτικής των πολιτών, καθώς και δυνατότητες e-learning. Μέσα από το νέο αυτό σύστηµα αναδεικνύονται, σύµφωνα µε την πρόταση που κατατέθηκε, σηµαντικές πτυχές που καθόρισαν την Ελληνική Επανάσταση του 1821, όπως τα ανθρώπινα δικαιώµατα, η ευαισθητοποίηση των πολιτών και η συµµετοχή στη διαβούλευση, ενώ εµβαθύνεται η δηµοκρατία.


Τα έργα που θα ακολουθήσουν


Ακολουθούν στη συνέχεια και άλλα έργα, όπως η αισθητική και λειτουργική αναβάθµιση του ιστορικού χώρου όπου βρίσκεται ο Μεσαιωνικός Ναός της Αγίας Παρασκευής στη Λιβαδειά και της πρόσβασης σε αυτόν, καθώς και το νέο υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, µε την επωνυµία «Χωρο-χρόνου Αγραφον» στον ∆ήµο Λίµνης Πλαστήρα. Το υπαίθριο αυτό µουσείο είναι αφιερωµένο στις έννοιες «αντίσταση» και «ελευθερία», µε όρους Σύγχρονης Τέχνης, οι οποίες έχουν συνδεθεί µε την ιστορία και τα επαναστατικά κινήµατα των Αγράφων. Συνιστά ένα µοναδικό στην Ελλάδα εκπαιδευτικό πάρκο, κατ’ εξοχήν εικαστικού, εκπαιδευτικού, ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.