Ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει πίσω του την αντιμνημονιακή ρητορική και τις δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δημοσκοπική ακινησία στην οποία βρίσκεται όλο το τελευταίο διάστημα και παρά την όποια κυβερνητική φθορά.

Οι αναλυτές της Κουμουνδούρου, διαβάζοντας όλες τις μετρήσεις των εταιρειών, χτύπησαν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι ο κόσμος έχει βαρεθεί να ακούει από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόνο κακές και δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας, τη στιγμή που χρειάζεται ελπίδα και προσδοκία. Επεσήμαναν, μάλιστα, ότι το αφήγημα για νέα μνημόνια ήταν το ίδιο με αυτό του 2015, ενώ τώρα βρισκόμαστε στο 2021, χωρίς μνημόνια και τρόικα.

Όπως λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το γεγονός ότι στη χώρα θα μπει ένα μεγάλο οικονομικό πακέτο από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες στους επιχειρηματίες ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα και η οικονομία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα όσα προβλήματα δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία. Επισημαίνουν, ακόμα, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κανέναν λόγο να εφαρμόσει μια πολιτική λιτότητας ενώ στα ταμεία της χώρας θα βρίσκονται τόσο πολλά χρήματα.

Αντίθετα, και με βάση το αφήγημα με το οποίο εξελέγη στις τελευταίες εκλογές, έχει κάθε λόγο να ενισχύσει τη μεσαία τάξη, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία.


Τι διάβασε ο Τσακαλώτος πίσω από τους... αριθμούς;


Από τους πρώτους που είδαν τη φάκα και το τυράκι στο αρνητικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος, έχοντας μείνει για περισσότερο από τέσσερα χρόνια στη θέση του υπουργού Οικονομικών, ανέλυσε με πραγματικούς αριθμούς την εικόνα που θα έχει η οικονομία μέχρι το 2023.

Ετσι, σε κλειστή σύσκεψη που έγινε πριν από λίγο καιρό, αποφασίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να αλλάξει αφήγημα, αφήνοντας πίσω τη μνημονιακή ρητορική και την κινδυνολογία. Οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έπρεπε να κινηθούν πάνω στη λογική της ανάπτυξης, ενώ η διαφορά με τη Ν.Δ. θα είχε να κάνει με το πώς θα αντιμετωπιστούν οι ανισότητες που υπάρχουν στην αγορά και διευρύνθηκαν εξαιτίας του lockdown.

Παράλληλα, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι τις διαφορές τους με τη Ν.Δ. μπορούν να τις καταγράψουν μέσα από τη διαφοροποίηση στα σοβαρά νομοσχέδια, όπως, για παράδειγμα, στο εργασιακό, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει σημαία. Ακόμα, θεωρούν ότι, εάν η κυβέρνηση εφαρμόζει κατά γράμμα το σχέδιο Πισσαρίδη, τότε αντικειμενικά θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα, τα οποία θα έχουν να κάνουν με τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν, ακόμα, ότι αυτό που θα πρέπει να αναδειχθεί με τον πιο σαφή τρόπο είναι πως η κυβέρνηση ακουμπάει ακόμα και στο «μαξιλάρι» που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στα ταμεία του κράτους όταν εκείνος έχασε τις εκλογές τον Ιούλιο του 2019.


Ψάχνουν να βρουν τα θετικά...


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στη σύσκεψη αυτή, ανέφερε ότι «μπροστά μας δεν έχουμε μόνο τη δυσαρέσκεια της κοινωνίας από μια κυβέρνηση που ασκεί συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές όπου βρίσκει την ευκαιρία. Εχουμε μια προοδευτική γενιά που μόλις πήγε να ανασάνει μετά τα μνημόνια τη χτύπησε η πανδημία. Τώρα προσβλέπει σε ένα καλύτερο μέλλον και σε μια πιο ανοιχτή και σύγχρονη κοινωνία. Σε αυτήν την ελπίδα πρέπει να δώσουμε μια προοδευτική προοπτική. Οχι με άχρωμες επιλογές μέσου όρου, ούτε με καταστροφολογία, αλλά με ένα πρόγραμμα ρεαλιστικού ριζοσπαστισμού».

Το γεγονός ότι στην αλλαγή πλεύσης του ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστάτησε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (σε πρόσφατη εκδήλωση του κόμματος έκανε, μάλιστα, ξεκάθαρα λόγο για ανάπτυξη της οικονομίας) έχει κάνει και την πλειονότητα των στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να βλέπει με θετικό μάτι το νέο αφήγημα.

Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο προσδοκά μέσα από αυτή την αλλαγή να έρθει και μια νέα πνοή στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως είναι γνωστό, υπάρχουν πολλά και καταγεγραμμένα προβλήματα με το θέμα της διεύρυνσης και τις απόψεις που εκφράζουν πολλά στελέχη της κομματικής πτέρυγας.