Εξοργισµένοι εµφανίζονται οι επιτελείς στο γραφείο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη µε τις δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί «Αγριας ∆ύσης», αλλά και µε το «αίτηµα» του γραµµατέα του κόµµατος, ∆ηµήτρη Τζανακόπουλου, για παραίτηση του αρµόδιου υπουργού. Και είναι εξοργισµένοι διότι τα στοιχεία της εγκληµατικότητας είναι συντριπτικά εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και αν συµφωνούν πως υπάρχει όντως πρόβληµα. Οι συνεργάτες του κ. Χρυσοχοΐδη επικαλούνται τα στοιχεία του τελευταίου πενταµήνου και τα συγκρίνουν (ενδεικτικά) µε τα αντίστοιχα της περιόδου Ιανουαρίου - Μαΐου του 2019. Σύµφωνα µε τα στοιχεία αυτά, που δηµοσιεύει η εφημερίδα «Παραπολιτικά», το τελευταίο πεντάµηνο της διακυβέρνησης Τσίπρα είχαν γίνει 33.000 κλοπές και διαρρήξεις, ενώ το τελευταίο πεντάµηνο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν γίνει 20.319 κλοπές και διαρρήξεις. Αντιστοίχως, οι ληστείες που έγιναν το διάστηµα εκείνο ήταν 1.975 και τώρα 845. Οι τροχοφόρες ληστείες ήταν 7.417 και τώρα 5.349, ενώ σε ό,τι αφορά το µείζον θέµα των ανθρωποκτονιών το πρώτο πεντάµηνο του 2019 ήταν 34 και τώρα 30. Ξεκαθαρίζουν ότι επικαλούνται τα στοιχεία αυτά όχι για να δικαιολογηθούν, ούτε για να υποστηρίξουν ότι όλα βαίνουν καλώς, αλλά για να διαµηνύσουν στην πλευρά της Κουµουνδούρου πως «στο σπίτι του κρεµασµένου δεν µιλάνε για σχοινί».

Σε κάθε περίπτωση, άνθρωποι από το περιβάλλον του Μ. Χρυσοχοίδη επικαλούνται όχι µόνο τα προαναφερθέντα στοιχεία, αλλά και µια σειρά από άλλα γεγονότα, για να καταδείξουν ότι σε µεγάλο βαθµό έχει αποκατασταθεί το αίσθηµα ασφάλειας στους πολίτες. Υποστηρίζουν χαρακτηριστικά πως σε διάφορα επίπεδα έχει αποκατασταθεί η νοµιµότητα, πως πλέον δεν υπάρχουν άβατα, πως έχουν τελειώσει οι καταλήψεις, αλλά και ότι πλέον δεν υπάρχουν οι Μολότοφ στις διαδηλώσεις. Ως προς αυτά, σχολιάζουν πως πλέον δεν γίνονται επεισόδια, αλλά και ότι περίπου σε ποσοστό 85% των διαδηλώσεων δεν κλείνουν οι δρόµοι.


Υπάρχει προβληματισμός για τις δολοφονίες των δύο τελευταίων μηνών


Βεβαίως, δεν κρύβουν τόσο τον προβληµατισµό τους όσο και την ανησυχία τους για τις δολοφονίες των δύο τελευταίων µηνών. Αφού διευκρινίζουν πως αυτό το είδος της εγκληµατικότητας ξεκινάει στη χώρα µας από τις αρχές του 1990, υπογραµµίζουν πως η διαφορά µε τότε είναι πως παλαιότερα «η εγκληµατικότητα αυτή συσχετιζόταν κυρίως µε εκβιασµούς και προστασίες», ενώ τώρα «έχει εισβάλει και στο πεδίο της επιχειρηµατικότητας».

Συν τοις άλλοις, αποδίδουν σε δύο επίπεδα τις σχετικές δολοφονίες. Αφενός στο ότι φεύγει µια παλιά γενιά ποινικών και η καινούργια λειτουργεί µε διαφορετικό τρόπο, αφετέρου στο ότι οι διάφορες οµάδες προσπαθούν να πάρουν θέση στη µετα-COVID εποχή. Ακόµα, όµως, και έτσι, υπενθυµίζουν ότι µόνο το 2018 είχαν γίνει 10 -αντίστοιχης λογικής- δολοφονίες (π.χ., Στεφανάκος, Μακρής, Γρίβας, Παπαχρήστος κ.ά).

Στην Κατεχάκη δεν είναι τυχαίο ότι µελετούν το φαινόµενο όχι µόνο µε εγχώριους όρους, αλλά και µε διεθνείς. Για παράδειγµα, λένε, τόσο ο ΟΗΕ όσο και η Europol έχουν χαρακτηρίσει το οργανωµένο έγκληµα ως τη σοβαρότερη απειλή για την ασφάλεια των πολιτών. Μάλιστα, πριν από δύο µήνες η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε ειδική στρατηγική για την αντιµετώπιση αυτών των φαινοµένων. Η αφετηρία που ακολουθούν είναι πως αυτό το είδος εγκλήµατος αποτελεί κίνδυνο όχι µόνο για την ασφάλεια των κρατών, αλλά για τη ∆ηµοκρατία, τους θεσµούς, την ανάπτυξη κ.λπ.

Τη διεθνή εµπειρία αλλά και τις πρακτικές που χρησιµοποιούν οι Αρχές στο εξωτερικό µελετούν ενδελεχώς οι συνεργάτες του κ. Χρυσοχοΐδη, καταλήγοντας σε πρώτη φάση στο συµπέρασµα ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και να εµπλακούν στη µάχη, εκτός της Αστυνοµίας, και άλλες Αρχές. Και εννοούν τις υπηρεσίες του Σ∆ΟΕ, των φορολογικών Αρχών, των ανεξάρτητων Αρχών κατά της διαφθοράς και του ξεπλύµατος κ.λπ. Ιδιαίτερο βάρος, δε, δίνουν στο κοµµάτι της απονοµής της δικαιοσύνης.

Απολύτως διασταυρωµένες πληροφορίες αναφέρουν πως ένα από τα πρόσωπα που δολοφονήθηκαν το προηγούµενο διάστηµα ήταν υπόδικος από το 2011 και δεν είχε δικαστεί! Παραλλήλως, από τα περίπου 500 ονόµατα στον φάκελο που παρέδωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον Αρειο Πάγο τα περισσότερα έχουν φυλακιστεί στο παρελθόν, έχουν προφυλακιστεί ή έχουν προσαχθεί. Με φανερή ενόχληση, οι αστυνοµικές Αρχές, µε τις οποίες συνοµίλησαν τα «Π», επικαλούνται και τις παρενέργειες του Νόµου Παρασκευόπουλου, για τον οποίο λένε ότι οδήγησε σε 3.200 αποφυλακίσεις, εκ των οποίων οι 1.000 αφορούν σκληρούς κακοποιούς.

Σε κάθε περίπτωση, από την Κατεχάκη εκπέµπεται το µήνυµα πως το προσεχές διάστηµα θα υπάρχει συνεργασία των Αρχών, και µάλιστα, εκτός από την οµάδα που θα κάνει τους σχετικούς ελέγχους, η υπηρεσία του ξεπλύµατος χρήµατος θα δώσει µεγάλο βάρος σε αυτό το κοµµάτι της εγκληµατικότητας. «Σύντοµα θα ανοίξουν δικογραφίες», αναφέρει µε νόηµα στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» κορυφαία πηγή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.