Με στραμμένο το βλέμμα στις χθεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις παραμένει η κυβέρνηση καθώς τόσο η ενεργή παρουσία των σωματείων όσο και η παρουσία των πολιτικών αρχηγών δημιούργησε προβληματισμό σχετικά με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.
Ήδη από σήμερα στην προγραμματισμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζουν –με φόντο το εν λόγω νομοσχέδιο- να επιδοθούν σ’ έναν επικοινωνιακό αγώνα, ώστε να καταστηθούν σαφή τα επιμέρους σημεία του, τα οποία η κυβέρνηση σημειώνει ότι προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων ενώ παράλληλα να επισημανθούν οι ισορροπίες ανάμεσα σε επαγγελματική και οικογενειακή ζωή.

Η κοινοβουλευτική “μάχη” ξεκινά στη Βουλή τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, και παρά τον αρχικό σχεδιασμό να ψηφιστεί την Τετάρτη 17 Ιουνίου, συζητείται η σύντμηση της διαδικασίας και το εργασιακό νομοσχέδιο να γίνει νόμος του κράτους από το βράδυ της Τρίτης 16 Ιουνίου.

Μάλιστα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, δια του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, θα κατατεθεί πρότασης ονομαστικής ψηφοφορίας, με στόχο να κληθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν σε ένα προς ένα τα άρθρα του νομοσχεδίου.

Χατζηδάκης κατά αντιπολίτευσης

Ότι κάνει το άσπρο μαύρο κατηγόρησε ευθέως χθες, μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις την αντιπολίτευση ο υπουργός Εργασίας. «14 μέρες άδεια πατρότητας, 2 μήνες γονική άδεια και για τους δύο γονείς, πληρωμένη από τον ΟΑΕΔ. Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και της βίας στην εργασία. Θετικά μέτρα για τα παιδιά που δουλεύουν στα ντελίβερι και τα κούριερ, για τους εργατοτεχνίτες, για την τηλεργασία.
Η αντιπολίτευση παριστάνει ότι όλα αυτά δεν τα βλέπει. Έχει κολλήσει με την καραμέλα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας» αντέδρασε ο Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι και αυτό το θέμα η κυβέρνηση το ρυθμίζει “με βάση αυτά που συμβαίνουν στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακολουθώντας μάλιστα τις ρυθμίσεις που υπάρχουν στην Ισπανία και την Πορτογαλία όπου κυβερνούν οι σοσιαλιστές μαζί με την αριστερά!», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Σάνσεθ στην Ισπανία και η κεντροαριστερή κυβέρνηση των «Σοσιαλιστών» με το «Μπλόκο της Αριστεράς» στην Πορτογαλία, ακολουθούν και αυτοί «ανάλγητες νεοφιλελεύθερες πολιτικές» κατά των εργασιακών δικαιωμάτων των πολιτών τους; Επί αυτού του ερωτήματος αναμένεται να καλέσει ο υπουργός Εργασίας τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝ.ΑΛ. και το ΜέΡΑ 25 – που εστιάζουν στη ρύθμιση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας – να απαντήσουν στη Βουλή.

Ελέγχει τα πάντα η Κυβέρνηση

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όπου παρακολούθησαν με προσοχή όσα συνέβησαν χθες στις απεργιακές συγκεντρώσεις, σημειώνουν ότι οι κινητοποιήσεις στην Αθήνα ήταν οπωσδήποτε μεγαλύτερες από εκείνες της Πρωτομαγιάς, ωστόσο τονίζουν ότι παρά την κινητοποίηση των προηγούμενων ημερών μέσα και από τους κομματικούς μηχανισμούς και τα social media, το «παρών» έδωσαν εκτός από τους 4 από τους 5 πολιτικούς αρχηγούς, οι συνδικαλιστικές και κομματικές οργανώσεις και… «όχι η κοινωνία», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Επικαλούμενοι επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι: στον τραπεζικό κλάδο η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 2, στα σούπερ μάρκετ ήταν αλλού μηδενική κι αλλού 2%, τα καταστήματα του λιανεμπορίου και η εστίαση παρέμειναν ανοιχτά, στις τηλεπικοινωνίες η συμμετοχή διαμορφώθηκε στο 15% και στις αερομεταφορές ήταν μηδενική. Όσον αφορά στις ΔΕΚΟ επισημαίνουν ότι η συμμετοχή ήταν: 3,58% στη ΔΕΗ, 4,75% στην ΕΥΔΑΠ, στον ΔΕΔΔΗΕ 2,54%, στα ΕΛΤΑ 15,28% και στην ΕΥΑΘ 8,80%.

Στον αντίποδα η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «επιτυχείς» απεργιακές εκδηλώσεις και προετοιμάζεται για τη μάχη της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή.