Παπαστεργίου: Η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου αποτελεί δικαίωση για την ΚΕΔΕ - Οι θέσεις μας έγιναν αποδεκτές
Μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με την συμμετοχή των προέδρων των ΠΕΔ.
Η ΚΕΔΕ συμμετέχει στην προώθηση της πρωτοβουλίας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» για τον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών
Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. συμμετείχε η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Έλενα Ράπτη, με την ιδιότητά της ως Εθνικής Συντονίστριας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» που αφορά στον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.
Η κυρία Ράπτη ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ για το θλιβερό ποσοστό 16% στην Ελλάδα, των παιδιών που πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και από αυτό το ποσοστό μόνο το 2% φτάνει στις αρχές.
Η καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» αξιοποιώντας σύγχρονα οπτικοακουστικά εργαλεία κι έχοντας διοργανώσει δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, επιδιώκει να αυξήσει την αποδοχή του μηνύματος της και γι αυτό ζήτησε τη συνδρομή και τη συνεργασία της ΚΕΔΕ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε ότι το μήνυμα της καμπάνιας πρέπει να μεγεθυνθεί και να φτάσει σε όλη την Ελλάδα και ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι στο πλευρό της, για να σπάσει η σιωπή και κάθε παιδί να αισθάνεται και να είναι ασφαλές.
Δημήτρης Παπαστεργίου: Μας δικαιώνει ο νέος Εκλογικός Νόμος – Το επόμενο στοίχημα είναι το νομοσχέδιο για την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων.
Στο Δ.Σ. συζητήθηκε και το ζήτημα του νέου εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε, ότι « το νέο εκλογικό σύστημα θα αντιμετωπίσει τις παθογένειες που δημιούργησε ο Κλεισθένης και βοηθήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να παίρνει αποφάσεις πιο γρήγορα, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική και πιο χρήσιμη στους πολίτες.
Η ΚΕΔΕ πέτυχε να υιοθετηθούν στο νέο Ν/Σ οι θέσεις της αυτοδιοίκησης, συμμετέχοντας ενεργά σε όλα τα στάδια διαβούλευσης. Όμως η επόμενη μεγάλη πρόκληση, είναι να υιοθετηθούν οι απόψεις της ΚΕΔΕ στο Ν/Σ που αφορά την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων των Δήμων, στο πλαίσιο της επικείμενης μεταρρύθμισης στη λειτουργία του Κράτους. Για το σκοπό αυτό θα υπάρξει συστηματική δουλειά από πλευράς ΚΕΔΕ μέσα στο καλοκαίρι και πιθανόν να διοργανωθούν και συνεδριακές διασκέψεις για το λόγο αυτό. Οι προτάσεις της αυτοδιοίκησης έχουν καταγραφεί και έχουν κατατεθεί στο ΥΠΕΣ και πρέπει να πιέσουμε ώστε να γίνουν δεκτές για μια πιο ισχυρή και αυτόνομη Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Ειδικά για το θέμα των αντιδράσεων που υπήρχαν και στη Βουλή από τους εκπροσώπους των Δημοτικών Κοινοτήτων ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε:
«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στους ανθρώπους των κοινοτήτων οι οποίοι αντέδρασαν και κάποιες φορές λίγο ακραία. Στη Βουλή κάποια στιγμή ένιωσα ότι δεν συζητούσαν για τον Εκλογικό Νόμο αλλά για την ΚΕΔΕ και την δική μου παρουσία. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι χέρι-χέρι θα πάμε να λύσουμε τα προβλήματα των Δημοτικών Κοινοτήτων. Τα πράγματα έχουν αλλάξει κι αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό. Δεν υπάρχουν πλέον οι Κοινότητες όπως τις είχαμε συνηθίσει. Με μια ισχυρή, δυνατή, ευέλικτη, αυτόνομη και αυτοτελή Αυτοδιοίκηση θα μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα σε πόλεις και χωριά».
Στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ συζητήθηκε το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση κι αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων.
Το νομοσχέδιο αυτό φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει την υστέρηση που παρουσιάζει η χώρα όσον αφορά την φιλική προς το περιβάλλον και την κυκλική οικονομία διαχείριση των απορριμμάτων.
Αναγνωρίζεται σωστά ο κομβικός ρόλος των Δήμων, όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά πολλές από τις διατάξεις του, παρά το γεγονός ότι έρχονται να καλύψουν λάθη και ολιγωρίες ετών, δεν αντιμετωπίζουν δίκαια την αυτοδιοίκηση και υπάρχουν προβλέψεις, που θα επιβαρύνουν οικονομικά τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες δυσανάλογα.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου παρουσίασε τις παρατηρήσεις της ΚΕΔΕ πάνω στο σχέδιο νόμου.
Οι παρατηρήσεις αυτές αποτελούν τη βάση της δουλειάς που θα γίνει τις επόμενες ημέρες, ώστε η ΚΕΔΕ να παρουσιάσει ολοκληρωμένες προτάσεις.
Η καταγραφή των ενστάσεων αλλά και η προβολή θετικών προτάσεων σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα αποτελεί από πλευράς αυτοδιοίκησης στάση ευθύνης.
Η ΚΕΔΕ επεσήμανε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση να συνταχθεί ένα νομοσχέδιο, που θα συμπεριλαμβάνει όλο το φάσμα των διατάξεων που καλύπτουν τον τομέα των στερεών αποβλήτων και τη διαχείρισή τους, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να μην περιέχει άρθρα που προβλέπουν μόνον νέες υποχρεώσεις για τους ΟΤΑ, χωρίς να διασφαλίζονται παράλληλα οι νέοι πόροι που είναι απαραίτητοι για να ανταποκριθούν οι Δήμοι στα όσα προβλέπονται .
Πολλές νέες ευθύνες και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα
Όπως επισημάνθηκε, το σχέδιο νόμου προβλέπει ανάληψη περισσότερων υποχρεώσεων για τους Δήμους, στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και χωρίς επαρκή προετοιμασία.
Περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων ένα ευρύ φάσμα κυρωτικών διατάξεων προς τους Δήμους, οι οποίοι καθίστανται ο βασικός παίκτης για την εφαρμογή του νέου μοντέλου διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων.
Οι συγκεκριμένες διατάξεις αν υιοθετηθούν θα αναγκάσουν τους Δήμους να επιβάλλουν υψηλά τέλη που θα επιβαρύνουν τους δημότες, ενώ κινδυνεύουν με περαιτέρω μείωση των εσόδων τους, αφού στις κυρώσεις που προβλέπονται συμπεριλαμβάνεται η παρακράτηση οφειλών και από το βασικό έσοδο των Δήμων, από το οποίο εξαρτάται η λειτουργία τους, που είναι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ)
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε να ζητήσει μεγαλύτερο περιθώριο χρόνου όσον αφορά τη διαβούλευση, καθώς και να υπάρξει από πλευράς της αρμόδιας επιτροπής μεγαλύτερη επεξεργασία του περιεχομένου του Ν/Σ, ώστε να κατατεθούν συγκεκριμένες, ρεαλιστικές κι εφαρμόσιμες προτάσεις από πλευράς αυτοδιοίκησης.
Δήλωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου:
Το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει να αποτελέσει την αφορμή να ξαναδούμε με ρεαλιστικό τρόπο ποια θα είναι τα επόμενα χρόνια στην ανακύκλωση. Γιατί το προηγούμενο διάστημα με ευθύνη του Κράτους, δεν υπήρχε κανένας έλεγχος όσον αφορά τους κανόνες λειτουργίας των συστημάτων ανακύκλωσης. Τόσα χρόνια , χωρίς οι Δήμοι να έχουν καμία ευθύνη , κάποιοι άφηναν την αγορά να τσουλήσει όπως τσουλούσε με τα γνωστά αποτελέσματα. Αυτή η κατάσταση πρέπει να τερματιστεί.
Σε σχέση με το νομοσχέδιο για το ίδιο ζήτημα που είχε κατατεθεί πριν μερικούς μήνες, το νέο σχέδιο είναι πιο μαζεμένο κι έχουμε πλέον την ευκαιρία να ασχοληθούμε επί της ουσίας με θέματα που μέχρι σήμερα δεν είχαμε ακουμπήσει. Η άποψή μου είναι «όλοι οι καλοί χωράνε» στην αγορά της ανακύκλωσης αρκεί οι Δήμοι να ξέρουμε ξεκάθαρα ποιοι είναι οι όροι του παιχνιδιού ώστε να εναρμονιστούμε όλοι, και εμείς και οι παίκτες της αγοράς.
Το νομοσχέδιο ναι μεν βλέπει τους Δήμους ως βασικούς παίκτες στην ανακύκλωση, αλλά μας φορτώνει διάφορα – όπως την περισυλλογή αμιάντου από ανακαινίσεις σπιτιών. Μας φορτώνει υποχρεώσεις χωρίς τα μέσα για να στηρίξουμε αυτές τις νέες πρακτικές.
Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι τα έξοδα που θα επωμιστούν οι Δήμοι με βάση τις νέες ευθύνες που τους αποδίδονται, θα είναι και μεγάλα και δυσβάστακτα, χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη από πού θα έρθουν έσοδα για να στηριχθεί το νέο μοντέλο από τους δήμους. Τις Μονάδες Ενεργειακής Αξιοποίησης π.χ., που θα έχουν έσοδα, δεν τις δίνουν στους Δήμους. Δηλαδή τα έσοδα θα τα πάρει κάποιος άλλος και εμείς θα έχουμε μόνο να καλύψουμε τα έξοδα.
Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πως όλο αυτό το διάστημα, όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε απροθυμία του κράτους να ρυθμίσει την αγορά της ανακύκλωσης με αποτέλεσμα να βλέπουμε διάφορα φαινόμενα.
Δε θα πω ότι μόνο ο μπλε κάδος ή τα «τέσσερα ρεύματα» είναι τα σωστά – ούτως ή άλλως δεν υπάρχει και λόγος να μπουν παντού «τέσσερα ρεύματα» αυτό θα αποφασισθεί ανάλογα με τα σημεία και τα χαρακτηριστικά της κάθε γειτονιάς. Πιθανώς η λύση θα είναι ένα μικτό σύστημα: και σπιτάκια ανακύκλωσης και ό,τι άλλο νομίζουμε ότι είναι κατάλληλο για τις περιοχές μας.
Θα πρέπει όμως να ρυθμιστεί η αγορά και να μπουν επιτέλους κανόνες».
Ανησυχία στους Δήμους για τη λήξη των οκτάμηνων συμβάσεων
Πολλοί Δήμοι ανησυχούν για το τι θα γίνει με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και τις παρατάσεις των συμβάσεων Covid.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι σε επικοινωνία που είχε με το Υπουργείο Εργασίας ενημερώθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η νέα κοινωφελής έτσι ώστε να μπορέσουν οι Δήμοι να προσλάβουν προσωπικό μέσα στον Αύγουστο.
Ο κ. Παπαστεργίου είπε ακόμη ότι υπάρχουν αιτήματα από πολλούς εργαζόμενους στα οκτάμηνα για παράταση πλέον των δύο μηνών. «Μεταφέρουμε την αγωνία μας αλλά αισθάνομαι ότι δεν θα είναι εύκολη μια νέα τέτοια παράταση ελλείψει χρημάτων» είπε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Επίσης τόνισε ότι η ΚΕΔΕ θα ζητήσει με επιστολή της την παράταση των συμβάσεων Covid που λήγουν αφού ακόμη οι συνθήκες επιβάλουν την παρουσία επιπλέον προσωπικού.
Νέα δεδομένα στην ΕΕΤΑΑ – Καταλύτης η παρέμβαση της ΚΕΔΕ
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι η παρέμβαση της ΚΕΔΕ ήταν καταλυτική για να δημιουργηθούν νέα δεδομένα στην ΕΕΤΑΑ με την σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης για να οριστεί νέο ΔΣ. Ευχαρίστησε τους δύο Δημάρχους που παραιτήθηκαν από το ΔΣ της ΕΕΤΑΑ τονίζοντας ότι «δεν αφορά στη δική τους ικανότητα το αίτημα της ΚΕΔΕ να ζητήσει την παραίτηση του ΔΣ της ΕΕΤΑΑ, αλλά είναι μια πολιτική θέση για κάτι με το οποίο είχαμε διαφωνήσει εξ´ αρχής και στην συνέχεια ζητήσαμε, ότι θα έπρεπε το ΔΣ της ΕΕΤΑΑ να οριστεί σε συνεννόηση με την νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ».
Ναυαγοσωστική δαπάνη – Άμεση εκταμίευση 8 εκ. ευρώ προς τους Δήμους
Το Υπουργείο έδωσε παράταση μέχρι τις 22 Ιουνίου για το φλέγον θέμα που αφορά στους Δήμους. Τις επόμενες μέρες θα εκταμιευτούν τα 8 εκ. ευρώ προκειμένου οι Δήμοι να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες για την ναυαγοσωστική κάλυψη.
Σε περίπτωση που μέχρι τις 22/6 κάποιοι Δήμοι δεν προλάβουν να τρέξουν τις διαδικασίες και να βρουν το απαραίτητο προσωπικό η ΚΕΔΕ θα ζητήσει να υπάρξει μια παράταση για τις προσλήψεις, με δεδομένα και τα προβλήματα λειτουργίας των σχολών ναυαγοσωστών λόγω της πανδημίας.
Ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε όμως ότι ενώ η ΚΕΔΕ και 117 Δήμοι της χώρας που είχαν ναυαγοσωστική κάλυψη, τόνιζαν ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να τρέξει φέτος το πρόγραμμα κάποιοι μεμονωμένοι Δήμοι που είχαν τα χρήματα κίνησαν τις διαδικασίες. «Καλά έκαναν και κίνησαν τις διαδικασίες αυτοί οι λίγοι Δήμοι αλλά όταν πάμε οργανωμένα και διεκδικούμε χρήματα για όλους, οι μεμονωμένες κινήσεις δε βοηθάνε την κοινή μας προσπάθεια».
Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων – Γίνονται δεκτές οι προτάσεις της ΚΕΔΕ
Η ΚΕΔΕ πέτυχε να προχωρήσει η τροπολογία που θα καλύψει τα βασικά αιτήματα των Δήμων:
Επιμήκυνση της περιόδου χάριτος έτσι ώστε να μην πληρώσουν οι Δήμοι άμεσα τοκοχρεολύσια
Να πάει πιο πίσω χρονικά η αποπληρωμή των δόσεων του τμήματος των ληξιπρόθεσμων που πρέπει να επιστραφούν.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσε ότι πρέπει να γίνει μια αναχρηματοδότηση του συνόλου των δανείων των Δήμων με ένα πιο χαμηλό επιτόκιο. «Είναι αδιανόητο να έχουμε 3, 4 5 και 6% επιτόκιο από μια τράπεζα που τη νιώθουμε και είναι η δική μας τράπεζα όπως το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Η κινητικότητα αδειάζει τους Δήμους
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ μετέφερε για μια ακόμη φορά, στο ΔΣ, την αγωνία πολλών Δημάρχων για την αποψίλωση των Δήμων από εξειδικευμένο προσωπικό, την ώρα που νέες αρμοδιότητες έρχονται να αυξήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε: Πρέπει να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας για κινητικότητα χωρίς όρους. Οι Δήμοι αδειάζουν. Μας πνίγουν προθεσμίες και χωρίς προσωπικό δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Θα το θέσουμε και πάλι στην ηγεσία του Υπ. Εσωτερικών ότι αν δεν μπορεί να εξαιρεθεί η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού τουλάχιστον να γίνεται με όρους που δεν θα αδειάζει τους Δήμους.
Επιστολή στον ΕΦΚΑ για την ασφαλιστική ενημερότητα των Δήμων
Υπάρχουν πολλοί Δήμοι που δεν μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα λόγω λάθους στην πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών.
Από πέρσι ο ΕΦΚΑ ενημέρωσε την ΕΑΠ για αλλαγή των κωδικών. Η ΕΑΠ με τη σειρά της θα έπρεπε να ενημερώσει τους εκκαθαριστές μισθοδοσίας. Εκεί υπήρξε μια παρανόηση με αποτέλεσμα κάποιοι Δήμοι να πληρώνουν μεν αλλά σε λάθος κωδικούς. Έτσι δημιουργείται πρόβλημα στην ικανότητα λήψης ασφαλιστικής ενημερότητας.
Η ΚΕΔΕ θα αποστείλει επιστολή προς τον ΕΦΚΑ, ζητώντας να υπάρξει μια άμεση λύση προκείμενου οι Δήμοι να μπορούν να έχουν ενημερότητα ώστε να μπορούν να λαμβάνουν χρήματα από ευρωπαϊκά ή άλλα προγράμματα απρόσκοπτα.
Η ΚΕΔΕ ζητάει παράταση για τους διαγωνισμούς για τα Σημεία Φόρτισης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (ΣΦΗΟ)
Με δεδομένο ότι στις 23 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για τους διαγωνισμούς των ΣΦΗΟ, η ΚΕΔΕ θα ζητήσει παράταση από το Υπουργείο προκειμένου όλοι να προλάβουν να απορροφήσουν τα χρήματα για να τρέξουν οι διαγωνισμοί και να γίνουν οι μελέτες για την τοποθέτηση ΣΦΗΟ στις πόλεις.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ: Από τους 254 Δήμους που κατέθεσαν προτάσεις στο Πράσινο Ταμείο και πήραν χρηματοδότηση για τα ΣΦΗΟ μόλις 117 είχαν «σηκώσει» τους διαγωνισμούς. Πολλοί Δήμοι προτίμησαν να τρέξουν τους διαγωνισμούς με τον νέο νόμο 4782 που από την 1/6 δίνει το δικαίωμα να πάμε σε αναθέσεις έως 30.000 ευρώ. Για το λόγο αυτό θα ζητήσουμε την παράταση.
Οι Δήμοι πρέπει να ολοκληρώσουν την επεξεργασία των δεδομένων από την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Τετραγωνικών.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάλεσε όσους Δήμους έχουν καθυστερήσει να ολοκληρώσουν την επεξεργασία των στοιχείων που υποβλήθηκαν στην ηλεκτρονική Πλατφόρμα Τετραγωνικών καθώς έτσι θα μπορέσουν να έχουν επιπλέον έσοδα στα ταμεία τους. Η προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου.
«Παρά τη δυσκολία της συγκυρίας που λόγω της πανδημίας δουλεύαμε με λιγότερο προσωπικό είναι σημαντικό να τρέξουν οι διαδικασίες, πέρα από τη συμβατική μας υποχρέωση, είναι χρήματα που θα μπαίνουν στα ταμεία μας. Ακόμη κι αν ζητήσουμε παράταση, θα είναι μικρή και σίγουρα η τελευταία. Πρέπει να κινητοποιηθούμε.
Και μετά πρέπει να συζητήσουμε με το Υπουργείο την επόμενη μέρα της πλατφόρμας. Μια δουλειά που έκανε η ΚΕΔΕ με την ΑΑΔΕ, το Υπ. Εσωτερικών, την ΓΓΠΣ, και τον ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει την εκμεταλλευτούμε και να ξανανοίξει, έστω όχι και με 100% απόσβεση των προσαυξήσεων αλλά με μια σταδιακή αποκλιμάκωση των προσαυξήσεων. Είναι πολλοί οι δημότες που δεν πρόλαβαν να τακτοποιήσουν τα ακίνητά τους.
Η ΚΕΔΕ και ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) πέτυχαν την αλλαγή του νομοσχεδίου για τον Ιαματικό Τουρισμό
Ο Πρόεδρος του ΣΔΙΠΕ, και Δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης, ενημέρωσε το ΔΣ της ΚΕΔΕ ότι οι προσπάθειες του Συνδέσμου αλλά και της ΚΕΔΕ απέδωσαν καρπούς και το αρχικό νομοσχέδιο άλλαξε με αποτέλεσμα να υπάρχει ικανοποίηση στους Δήμους Ιαματικών Πηγών που βλέπουν ότι λύνονται προβλήματα που θα οδηγήσουν σε αναπτυξιακή πορεία τους σχετικούς Δήμους. Μαζί με τον Γ.Γ του Συνδέσμου, Μάρκο Δανά, αναφέρθηκαν σε κάποιες επισημάνσεις που οφείλεται να ληφθούν υπόψη και ευχαρίστησε την ΚΕΔΕ για τη συμβολή της.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε:
Είναι σημαντικό ότι έγιναν κατανοητά τα αιτήματα του Συνδέσμου και της ΚΕΔΕ. Είχαμε μια καλή συνεργασία και χωρίς παιχνίδια κάτω από το τραπέζι και τα δίκαια αιτήματα μας που ήταν και πλήρως τεκμηριωμένα έγιναν δεκτά και το νομοσχέδιο άλλαξε. Θέλω να τονίσω την καλή συνεργασία που είχαμε με τον Υπουργό Τουρισμού που κατάλαβαν τις ανάγκες που ταιριάζουν σε μια σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ολοκληρωμένο σχέδιο για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών από την ΚΕΔΕ – Οι Δήμοι χρειάζονται χρήματα και μέσα για την πυροπροστασία
Στη συνεδρίαση του ΔΣ συζητήθηκε αναλυτικά η αδήριτη ανάγκη να αλλάξει η φιλοσοφία, η στρατηγική και ο σχεδιασμός της πρόληψης και της καταστολής των πυρκαγιών εκτός αστικού ιστού. Το ΔΣ αποφάσισε ότι η εμπεριστατωμένη εισήγηση του Α’ Αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ, Λάζαρου Κυρίζογλου, θα αποτελέσει τη βάση για επεξεργασία και ανάπτυξη από την Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ ώστε να μπει σε διάλογο με τα αρμόδια Υπουργεία. Η ΚΕΔΕ θα προτείνει, μεταξύ άλλων την επαναδιοργάνωση και επαναστελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών με διακριτό ρόλο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε:
Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι οι φωτιές δεν σταματούν στα διοικητικά όρια των Δήμων. Πρέπει να τονίσουμε την ανάγκη να χρηματοδοτηθούν οι Δήμοι με παραπάνω χρήματα. Οι Δήμοι Λουτρακίου και Μεγαρέων που είχαν τις μεγάλες πρόσφατες πυρκαγιές επιχορηγούνται για πυροπροστασία με 50 χιλιάδες ευρώ το χρόνο ο καθένας. Τι να πρωτοκάνεις με αυτά τα χρήματα; Το λέω αυτό για να βγάλουμε λίγο από το κάδρο τις ευθύνες των Δήμων που κάποιοι ψελλίζουν. Προφανώς πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε αλλά διαθέτουμε ελάχιστα χρήματα και ανύπαρκτα μέσα.
Περιμένουμε την νέα γενναία χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, αυτά τα 70 εκατομμύρια ευρώ που θα πάνε γενικά στην Πολιτική Προστασία και μέρος της οποίας θα υλοποιηθεί από τους Δήμους με μηχανήματα που θα πάρουμε. Είναι πολύ σημαντικό βήμα ότι δόθηκαν 2, 84 ευρώ στους Δήμους Αττικής, στην Αρχαία Ολυμπία, και στο Μαντούδι. Όμως αυτό πρέπει να είναι μόνο η αρχή γιατί οι κίνδυνοι είναι παντού και όλοι πρέπει να έχουμε μέσα για το έργο που καλούμαστε να επιτελέσουμε.
Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για τους Ορεινούς Δήμους για την «Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Πολιτικής – Χαρακτηρισμός του Δήμου Ερυμάνθου ως «ορεινού»
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης παρουσίασε στο ΔΣ τις παρατηρήσεις και προτάσεις της για την αναβάθμιση και αυτοτέλεια των ορεινών Δήμων στο επίπεδο της Δημόσιας Διοίκησης. Παράλληλα συζητήθηκε το αίτημα του Δήμου Ερυμάνθου να χαρακτηριστεί ως ορεινός και αποφασίστηκε να γίνει σχετική εισήγηση το Υπ. Εσωτερικών. Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θόδωρος Μπαρής ευχαρίστησε την ΚΕΔΕ και δήλωσε ότι ο χαρακτηρισμός του Δήμου ως «ορεινού» θα λύσει πάγια προβλήματα με την βοήθεια που θα προκύψει.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι πρέπει να είναι διακριτός ο ρόλος των Δήμων, οι ορεινοί Δήμοι να έχουν έμπρακτη στήριξη οικονομική αλλά και για μελέτες, επίβλεψη και όλα όσα συμβάλουν στην σύγχρονη ανάπτυξη των Δήμων. Ο κ. Παπαστεργίου είπε πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες ώστε να μην υπάρχουν Δήμοι διαφορετικών ταχυτήτων με τα ίδια χαρακτηριστικά.
Ημερίδα για τη διευκόλυνση κινηματογραφικών παραγωγών
Η ιδέα του Δήμου Αθηναίων να συνεργαστεί με την ΚΕΔΕ για την διοργάνωση ημερίδας ενημέρωσης για μια νέα προοπτική ανάπτυξης και τουρισμού πόλεων της Ελλάδας παρουσιάστηκε στο ΔΣ της ΚΕΔΕ.
Η ΚΕΔΕ θα προετοιμάσει την ημερίδα με τον Δήμο Αθηναίων, που είχε την πρωτοβουλία, ώστε όλοι οι Δήμοι να ενημερωθούν για το πώς θα μπορέσουν να διευκολύνουν την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών.
Όπως τόνισε ο κ Παπαστεργίου είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που θα συμβάλει στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη των Δήμων που μέσα από κινηματογραφικές ταινίες θα μπορούν να «ταξιδεύουν» στον κόσμο.
Η ΚΕΔΕ συμμετέχει στην προώθηση της πρωτοβουλίας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» για τον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών
Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. συμμετείχε η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Έλενα Ράπτη, με την ιδιότητά της ως Εθνικής Συντονίστριας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» που αφορά στον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.
Η κυρία Ράπτη ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ για το θλιβερό ποσοστό 16% στην Ελλάδα, των παιδιών που πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και από αυτό το ποσοστό μόνο το 2% φτάνει στις αρχές.
Η καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» αξιοποιώντας σύγχρονα οπτικοακουστικά εργαλεία κι έχοντας διοργανώσει δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, επιδιώκει να αυξήσει την αποδοχή του μηνύματος της και γι αυτό ζήτησε τη συνδρομή και τη συνεργασία της ΚΕΔΕ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε ότι το μήνυμα της καμπάνιας πρέπει να μεγεθυνθεί και να φτάσει σε όλη την Ελλάδα και ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι στο πλευρό της, για να σπάσει η σιωπή και κάθε παιδί να αισθάνεται και να είναι ασφαλές.
Δημήτρης Παπαστεργίου: Μας δικαιώνει ο νέος Εκλογικός Νόμος – Το επόμενο στοίχημα είναι το νομοσχέδιο για την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων.
Στο Δ.Σ. συζητήθηκε και το ζήτημα του νέου εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε, ότι « το νέο εκλογικό σύστημα θα αντιμετωπίσει τις παθογένειες που δημιούργησε ο Κλεισθένης και βοηθήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να παίρνει αποφάσεις πιο γρήγορα, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική και πιο χρήσιμη στους πολίτες.
Η ΚΕΔΕ πέτυχε να υιοθετηθούν στο νέο Ν/Σ οι θέσεις της αυτοδιοίκησης, συμμετέχοντας ενεργά σε όλα τα στάδια διαβούλευσης. Όμως η επόμενη μεγάλη πρόκληση, είναι να υιοθετηθούν οι απόψεις της ΚΕΔΕ στο Ν/Σ που αφορά την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων των Δήμων, στο πλαίσιο της επικείμενης μεταρρύθμισης στη λειτουργία του Κράτους. Για το σκοπό αυτό θα υπάρξει συστηματική δουλειά από πλευράς ΚΕΔΕ μέσα στο καλοκαίρι και πιθανόν να διοργανωθούν και συνεδριακές διασκέψεις για το λόγο αυτό. Οι προτάσεις της αυτοδιοίκησης έχουν καταγραφεί και έχουν κατατεθεί στο ΥΠΕΣ και πρέπει να πιέσουμε ώστε να γίνουν δεκτές για μια πιο ισχυρή και αυτόνομη Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Ειδικά για το θέμα των αντιδράσεων που υπήρχαν και στη Βουλή από τους εκπροσώπους των Δημοτικών Κοινοτήτων ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε:
«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στους ανθρώπους των κοινοτήτων οι οποίοι αντέδρασαν και κάποιες φορές λίγο ακραία. Στη Βουλή κάποια στιγμή ένιωσα ότι δεν συζητούσαν για τον Εκλογικό Νόμο αλλά για την ΚΕΔΕ και την δική μου παρουσία. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι χέρι-χέρι θα πάμε να λύσουμε τα προβλήματα των Δημοτικών Κοινοτήτων. Τα πράγματα έχουν αλλάξει κι αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό. Δεν υπάρχουν πλέον οι Κοινότητες όπως τις είχαμε συνηθίσει. Με μια ισχυρή, δυνατή, ευέλικτη, αυτόνομη και αυτοτελή Αυτοδιοίκηση θα μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα σε πόλεις και χωριά».
Στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ συζητήθηκε το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση κι αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων.
Το νομοσχέδιο αυτό φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει την υστέρηση που παρουσιάζει η χώρα όσον αφορά την φιλική προς το περιβάλλον και την κυκλική οικονομία διαχείριση των απορριμμάτων.
Αναγνωρίζεται σωστά ο κομβικός ρόλος των Δήμων, όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά πολλές από τις διατάξεις του, παρά το γεγονός ότι έρχονται να καλύψουν λάθη και ολιγωρίες ετών, δεν αντιμετωπίζουν δίκαια την αυτοδιοίκηση και υπάρχουν προβλέψεις, που θα επιβαρύνουν οικονομικά τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες δυσανάλογα.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου παρουσίασε τις παρατηρήσεις της ΚΕΔΕ πάνω στο σχέδιο νόμου.
Οι παρατηρήσεις αυτές αποτελούν τη βάση της δουλειάς που θα γίνει τις επόμενες ημέρες, ώστε η ΚΕΔΕ να παρουσιάσει ολοκληρωμένες προτάσεις.
Η καταγραφή των ενστάσεων αλλά και η προβολή θετικών προτάσεων σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα αποτελεί από πλευράς αυτοδιοίκησης στάση ευθύνης.
Η ΚΕΔΕ επεσήμανε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση να συνταχθεί ένα νομοσχέδιο, που θα συμπεριλαμβάνει όλο το φάσμα των διατάξεων που καλύπτουν τον τομέα των στερεών αποβλήτων και τη διαχείρισή τους, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να μην περιέχει άρθρα που προβλέπουν μόνον νέες υποχρεώσεις για τους ΟΤΑ, χωρίς να διασφαλίζονται παράλληλα οι νέοι πόροι που είναι απαραίτητοι για να ανταποκριθούν οι Δήμοι στα όσα προβλέπονται .
Πολλές νέες ευθύνες και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα
Όπως επισημάνθηκε, το σχέδιο νόμου προβλέπει ανάληψη περισσότερων υποχρεώσεων για τους Δήμους, στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και χωρίς επαρκή προετοιμασία.
Περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων ένα ευρύ φάσμα κυρωτικών διατάξεων προς τους Δήμους, οι οποίοι καθίστανται ο βασικός παίκτης για την εφαρμογή του νέου μοντέλου διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων.
Οι συγκεκριμένες διατάξεις αν υιοθετηθούν θα αναγκάσουν τους Δήμους να επιβάλλουν υψηλά τέλη που θα επιβαρύνουν τους δημότες, ενώ κινδυνεύουν με περαιτέρω μείωση των εσόδων τους, αφού στις κυρώσεις που προβλέπονται συμπεριλαμβάνεται η παρακράτηση οφειλών και από το βασικό έσοδο των Δήμων, από το οποίο εξαρτάται η λειτουργία τους, που είναι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ)
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε να ζητήσει μεγαλύτερο περιθώριο χρόνου όσον αφορά τη διαβούλευση, καθώς και να υπάρξει από πλευράς της αρμόδιας επιτροπής μεγαλύτερη επεξεργασία του περιεχομένου του Ν/Σ, ώστε να κατατεθούν συγκεκριμένες, ρεαλιστικές κι εφαρμόσιμες προτάσεις από πλευράς αυτοδιοίκησης.
Δήλωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου:
Το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει να αποτελέσει την αφορμή να ξαναδούμε με ρεαλιστικό τρόπο ποια θα είναι τα επόμενα χρόνια στην ανακύκλωση. Γιατί το προηγούμενο διάστημα με ευθύνη του Κράτους, δεν υπήρχε κανένας έλεγχος όσον αφορά τους κανόνες λειτουργίας των συστημάτων ανακύκλωσης. Τόσα χρόνια , χωρίς οι Δήμοι να έχουν καμία ευθύνη , κάποιοι άφηναν την αγορά να τσουλήσει όπως τσουλούσε με τα γνωστά αποτελέσματα. Αυτή η κατάσταση πρέπει να τερματιστεί.
Σε σχέση με το νομοσχέδιο για το ίδιο ζήτημα που είχε κατατεθεί πριν μερικούς μήνες, το νέο σχέδιο είναι πιο μαζεμένο κι έχουμε πλέον την ευκαιρία να ασχοληθούμε επί της ουσίας με θέματα που μέχρι σήμερα δεν είχαμε ακουμπήσει. Η άποψή μου είναι «όλοι οι καλοί χωράνε» στην αγορά της ανακύκλωσης αρκεί οι Δήμοι να ξέρουμε ξεκάθαρα ποιοι είναι οι όροι του παιχνιδιού ώστε να εναρμονιστούμε όλοι, και εμείς και οι παίκτες της αγοράς.
Το νομοσχέδιο ναι μεν βλέπει τους Δήμους ως βασικούς παίκτες στην ανακύκλωση, αλλά μας φορτώνει διάφορα – όπως την περισυλλογή αμιάντου από ανακαινίσεις σπιτιών. Μας φορτώνει υποχρεώσεις χωρίς τα μέσα για να στηρίξουμε αυτές τις νέες πρακτικές.
Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι τα έξοδα που θα επωμιστούν οι Δήμοι με βάση τις νέες ευθύνες που τους αποδίδονται, θα είναι και μεγάλα και δυσβάστακτα, χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη από πού θα έρθουν έσοδα για να στηριχθεί το νέο μοντέλο από τους δήμους. Τις Μονάδες Ενεργειακής Αξιοποίησης π.χ., που θα έχουν έσοδα, δεν τις δίνουν στους Δήμους. Δηλαδή τα έσοδα θα τα πάρει κάποιος άλλος και εμείς θα έχουμε μόνο να καλύψουμε τα έξοδα.
Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πως όλο αυτό το διάστημα, όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε απροθυμία του κράτους να ρυθμίσει την αγορά της ανακύκλωσης με αποτέλεσμα να βλέπουμε διάφορα φαινόμενα.
Δε θα πω ότι μόνο ο μπλε κάδος ή τα «τέσσερα ρεύματα» είναι τα σωστά – ούτως ή άλλως δεν υπάρχει και λόγος να μπουν παντού «τέσσερα ρεύματα» αυτό θα αποφασισθεί ανάλογα με τα σημεία και τα χαρακτηριστικά της κάθε γειτονιάς. Πιθανώς η λύση θα είναι ένα μικτό σύστημα: και σπιτάκια ανακύκλωσης και ό,τι άλλο νομίζουμε ότι είναι κατάλληλο για τις περιοχές μας.
Θα πρέπει όμως να ρυθμιστεί η αγορά και να μπουν επιτέλους κανόνες».
Ανησυχία στους Δήμους για τη λήξη των οκτάμηνων συμβάσεων
Πολλοί Δήμοι ανησυχούν για το τι θα γίνει με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και τις παρατάσεις των συμβάσεων Covid.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι σε επικοινωνία που είχε με το Υπουργείο Εργασίας ενημερώθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η νέα κοινωφελής έτσι ώστε να μπορέσουν οι Δήμοι να προσλάβουν προσωπικό μέσα στον Αύγουστο.
Ο κ. Παπαστεργίου είπε ακόμη ότι υπάρχουν αιτήματα από πολλούς εργαζόμενους στα οκτάμηνα για παράταση πλέον των δύο μηνών. «Μεταφέρουμε την αγωνία μας αλλά αισθάνομαι ότι δεν θα είναι εύκολη μια νέα τέτοια παράταση ελλείψει χρημάτων» είπε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Επίσης τόνισε ότι η ΚΕΔΕ θα ζητήσει με επιστολή της την παράταση των συμβάσεων Covid που λήγουν αφού ακόμη οι συνθήκες επιβάλουν την παρουσία επιπλέον προσωπικού.
Νέα δεδομένα στην ΕΕΤΑΑ – Καταλύτης η παρέμβαση της ΚΕΔΕ
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι η παρέμβαση της ΚΕΔΕ ήταν καταλυτική για να δημιουργηθούν νέα δεδομένα στην ΕΕΤΑΑ με την σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης για να οριστεί νέο ΔΣ. Ευχαρίστησε τους δύο Δημάρχους που παραιτήθηκαν από το ΔΣ της ΕΕΤΑΑ τονίζοντας ότι «δεν αφορά στη δική τους ικανότητα το αίτημα της ΚΕΔΕ να ζητήσει την παραίτηση του ΔΣ της ΕΕΤΑΑ, αλλά είναι μια πολιτική θέση για κάτι με το οποίο είχαμε διαφωνήσει εξ´ αρχής και στην συνέχεια ζητήσαμε, ότι θα έπρεπε το ΔΣ της ΕΕΤΑΑ να οριστεί σε συνεννόηση με την νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ».
Ναυαγοσωστική δαπάνη – Άμεση εκταμίευση 8 εκ. ευρώ προς τους Δήμους
Το Υπουργείο έδωσε παράταση μέχρι τις 22 Ιουνίου για το φλέγον θέμα που αφορά στους Δήμους. Τις επόμενες μέρες θα εκταμιευτούν τα 8 εκ. ευρώ προκειμένου οι Δήμοι να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες για την ναυαγοσωστική κάλυψη.
Σε περίπτωση που μέχρι τις 22/6 κάποιοι Δήμοι δεν προλάβουν να τρέξουν τις διαδικασίες και να βρουν το απαραίτητο προσωπικό η ΚΕΔΕ θα ζητήσει να υπάρξει μια παράταση για τις προσλήψεις, με δεδομένα και τα προβλήματα λειτουργίας των σχολών ναυαγοσωστών λόγω της πανδημίας.
Ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε όμως ότι ενώ η ΚΕΔΕ και 117 Δήμοι της χώρας που είχαν ναυαγοσωστική κάλυψη, τόνιζαν ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να τρέξει φέτος το πρόγραμμα κάποιοι μεμονωμένοι Δήμοι που είχαν τα χρήματα κίνησαν τις διαδικασίες. «Καλά έκαναν και κίνησαν τις διαδικασίες αυτοί οι λίγοι Δήμοι αλλά όταν πάμε οργανωμένα και διεκδικούμε χρήματα για όλους, οι μεμονωμένες κινήσεις δε βοηθάνε την κοινή μας προσπάθεια».
Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων – Γίνονται δεκτές οι προτάσεις της ΚΕΔΕ
Η ΚΕΔΕ πέτυχε να προχωρήσει η τροπολογία που θα καλύψει τα βασικά αιτήματα των Δήμων:
Επιμήκυνση της περιόδου χάριτος έτσι ώστε να μην πληρώσουν οι Δήμοι άμεσα τοκοχρεολύσια
Να πάει πιο πίσω χρονικά η αποπληρωμή των δόσεων του τμήματος των ληξιπρόθεσμων που πρέπει να επιστραφούν.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσε ότι πρέπει να γίνει μια αναχρηματοδότηση του συνόλου των δανείων των Δήμων με ένα πιο χαμηλό επιτόκιο. «Είναι αδιανόητο να έχουμε 3, 4 5 και 6% επιτόκιο από μια τράπεζα που τη νιώθουμε και είναι η δική μας τράπεζα όπως το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Η κινητικότητα αδειάζει τους Δήμους
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ μετέφερε για μια ακόμη φορά, στο ΔΣ, την αγωνία πολλών Δημάρχων για την αποψίλωση των Δήμων από εξειδικευμένο προσωπικό, την ώρα που νέες αρμοδιότητες έρχονται να αυξήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε: Πρέπει να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας για κινητικότητα χωρίς όρους. Οι Δήμοι αδειάζουν. Μας πνίγουν προθεσμίες και χωρίς προσωπικό δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Θα το θέσουμε και πάλι στην ηγεσία του Υπ. Εσωτερικών ότι αν δεν μπορεί να εξαιρεθεί η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού τουλάχιστον να γίνεται με όρους που δεν θα αδειάζει τους Δήμους.
Επιστολή στον ΕΦΚΑ για την ασφαλιστική ενημερότητα των Δήμων
Υπάρχουν πολλοί Δήμοι που δεν μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα λόγω λάθους στην πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών.
Από πέρσι ο ΕΦΚΑ ενημέρωσε την ΕΑΠ για αλλαγή των κωδικών. Η ΕΑΠ με τη σειρά της θα έπρεπε να ενημερώσει τους εκκαθαριστές μισθοδοσίας. Εκεί υπήρξε μια παρανόηση με αποτέλεσμα κάποιοι Δήμοι να πληρώνουν μεν αλλά σε λάθος κωδικούς. Έτσι δημιουργείται πρόβλημα στην ικανότητα λήψης ασφαλιστικής ενημερότητας.
Η ΚΕΔΕ θα αποστείλει επιστολή προς τον ΕΦΚΑ, ζητώντας να υπάρξει μια άμεση λύση προκείμενου οι Δήμοι να μπορούν να έχουν ενημερότητα ώστε να μπορούν να λαμβάνουν χρήματα από ευρωπαϊκά ή άλλα προγράμματα απρόσκοπτα.
Η ΚΕΔΕ ζητάει παράταση για τους διαγωνισμούς για τα Σημεία Φόρτισης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (ΣΦΗΟ)
Με δεδομένο ότι στις 23 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για τους διαγωνισμούς των ΣΦΗΟ, η ΚΕΔΕ θα ζητήσει παράταση από το Υπουργείο προκειμένου όλοι να προλάβουν να απορροφήσουν τα χρήματα για να τρέξουν οι διαγωνισμοί και να γίνουν οι μελέτες για την τοποθέτηση ΣΦΗΟ στις πόλεις.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ: Από τους 254 Δήμους που κατέθεσαν προτάσεις στο Πράσινο Ταμείο και πήραν χρηματοδότηση για τα ΣΦΗΟ μόλις 117 είχαν «σηκώσει» τους διαγωνισμούς. Πολλοί Δήμοι προτίμησαν να τρέξουν τους διαγωνισμούς με τον νέο νόμο 4782 που από την 1/6 δίνει το δικαίωμα να πάμε σε αναθέσεις έως 30.000 ευρώ. Για το λόγο αυτό θα ζητήσουμε την παράταση.
Οι Δήμοι πρέπει να ολοκληρώσουν την επεξεργασία των δεδομένων από την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Τετραγωνικών.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάλεσε όσους Δήμους έχουν καθυστερήσει να ολοκληρώσουν την επεξεργασία των στοιχείων που υποβλήθηκαν στην ηλεκτρονική Πλατφόρμα Τετραγωνικών καθώς έτσι θα μπορέσουν να έχουν επιπλέον έσοδα στα ταμεία τους. Η προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου.
«Παρά τη δυσκολία της συγκυρίας που λόγω της πανδημίας δουλεύαμε με λιγότερο προσωπικό είναι σημαντικό να τρέξουν οι διαδικασίες, πέρα από τη συμβατική μας υποχρέωση, είναι χρήματα που θα μπαίνουν στα ταμεία μας. Ακόμη κι αν ζητήσουμε παράταση, θα είναι μικρή και σίγουρα η τελευταία. Πρέπει να κινητοποιηθούμε.
Και μετά πρέπει να συζητήσουμε με το Υπουργείο την επόμενη μέρα της πλατφόρμας. Μια δουλειά που έκανε η ΚΕΔΕ με την ΑΑΔΕ, το Υπ. Εσωτερικών, την ΓΓΠΣ, και τον ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει την εκμεταλλευτούμε και να ξανανοίξει, έστω όχι και με 100% απόσβεση των προσαυξήσεων αλλά με μια σταδιακή αποκλιμάκωση των προσαυξήσεων. Είναι πολλοί οι δημότες που δεν πρόλαβαν να τακτοποιήσουν τα ακίνητά τους.
Η ΚΕΔΕ και ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) πέτυχαν την αλλαγή του νομοσχεδίου για τον Ιαματικό Τουρισμό
Ο Πρόεδρος του ΣΔΙΠΕ, και Δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης, ενημέρωσε το ΔΣ της ΚΕΔΕ ότι οι προσπάθειες του Συνδέσμου αλλά και της ΚΕΔΕ απέδωσαν καρπούς και το αρχικό νομοσχέδιο άλλαξε με αποτέλεσμα να υπάρχει ικανοποίηση στους Δήμους Ιαματικών Πηγών που βλέπουν ότι λύνονται προβλήματα που θα οδηγήσουν σε αναπτυξιακή πορεία τους σχετικούς Δήμους. Μαζί με τον Γ.Γ του Συνδέσμου, Μάρκο Δανά, αναφέρθηκαν σε κάποιες επισημάνσεις που οφείλεται να ληφθούν υπόψη και ευχαρίστησε την ΚΕΔΕ για τη συμβολή της.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε:
Είναι σημαντικό ότι έγιναν κατανοητά τα αιτήματα του Συνδέσμου και της ΚΕΔΕ. Είχαμε μια καλή συνεργασία και χωρίς παιχνίδια κάτω από το τραπέζι και τα δίκαια αιτήματα μας που ήταν και πλήρως τεκμηριωμένα έγιναν δεκτά και το νομοσχέδιο άλλαξε. Θέλω να τονίσω την καλή συνεργασία που είχαμε με τον Υπουργό Τουρισμού που κατάλαβαν τις ανάγκες που ταιριάζουν σε μια σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ολοκληρωμένο σχέδιο για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών από την ΚΕΔΕ – Οι Δήμοι χρειάζονται χρήματα και μέσα για την πυροπροστασία
Στη συνεδρίαση του ΔΣ συζητήθηκε αναλυτικά η αδήριτη ανάγκη να αλλάξει η φιλοσοφία, η στρατηγική και ο σχεδιασμός της πρόληψης και της καταστολής των πυρκαγιών εκτός αστικού ιστού. Το ΔΣ αποφάσισε ότι η εμπεριστατωμένη εισήγηση του Α’ Αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ, Λάζαρου Κυρίζογλου, θα αποτελέσει τη βάση για επεξεργασία και ανάπτυξη από την Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ ώστε να μπει σε διάλογο με τα αρμόδια Υπουργεία. Η ΚΕΔΕ θα προτείνει, μεταξύ άλλων την επαναδιοργάνωση και επαναστελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών με διακριτό ρόλο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε:
Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι οι φωτιές δεν σταματούν στα διοικητικά όρια των Δήμων. Πρέπει να τονίσουμε την ανάγκη να χρηματοδοτηθούν οι Δήμοι με παραπάνω χρήματα. Οι Δήμοι Λουτρακίου και Μεγαρέων που είχαν τις μεγάλες πρόσφατες πυρκαγιές επιχορηγούνται για πυροπροστασία με 50 χιλιάδες ευρώ το χρόνο ο καθένας. Τι να πρωτοκάνεις με αυτά τα χρήματα; Το λέω αυτό για να βγάλουμε λίγο από το κάδρο τις ευθύνες των Δήμων που κάποιοι ψελλίζουν. Προφανώς πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε αλλά διαθέτουμε ελάχιστα χρήματα και ανύπαρκτα μέσα.
Περιμένουμε την νέα γενναία χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, αυτά τα 70 εκατομμύρια ευρώ που θα πάνε γενικά στην Πολιτική Προστασία και μέρος της οποίας θα υλοποιηθεί από τους Δήμους με μηχανήματα που θα πάρουμε. Είναι πολύ σημαντικό βήμα ότι δόθηκαν 2, 84 ευρώ στους Δήμους Αττικής, στην Αρχαία Ολυμπία, και στο Μαντούδι. Όμως αυτό πρέπει να είναι μόνο η αρχή γιατί οι κίνδυνοι είναι παντού και όλοι πρέπει να έχουμε μέσα για το έργο που καλούμαστε να επιτελέσουμε.
Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για τους Ορεινούς Δήμους για την «Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Πολιτικής – Χαρακτηρισμός του Δήμου Ερυμάνθου ως «ορεινού»
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης παρουσίασε στο ΔΣ τις παρατηρήσεις και προτάσεις της για την αναβάθμιση και αυτοτέλεια των ορεινών Δήμων στο επίπεδο της Δημόσιας Διοίκησης. Παράλληλα συζητήθηκε το αίτημα του Δήμου Ερυμάνθου να χαρακτηριστεί ως ορεινός και αποφασίστηκε να γίνει σχετική εισήγηση το Υπ. Εσωτερικών. Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θόδωρος Μπαρής ευχαρίστησε την ΚΕΔΕ και δήλωσε ότι ο χαρακτηρισμός του Δήμου ως «ορεινού» θα λύσει πάγια προβλήματα με την βοήθεια που θα προκύψει.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι πρέπει να είναι διακριτός ο ρόλος των Δήμων, οι ορεινοί Δήμοι να έχουν έμπρακτη στήριξη οικονομική αλλά και για μελέτες, επίβλεψη και όλα όσα συμβάλουν στην σύγχρονη ανάπτυξη των Δήμων. Ο κ. Παπαστεργίου είπε πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες ώστε να μην υπάρχουν Δήμοι διαφορετικών ταχυτήτων με τα ίδια χαρακτηριστικά.
Ημερίδα για τη διευκόλυνση κινηματογραφικών παραγωγών
Η ιδέα του Δήμου Αθηναίων να συνεργαστεί με την ΚΕΔΕ για την διοργάνωση ημερίδας ενημέρωσης για μια νέα προοπτική ανάπτυξης και τουρισμού πόλεων της Ελλάδας παρουσιάστηκε στο ΔΣ της ΚΕΔΕ.
Η ΚΕΔΕ θα προετοιμάσει την ημερίδα με τον Δήμο Αθηναίων, που είχε την πρωτοβουλία, ώστε όλοι οι Δήμοι να ενημερωθούν για το πώς θα μπορέσουν να διευκολύνουν την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών.
Όπως τόνισε ο κ Παπαστεργίου είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που θα συμβάλει στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη των Δήμων που μέσα από κινηματογραφικές ταινίες θα μπορούν να «ταξιδεύουν» στον κόσμο.