Από την Κορσική το 2020 στην Κρήτη το 2021: Η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη MED7 έρχεται το Σεπτέμβριο στην Ελλάδα – και μαζί με αυτή κορυφαίοι Ευρωπαίοι ηγέτες όπως ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο Μάριο Ντράγκι, ο Αντόνιο Κόστα και ο Πέδρο Σάντσεθ και φυσικά ο Νίκος Αναστασιάδης, που θα φιλοξενηθούν στα Χανιά, όπου θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη.

Η σημερινή Σύνοδος των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των MED7 στο Καβούρι αποτύπωσε την ελληνική βούληση να εισάγει στο ευρωπαϊκό τραπέζι των συζητήσεων μια συγκεκριμένη γεωπολιτική θεματολογία - συμπεριλαμβάνοντας για πρώτη φορά το ζήτημα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου – εν όψει της Συνόδου στα Χανιά.

«Έχετε μια πολύ γεμάτη ατζέντα και το καθήκον να προετοιμάσετε τη Σύνοδο Κορυφής σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο νησί μου στην Κρήτη, και μάλιστα στην πόλη μου, στα Χανιά, στις 17 Σεπτεμβρίου και θα είναι χαρά μου να σας υποδεχθώ και πάλι τότε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του, δείχνοντας προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης του σχήματος των MED7. «Έχουμε επίσης έχουμε λάβει, έχω λάβει, επιστολές από τους Πρωθυπουργούς της Κροατίας και της Σλοβενίας που ζητούν επίσημα να ενταχθούν στην ομάδα Med 7», τόνισε.

Η παρουσία και η εναρκτήρια ομιλία του πρωθυπουργού κατέδειξε το ιδιαίτερο συμβολικό και πολιτικό βάρος με το οποίο επενδύει πλέον η κυβέρνηση στη συνεργασία των MED7, στην οποία συμμετέχουν πέραν της Ελλάδας, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Μάλτα.

Η διοργάνωση μιας ευρωπαϊκής συνόδου στην Ελλάδα με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων στην αρχή ενός κρίσιμου καλοκαιριού ήταν βασική προτεραιότητα του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, καθώς η έλευση των Eυρωπαίων ομολόγων μετά από μήνες διαδικτυακών συνεργασιών έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενεργούς στήριξης.

Oι συζητήσεις στο Καβούρι περιέλαβαν και το γεωπολιτικό σκέλος, με τρία «καυτά» μέτωπα: Το πρώτο είναι η επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερων συγκλίσεων ενόψει της αναθεώρησης του Νέου Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, το δεύτερο η ενίσχυση της πολιτικής Νότιας Γειτονίας και το τρίτο η ρευστή κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με την τουρκική επιθετικότητα να προβληματίζει όλους τους συμμετέχοντες.