Εκλογικός συναγερμός έχει σημάνει στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μια σειρά από κυβερνητικές κινήσεις δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζεται για να στήσει κάλπες το φθινόπωρο. Τον Σεπτέμβριο ή το αργότερο τον Οκτώβριο, πριν δηλαδή ξεκινήσουν και πάλι τα προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας.

Στην Κουμουνδούρου ισχυρίζονται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να πάει σε πρόωρες εκλογές καθώς τόσο οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις όσο και τα ποιοτικά ευρήματα όλων των μετρήσεων δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα εμφανίζει μεγάλη κάμψη στους τομείς της ασφάλειας, της Υγείας αλλά και της εργασίας. Επιμένουν, δε, ότι εάν ο τουρισμός δεν πάει καλά, τότε δεν αποκλείεται τα οικονομικά προβλήματα της χώρας να φουντώσουν και η ανεργία να σκαρφαλώσει ξανά στα ύψη. Δεν παραλείπουν να αναφερθούν, φυσικά, και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη δεν έχει αρχίσει να εισπράττει όλη τη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, άρα λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ότι ο πρωθυπουργός θα θελήσει να εκμεταλλευτεί την περίοδο που η κατάσταση δεν φαίνεται να έχει ανατραπεί ολοκληρωτικά.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις πρόσφατες κινήσεις και τις κεντρικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη
Στις κλειστές συσκέψεις που γίνονται στην Κουμουνδούρου, στα κομματικά στελέχη επικρατεί πλέον η άποψη ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο έχει αρχίσει να εφαρμόζει, προκειμένου να δρομολογηθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η κυβερνητική σπουδή να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι -οι οποίοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί-, μπορεί κατ’ αρχήν να αφορά την υγεία των πολιτών και το θέμα του τουρισμού, ωστόσο τα στελέχη της Κουμουνδούρου βλέπουν πίσω από αυτή την κίνηση και την αγωνία του Μεγάρου Μαξίμου να στήσει κάλπες τους επόμενους μήνες.



Η αλλαγή των οικονομικών συνθηκών στρώνει τον δρόμο


Με ένα μεγάλο κομμάτι εμβολιασμένων πολιτών η κυβέρνηση θα μπορεί να υποστηρίξει την κίνησή της για προσφυγή στις κάλπες, επικαλούμενη την αλλαγή των οικονομικών συνθηκών. Η εμμονή της στον εμβολιασμό των μεγαλύτερων ηλικιών έχει να κάνει προφανώς και με το ότι οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. ανήκουν στις μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ οι νεότεροι συνήθως πηγαίνουν στις κάλπες για να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Το δεύτερο θέμα που θεωρούν ότι είναι ενδεικτικό των κυβερνητικών προθέσεων έχει να κάνει με το κλίμα πόλωσης που επιχειρεί να δημιουργήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα, αναφερόμενος στο 2015 και ταυτίζοντας τον λαϊκισμό με την Αριστερά.

Αποκορύφωμα ήταν, βεβαίως, η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην Ε.Ε., όπου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, είπε ότι στην πορεία της χώρας υπήρξε «ένα μόνο σκοτεινό διάλειμμα: η περίοδος κατά την οποία επικράτησε ο διχαστικός λαϊκισμός, το 2015». Η άτυπη κοινοβουλευτική συνεργασία ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και το ΚΙΝ. ΑΛ. για την εκλογή του προέδρου του ΑΣΕΠ έφερε την έκρηξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, με «αλχημείες άλλαξε ο νόμος», γιατί υπήρχε ασυμβίβαστο, ώστε να μη διορίζονται στη θέση του προέδρου πρόσωπα που ήδη έχουν υπηρετήσει στον ΑΣΕΠ, όπως ο νέος πρόεδρος της Αρχής, Αθανάσιος Παπαϊωάννου.

Ταυτόχρονα, υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή έδειξε την απόλυτη παράδοση της Χαριλάου Τρικούπη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τους απώτερους σκοπούς του κυβερνώντος κόμματος. Επιμένουν, δηλαδή, στο ότι η Ν.Δ. κατάφερε να ελέγξει απόλυτα το ΑΣΕΠ, ενώ παράλληλα έδωσε τη δυνατότητα και στο ΚΙΝ.ΑΛ. να κάνει παιχνίδι στην όλη ιστορία, αφού στο Συμβούλιο τοποθετήθηκε ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, γραμματέας του Τομέα Πολιτικής Προστασίας του Κινήματος Αλλαγής, ο οποίος υπήρξε βουλευτής του Ποταμιού και αργότερα πήγε στο ΚΙΝ.ΑΛ., με αρμοδιότητα τη Δημόσια Διοίκηση, και ο Γιώργος Δίελλας, μέλος της Γραμματείας του Τομέα Θεσμών του Κινήματος Αλλαγής.

Από το μικροσκόπιο των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει μπει στον «χορό» των προσλήψεων. Ηδη προκηρύχθηκαν οι προσλήψεις για 1.000 πανεπιστημιακούς φρουρούς, ενώ τον Σεπτέμβριο υπολογίζονται οι προσλήψεις 4.000 γιατρών.