Με 219 βουλευτές εγγεγραμμένους να τοποθετηθούν στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Εργασίας με τις αλλαγές στο εργασιακό χάρτη, θα εξελιχθεί η επεξεργασία και ψήφιση του σχεδίου νόμου, που όμως ξεκίνησε ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και έντονες αντιρρήσεις και αντιδράσεις από σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Οι τόνοι ανέβηκαν με το καλημέρα… όταν κατά την έναρξη της συζήτησης το ΚΚΕ, δια του εισηγητή του Θανάση Παφίλη ενημέρωσε το Σώμα, για την ένσταση που κατέθεσε το κόμμα ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν περιμένει να γίνει δεκτή. «Το νομοσχέδιο μας γυρίζει πίσω δύο αιώνες. Εμείς ζητάμε την απόσυρση φυσικά. Η Κυβέρνηση δεν υποχωρεί. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη -και ξέρετε ότι είμαστε πολύ φειδωλοί στις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας- ότι μπορεί να χαρακτηριστούν πάρα πολλές διατάξεις -να μην πω, οι μισές και παραπάνω- αντισυνταγματικές και είναι αντισυνταγματικές».

«Καταθέτουμε ένσταση αντισυνταγματικότητας και ζητάμε να αποσυρθεί έστω την ύστατη στιγμή», δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτη εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως «η Κυβέρνηση την πάνδημη -για να χρησιμοποιήσω έναν επίκαιρο όρο- αντίθεση της κοινωνίας». Από το ΚΙΝΑΛ ο Γ. Μουλκιώτης ζήτησε την απόσυρση των άρθρων 55-125 του νομοσχεδίου.

Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Μαραβέγιας άσκησε κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης για την στάση που τηρούν απέναντι στο νομοσχέδιο λέγοντας «Ακούστηκαν ακραία μυθεύματα για κατάργηση του οκταώρου, μείωση αποδοχών, διευκόλυνση απολύσεων και ένα σωρό άλλες αστειότητες. Ένα κόμμα, φιλεργατικό στα χαρτιά, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, να αρνείται το νέο πλαίσιο περιορισμού των απολύσεων; Μήπως γιατί, αν ήταν νόμος το σημερινό νομοσχέδιο το 2018, ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να κάνει τις τιμωρητικές απολύσεις που έγιναν στο ραδιοφωνικό σταθμό ''Στο Κόκκινο''; Θυμίζω εδώ ότι το ίδιο φαινόμενο είχαμε και με το Κομμουνιστικό Κόμμα, που το 2010 απέλυσε τους εργαζόμενους δικό του σταθμού τον ''902'' και μάλιστα, τους κατηγορούσε και μέσω του ''Ριζοσπάστη''».

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αναφερόμενη στο νομοσχέδιο τόνισε πως «ο κ. Μαραβέγιας έκανε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση και θυμήθηκε στο 16 λεπτό της ομιλίας του να πει δυο λόγια για το νομοσχέδιο. Αυτό είναι ενδεικτικό της αμηχανίας της κυβέρνησης απέναντι στις αντιφάσεις που προκαλεί το νομοσχέδιο. Εκμεταλλευτήκατε την πανδημία προκειμένου να προχωρήσετε στην απορρύθμιση της εργασίας» και κλείνοντας είπε πως «η κυβέρνηση έχει κηρύξει πόλεμο διάρκειας στους εργαζόμενους από το 2019».

Ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης τόνισε πως: «Είναι καταφανέστατη η νευρικότητα της Κυβέρνησης, σε σχέση με το νομοσχέδιο. Είναι καταφανέστατη, διότι αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει πείσει τον κόσμο. ''Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση'' με αυτό, το δεδομένο η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το εργασιακό νομοσχέδιο, ισχυρίζεται ότι γκρεμίζει το παλιό απαρχαιωμένο καθεστώς της αγοράς εργασίας, γεγονός που προκαλεί κλυδωνισμούς, ανησυχίες, διαμαρτυρίες και επομένως, αναταραχή δημιουργώντας. Μία ''θαυμάσια κατάσταση'' είναι ευκαιρία να ξεπηδήσει κάτι το ωραίο, δηλαδή ένας κόσμος, κατά την άποψή της, με ανάπτυξη, ευημερία, εκσυγχρονισμό. Μια αυταπάτη η οποία καθημερινά διογκώνεται».

Ο αγορητής του ΚΚΕ ο Χρήστος Κατσώτης απαντώντας στο Κ. Μαραβέγια έκανε λόγο «για ανερμάτιστη, γεμάτη ψέματα σε ό, τι αφορά το ΚΚΕ επίθεση ''χρυσαυγίτικο'' τύπου στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δείχνει τον πανικό και το φόβο μπροστά στην αγανάκτηση και την οργή της πλειοψηφίας των εργαζομένων για το νομοσχέδιο έκτρωμα και τους αγώνες που δυναμώνουν. Η λυσσαλέα επίθεση στο ΚΚΕ είναι αναμενόμενη, γιατί βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, γιατί ενημερώνει και κινητοποιεί την εργατική τάξη».

«Μονιμοποιείτε τον κατώτατο μισθό και καταργείτε τις απεργίες. Θωρακίζετε την δικτατορία του κεφαλαίου και ποινικοποιείτε τους αγώνες. Το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί έστω και τώρα» συμπλήρωσε.

Από την Ελληνική Λύση η αγορήτρια Μαρία Αθανασίου υποστήριξε ότι «το νέο εργασιακό νομοσχέδιο πλήττει τους νέους γιατί έρχεται να υποθηκεύσει το μέλλον τους και να τους καταδικάσει σε μια συνεχή εργασιακή ανασφάλεια με μειωμένους μισθούς, με ασταθή ωράρια και χαμηλές φιλοδοξίες, χωρίς παράλληλα να δίνετε κανένα απολύτως κίνητρο επαναπατρισμού στα παιδιά μας, που ξενιτεύτηκαν, τα περισσότερα, παρά τη θέλησή τους» και σημείωσε πως οι «προωθούμενες ρυθμίσεις δίνουν το τελειωτικό χτύπημα σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τα αχρείαστα λοκντάουν».

Η αγορήτρια του ΜεΡΑ25 Μαρία Απατζίδου άσκησε κριτική στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, λέγοντας ότι πλήττονται οι νέοι εργαζόμενοι και καταργείται η κυριακάτικη αργία και κλείνοντας κάλεσε, τους βουλευτές της ΝΔ να «μην συνεργήσουν στο έγκλημα, να σώσουν τους εαυτούς τους και να καταψηφίσουν».

Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί το βράδυ της Τετάρτης 16 Ιουνίου με ονομαστική ψηφοφορία, που αναμένεται να ζητήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ώστε να αποκαλυφθούν οι πραγματικές διαθέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στην εργασιακή μεταρρύθμιση.