Με τις ψήφους της πλειοψηφίας έγινε δεκτό επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών και άλλων διατάξεων». Σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το νομοσχέδιο.

Δεν θα δεχτούμε να είμαστε η πύλη εισόδου στην Ευρώπη

«Όσοι λένε όχι στις δομές, λένε ναι στις ροές» αυτή ήταν η κατηγορηματική απάντηση του υπουργού Μετανάστευσης στην κριτική που άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και αφορά στην «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών και άλλων διατάξεων».

«Έχουμε ξεκάθαρα διαμηνύσει ότι δεν θα δεχτούμε, όπως την περίοδο 2015-2019 να είμαστε η πύλη εισόδου στην Ευρώπη για παράνομες μεταναστευτικές ροές κατά παράβαση του άρθρου 31 της Συνθήκης της Γενεύης», ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά από το βήμα της Βουλής ο κ. Μηταράκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για νέες ροές

Ο υπουργός Μετανάστευσης σχολιάζοντας την άποψη του πρώην υπουργού Μεταναστευτικού Κ. Μουζάλα, ότι Ευρωπαίοι δεν είναι «κουτόφραγκοι» είπε, «Δίκιο έχει. Ο ΣΥΡΙΖΑ νόμιζε ότι θα ανοίξει τα σύνορα το 2015, θα μπουν εκατομμύρια και απλώς θα πάνε αλλού. Μέχρι που οι Ευρωπαίοι έκλεισαν τα βόρεια σύνορα και πήραν τα κλειδιά. Επέβαλαν την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Σήμερα στα λεγόμενα σας αναπολείτε αυτές τις εποχές. Μιλάτε για νέες ροές».

Υπερασπιζόμενος στην νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε την επιτυχία των δύο στόχων που είχε θέσει το υπουργείο Μετανάστευσης δηλαδή, την ουσιαστική μείωση των ροών και τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης σε τοπικές κοινωνίες.

Η Ελλάδα πρωτοπορεί και καινοτομεί

Επί του νομοσχεδίου τον λόγο έλαβε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης όπου μιλώντας για την διάταξη που αφορά την «προσέλκυση επενδυτών και ψηφιακών νομάδων» τόνισε πως, «η Ελλάδα πρωτοπορεί και προβάλλεται διεθνώς ως πρότυπο εξωστρέφειας, γίνεται ξανά πόλος έλξης καινοτόμας επιχειρηματικότητας και ξένων επενδύσεων».

Αναφορικά με το επικείμενο ρεύμα μετακινήσεων από το Αφγανιστάν, ο κ. Βαρβιτσιώτης, επισήμανε ότι θα πρέπει η ΕΕ να στηρίξει «όλους τους Αφγανούς οι οποίοι φεύγουν από το Αφγανιστάν στην παραμονή τους στις γειτονικές προς αυτό χώρες, ώστε να μην μετατραπεί αυτό το πρόβλημα σε ένα πρόβλημα που για άλλη μία φορά θα διχάσει την Ευρώπη».

Ο εισηγητής της ΝΔ, Σταύρος Κελέτσης, επισήμανε την κατάσταση στο Αφγανιστάν αλλά και τον ρόλο της Τουρκίας, ενώ ξεκαθάρισε το γεγονός ότι η χώρα έχει μια καλά σχεδιασμένη και οργανωμένη μεταναστευτική πολιτική, με τις ροές το πρώτο επτάμηνο του χρόνου να έχουν μειωθεί κατά 60% σε σύγκριση πέρσι.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Στην άλλη πλευρά ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για εσωτερική εργαλειοποίηση του προσφυγικού - μεταναστευτικού.

Παρά την έντονη αντιπαράθεση για το νέο μεταναστευτικό νομοσχέδιο, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός σημείωσε ότι υπάρχουν κάποια άρθρα όπως η επαναφορά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η ετήσια διάρκεια του δελτίου και το σύμφωνο συμβίωσης των προσφύγων καθώς και άρθρο που αφορά τους ψηφιακούς νομάδες με τα οποία συμφωνούν.

Παρόλα αυτά ξεκαθάρισε ότι οι μετανάστες, σύμφωνα με τον κορμό του νομοσχεδίου θα θεωρούνται κρατούμενοι και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας « Ρατσισμός είναι να μισείς αυτό που τυχαία δεν είσαι».

Από τη μεριά του το ΚΙΝΑΛ διεμήνυσε μέσω του εισηγητή του Γιώργου Καμίνη, ότι «η κυβέρνηση παραπλανά τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νησιώτες με τους αριθμούς των μεταναστών τόσων αυτών που διαμένουν αυτή τη στιγμή όσων και αυτών που πρόκειται να βρεθούν στις δομές».

Η κ. Μαρία Κομνηνάκα ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ δήλωσε ότι η κυβέρνηση με τις κλειστές δομές πρόκειται να κρατήσει εγκλωβισμένους τους μετανάστες ενώ ο Αντώνης Μυλωνάκης από την Ελληνική Λύση επεσήμανε ότι «όταν ο πρωθυπουργός δηλώνει, ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να κόψει την παράνομη μετανάστευση πρέπει να πει και το πώς θα το κάνει». Ενώ σημείωσε πως μετά από 2 χρόνια η Νέα Δημοκρατία αποδέχεται θέσεις που είχε εκφράσει για το μεταναστευτικό η Ελληνική Λύση.

Το Μερα25, τέλος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «ένα οικοδόμημα ξενοφοβίας και μισανθρωπισμού» και σύμφωνα με όσα είπε η κ. Φωτεινή Μπακαδήμα «η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αυστηροποιεί το πλαίσιο «μόνο και μόνο για να γίνει αρεστή σε μία συντηρητική Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνο και μόνο για να δεχτεί ένα χτύπημα στην πλάτη και ένα μπράβο».