Επιστημονικές και όχι πολιτικές, οι αποφάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμού σχετικά με την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, την απόφαση της Επιτροπής να μην χορηγείται το εμβόλιο σε πολίτες κάτω των 60 ετών.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε με έμφαση, πως για την χώρα και την οικονομία γενικότερα ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας θα ήταν καταστροφικό γι’ αυτό θα πρέπει να το αποφύγουμε πάση θυσία. Υπογράμμισε ωστόσο, πως σύμφωνα με τους ειδικούς, για να φτάσουμε στο τέλος της πανδημίας θα πρέπει να φτάσουμε τουλάχιστον στο 80% των εμβολιασμένων.

  Επιστημονική η απόφαση για το AstraZeneca

Ειδικότερα, ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως οι αποφάσεις σχετικά με τα εμβόλια δεν είναι πολιτικές αλλά τις λαμβάνουν οι επιστήμονες. Όπως είπε, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αποτελείται από επιστήμονες, η θητεία των οποίων ανανεώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Τον Μάρτιο πήραν μία απόφαση Χ, πλέον πήραν μία απόφαση Ψ, δίχως να πουν πως το εμβόλιο της AstraZeneca είναι επικίνδυνο», σημείωσε.

 Καταστροφικό ένα τέταρτο κύμα

Συνεχίζοντας ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε το ενδεχόμενο επανόδου της πανδημίας με τέταρτο κύμα από το Φθινόπωρο. «Τέταρτο κύμα που θα οδηγούσε σε καραντίνα και κλείσιμο επιχειρήσεων θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία μας», είπε και συμπλήρωσε ότι είναι στο χέρι μας, να σταματήσει η πανδημία. «Πρέπει να φτάσουμε στο 80% είπε».

 «Ο έως τώρα εμβολιασμού του πληθυσμού στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο», είπε συμπληρώνοντας πως η αγωνία αφορά στο να συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός για να χτίσουμε το τείχος της ανοσίας. «Εάν φτάσουμε στο 80% εμβολιασμένων, η πανδημία τελείωσε», είπε.

 Προνόμια εμβολιασμένων

Μιλώντας δε για τα λεγόμενα «προνόμια» των εμβολιασμένων ο κ. Γεωργιάδης είπε πως δεν του αρέσει η λέξη «προνόμια» τονίζοντας πως ο εμβολιασμένος μπορεί να προσέχει λιγότερο. Συνεχίζοντας δε για το ενδεχόμενο απόλυσης εργαζομένων μη εμβολιασμένων, είπε πως δεν πρόκειται να νομοθετήσει η κυβέρνηση σχετικά και όλα τα ζητήματα θα ρυθμίζονται από την κείμενη νομοθεσία. Σημείωσε δε πως ένας επιχειρηματίας μπορεί να επικαλεστεί ως εξαιρετικά σημαντικό λόγο για απόλυση τον μη εμβολιασμό υπαλλήλου, κάτι που συνέβη ήδη στις ΗΠΑ, είπε.