Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών κορυφώνεται η σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης με επίκεντρο το νομοσχέδιο που μεταρρυθμίζει το εργασιακό τοπίο της χώρας.

Το κλίμα είναι ήδη τεταμένο στη Βουλή καθώς μυρίζει … «μπαρούτι» εντός αλλά και εκτός Ολομέλειας.

Όπως διαφαίνεται σήμερα, «ο δρόμος της Ευρώπης θα κονταροχτυπηθεί με την γαλέρα του Μεσαίωνα» σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασία Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος επί τρεις ημέρες στη συζήτηση στη Βουλή, υπερασπίζετε το νομοθετικό του δημιούργημα και τις πολιτικές του διαδρομές απαντώντας στα …προσωπικά και πολιτικά πυρά που εκτοξεύει η αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της ελλάσσονος αντιπολίτευσης, θα πάρουν «θέσεις μάχης» από το πρωί όπου σταδιακά θα ξεδιπλώσουν το πάζλ των θέσεων και αντιθέσεων, με φόντο τόσο το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας το οποίο, η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει ως «έκτρωμα», αλλά και την αμφισβήτηση από πλευράς κυβέρνησης της νομιμότητας της σημερινής απεργίας.

Αντιπαράθεση κορυφής

Από τη μέχρι στιγμής αντιπαράθεση έχει διαφανεί πως κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα σχεδιάσουν την αντεπίθεση τους πάνω σε συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου δίνοντας ο καθένας την δική τους ανάγνωση!

Η σημερινή κοινοβουλευτική «μάχη» έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θεωρείται, βέβαιο ότι η συζήτηση δεν θα περιοριστεί μόνο στο πεδίο των εργασιακών, αντιθέτως, θα αφορά το μεγαλύτερο μέρος της κυβερνητικής ύλης και μέχρι σήμερα πολιτικής σε θέματα όπως η πανδημία, οι εμβολιασμοί, η ασφάλεια αλλά και η παιδεία.

Μητσοτάκης : Το εργασιακό δίνει δύναμη στον εργαζόμενο

Ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής θα υπεραμυνθεί της εργασιακής μεταρρύθμισης χαρακτηρίζοντας της, ως μια μεγάλη πρωτοβουλία, που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο, η οποία εκσυγχρονίζει το απαρχαιωμένο πλαίσιο και βάζει τέλος στη μαύρη και υποδηλωμένη εργασία. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις όπως, η θέσπιση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή, εισαγωγή 14ήμερης άδειας πατρότητας, την επέκταση των γονικών αδειών και για τους δύο γονείς με πληρωμή των 2 από τους 4 μήνες από τον ΟΑΕΔ, καθώς και στο πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, την εξίσωση της αποζημίωσης των εργατοτεχνιτών με τους υπόλοιπους υπαλλήλους όπως και τις ρυθμίσεις για την υγεία και την ασφάλεια σε διανομείς και delivery.

Ολομέτωπη επίθεση Τσίπρα

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για το εργασιακό ζητώντας την απόσυρση των ρυθμίσεων, τη διαχείριση της πανδημίας αλλά και για τη μείωση του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια με τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, -ένα θέμα που το «κρατάει» στη φαρέτρα του- αναμένεται να εξαπολύσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Τα πυρά του Αλέξη Τσίπρα θα επικεντρωθούν στο «πραγματικό πρόσωπο» του Πρωθυπουργού, για να τον κατηγορήσει πως λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας, θεσπίστηκαν πολιτικές που δεν εφαρμόστηκαν καν στα χρόνια των μνημονίων και την πίεση του ΔΝΤ.

Μια ονομαστική ψηφοφορία που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο

Πολλές από τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είχαν προταθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση και γι’ αυτό τον λόγο όπως έχει «αποκαλύψει» ο Κωστής Χατζηδάκης, η ΝΔ έχει σκοπό να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων για την έγκριση του νομοσχεδίου από τη Βουλή, προκειμένου να αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είτε θα φανεί ότι συμφωνούν με την πλειονότητα των άρθρων, είτε θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία.

Μάλιστα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν σκοπό να δώσουν αυτήν την μάχη και… εκτός Βουλής καθώς έχουν απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην 24ωρη απεργία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25 ενώ το παρών στις 10.30 το πρωί, στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος θα δώσει και ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μετά τη χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών και στη Βουλή και την σταδιακή έξοδο από τα lockdown, η ονομαστική ψηφοφορία για το εργασιακό νομοσχέδιο θα πραγματοποιηθεί με τη φυσική παρουσία όλων των βουλευτών σε ομάδες των 100, σε μια η διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει τις 8.30 το βράδυ.