Nέες τεχνολογίες στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής θα µπουν µε χρήµατα από το Ταµείο Ανάκαµψης, τονίζει στην εφημερίδα Παραπολιτικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος εξηγεί τον λόγο για το υψηλό πρόστιµο που µπήκε για πρώτη φορά σε γαλακτοβιοµηχανία, για εξαγωγή φέτας χωρίς τις σωστές προδιαγραφές.

Θα συνεχιστεί η στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τις συνέπειες της πανδηµίας;

Από την έναρξη της πανδηµίας στεκόµαστε δίπλα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους µας. Οχι στα λόγια, αλλά µε πράξεις. Μέχρι σήµερα, τα χρήµατα που έχουµε καταβάλει στους παραγωγούς που έχουν πληγεί ξεπερνούν τα 473 εκατ. ευρώ. Πρόκειται µάλιστα για άµεσες χρηµατικές ενισχύσεις, για τις οποίες εξασφαλίσαµε και την έγκριση της Ε.Ε. Ασφαλώς, λοιπόν, και θα συνεχίσουµε να στηρίζουµε τους παραγωγούς, λαµβάνοντας πάντα υπ’ όψιν τις δηµοσιονοµικές δυνατότητες της χώρας.

Το κράτος, αλλά και ο ιδιωτικός τοµέας ετοιµάζονται για επενδύσεις δισεκατοµµυρίων στην ενέργεια και στα ψηφιακά έργα µέσω του Ταµείου Ανάκαµψης και µε άλλους πόρους. Υπάρχει χώρος για τον εκσυγχρονισµό του αγροδιατροφικού τοµέα;
Ο εκσυγχρονισμός του αγροδιατροφικού τομέα αποτελεί βασική προτεραιότητά μας και είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους

Ο εκσυγχρονισµός του αγροδιατροφικού τοµέα αποτελεί βασική προτεραιότητά µας και είµαστε αποφασισµένοι να αξιοποιήσουµε όλους τους διαθέσιµους πόρους, όπως είναι τα κονδύλια του Ταµείου Ανάκαµψης. Η άµεση χρηµατοδότηση των 800 εκατ. ευρώ του Ταµείου εκτιµάται ότι θα κινητοποιήσει πόρους περίπου 2 δισ. ευρώ. Και πέρα από αυτά, όµως, είναι βέβαιο ότι µεγάλο µέρος των πόρων του Ταµείου θα οδηγηθεί στις νέες τεχνολογίες στον τοµέα της παραγωγής. Στην πρωτογενή παραγωγή υπάρχει δυνατότητα να αναπτυχθούν νέες τεχνολογίες και να χρηµατοδοτηθούν δράσεις που θα βοηθήσουν ποιοτικά και ποσοτικά τις καλλιέργειες. Στο ΥΠΑΑΤ είµαστε αποφασισµένοι να δουλέψουµε προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που µέσα στον σχεδιασµό µας είναι και η περαιτέρω ενίσχυση της εκπαίδευσης των αγροτών µας, ώστε να διευκολυνθούν να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες.

Το πιστοποιητικό εµβολιασµού που ισχύει για τους τουρίστες εφαρµόζεται και για τους εποχικούς εργάτες γης και πώς;

Βεβαίως. Εφαρµόζουµε ευλαβικά όλους τους υγειονοµικούς κανόνες και τα προβλεπόµενα µέτρα προφύλαξης για τον COVID-19. ∆ηλαδή να έχει προηγηθεί µοριακό τεστ προ 72 ωρών ή πλήρης εµβολιασµός πριν από 14 ηµέρες ή να φέρουν βεβαίωση νόσησης ή θετικής διάγνωσης µε τη µέθοδο PCR ισχύος 2 έως 9 µηνών. Παράλληλα, διενεργείται και rapid test κατά την είσοδό τους από το υγειονοµικό προσωπικό στους µεθοριακούς σταθµούς των συνόρων.

Στην εκλογική σας περιφέρεια και συγκεκριµένα στο Νοσοκοµείο Αγρινίου το ποσοστό θανάτων στις ΜΕΘ έφτασε το 100%. Υπάρχουν ευθύνες και σε ποιους αποδίδονται;

Όπως ξέρετε, µόλις ήρθαν στην επιφάνεια αυτά τα στοιχεία, επικοινώνησα αµέσως µε τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και ζήτησα την αλλαγή ηγεσίας του νοσοκοµείου και τον ενδελεχή έλεγχο της λειτουργίας του. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η Πολιτεία ενήργησε σωστά µε την αποµάκρυνση της διοίκησης. Πέρα από τις ηθικές ευθύνες, που σίγουρα υπάρχουν, η αναζήτηση οποιωνδήποτε άλλων ευθυνών είναι αρµοδιότητα του εισαγγελέα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ενώ από τη µια υπάρχει ένα ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δίνει υπεράνθρωπες µάχες να σώσει ζωές, από την άλλη είχαµε αυτά τα σοκαριστικά ποσοστά θανάτων. Και αυτό πρέπει να διερευνηθεί. Γιατί η δηµόσια υγεία είναι πάνω απ’ όλα.

Είδαµε από το υπουργείο σας να ανακοινώνονται βαριές ποινές για την υπόθεση της φέτας. Υπάρχει εντολή για πιο αυστηρή πολιτική στο θέµα των ελέγχων;

Ξέρω ότι τέτοιες ποινές δεν είναι συνηθισµένες. Οµως η εντατικοποίηση των ελέγχων αποτελεί βασική προτεραιότητά µου. Το είδατε άλλωστε και την περίοδο του Πάσχα, όταν οι έλεγχοι ήταν δεκαπλάσιοι και πιο αυστηροί από άλλες χρονιές. ∆εν πρόκειται για κάποιο αστυνοµικό µέτρο, αλλά για µια πολιτική αναγκαιότητα, µε στόχο την προστασία παραγωγών και καταναλωτών. Αυτό ισχύει για όλα τα προϊόντα και ακόµη περισσότερο για προϊόντα ΠΟΠ, όπως η φέτα, που είναι εµβληµατικά για την ελληνική παραγωγή. Είναι δυνατόν εµείς οι ίδιοι να νοθεύουµε τη φέτα µας στο εξωτερικό; Ξεκινάµε έναν δύσκολο αγώνα για την προώθηση της ελληνικής διατροφής, µε στόχο να ενισχύσουµε κι άλλο και να αναδείξουµε την ποιότητα των προϊόντων µας και να τα κάνουµε διεθνώς πιο ανταγωνιστικά. ∆εν θα επιτρέψω να υπονοµεύεται αυτός ο αγώνας από µεµονωµένους, πιστοποιηµένους παραγωγούς. ∆εν ανέχοµαι να πυροβολούµε µόνοι µας τα πόδια µας. Γι’ αυτό έχω ζητήσει αυστηρή εφαρµογή της νοµοθεσίας.

Ποιο είναι το συµπέρασµά σας από την τελευταία έξοδο της Ελλάδας στις αγορές;

Είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της στις αγορές. Και αυτό το έχει επιτύχει χάρη στην πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το µεγαλύτερο όπλο της κυβέρνησης είναι η αξιοπιστία της και αυτό έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σηµασία τώρα, που µπαίνουµε στη µετα-COVID εποχή.