Σημαντικές λεπτομέρειες για το τετ α τετ του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ αποκάλυψε ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μπακού.

«Είδα αρκετούς ηγέτες σε διμερείς συναντήσεις στις Βρυξέλλες. Μιλήσαμε και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Του είπα κάτι πολύ συγκεκριμένο: 'να συνεχίσουμε όπως το κάνουμε σήμερα. Να μην φέρνουμε τρίτους στις κουβέντες μας, οργανισμούς ή άλλα κράτη από εδώ και στο εξής. Ό,τι κάνουμε στο μέλλον, να το κάνουμε εμείς οι δυο. Ας αφήσουμε τους ειδικούς εκπροσώπους μας να συναντιώνται και στη συνέχεια, να μας ενημερώνουν. Και μετά από αυτό, να τα λέμε μεταξύ μας. Ας ακολουθήσουμε αυτά τα βήματα'» είπε αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Και συνέχισε: «Θεωρώ πως αυτό ήταν το πιο σημαντικό πράγμα που συμφωνήσαμε. Ελπίζω πως στο εξής, δεν θα έχουμε ενδιάμεσους στις συνομιλίες μας με την Ελλάδα, παρά μόνο τους ειδικούς μας εκπροσώπους. Νομίζω πως η συνάντηση με τον Μητσοτάκη πήγε καλά και όλα θα είναι εντάξει μετά από αυτή».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που έκανε στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό. «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν το έφεραν στην ατζέντα, αλλά το κάναμε εμείς. Συζητήσαμε για τη Frontex και ακούσαμε τους Ευρωπαίους να έχουν παράπονα γι' αυτή».

Επιπλέον, επανέφερε το ζήτημα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. «Δεν είναι δυνατό για την Ένωση να πετύχει τους στόχους της και να αποτελέσει μεγάλη δύναμη, χωρίς την Τουρκία να αποτελεί πλήρες μέλος της. Παρά τις αδικίες που έχουμε βιώσει, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την πλήρη ένταξή μας και ελπίζουμε, μετά από μισό αιώνα να τα καταφέρουμε. Ελπίζουμε η ΕΕ να απαλλαχθεί από τη στρατηγική τύφλωση το συντομότερο δυνατό και να προχωρήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία».