«Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι αν δεν εμβολιαστούμε δε θα απαλλαγούμε από αυτή τη μέγγενη και δε θα κερδίσουμε πίσω τη ζωή μας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφορικά με την μετάλλαξη Δέλτα και τα νέα μέτρα για τον κοροναϊό.

«Δεν το επιτρέπει η κατάσταση να έχουμε μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανεμβολίαστο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης και υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να δοθούν κίνητρα για να εμβολιαστούν.

Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι πάνω από το 95% των εισαγωγών είναι ανεμβολίαστοι.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Επικρατείας προειδοποίησε ότι αν έχουμε μια έξαρση σε κάποια περιοχή θα έχουμε αυστηροποίηση των μέτρων τοπικά, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η περίπτωση καθολικών απαγορεύσεων δεν υπάρχει.

«Θα έρθει ένα συνολικό πλέγμα διατάξεων μετά το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής για να καλύψει τα ζητήματα της ενεργούς πολιτικής για την αύξηση των εμβολιασμών και κίνητρα για εμβολιασμένους και τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Είμαστε στο στάδιο της μελέτης», αποκάλυψε ο υπουργός.

Αναφορικά με τις χθεσινές ανακοινώσεις για την κατάργηση των μασκών σε εξωτερικούς χώρους, σε μέρη που δεν υπάρχει συγχρωτισμός, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι ακούμε πάντα τα επιστημονικά δεδομένα και αποφασίζουμε.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε απαλλαγεί από την πανδημία. Πρέπει να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα πρόληψης και εμβολιαζόμαστε», διευκρίνισε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν μεταλλάξεις που μπορεί να αλλάζουν δυναμικά το φαινόμενο».

«Η απόφαση για τη μάσκα είναι συγκεκριμένη. Δεν είναι υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους χωρίς συνωστισμό, όπως σε έναν περίπατο», σημείωσε επεξηγηματικά.

Αναφορικά με την ανάρτηση του Ζόραν Ζάεφ για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας του, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι αυτό είναι επέκεινα της κακότεχνης συμφωνίας των Πρεσπών, που έχει γκρίζα σημεία που επιτρέπουν στους γείτονες να ερμηνεύουν κατά το δοκούν.

«Η συμφωνία αυτή είναι μέρος του Διεθνούς Δικαίου και οφείλουν και τα δύο μέρη να την τηρούν. Θα πρέπει να δείχνουμε καλή διάθεση για να εμπεδωθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών γίνεται ακριβώς το αντίθετο, και μάλιστα ανάγονται στο ανώτατο πολιτειακό επίπεδο», παρατήρησε ο ίδιος.

Ακόμη ο Γεραπετρίτης ανέφερε ότι η κύρωση των μνημονίων θα έρθει κατά τον χρόνο θα επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι είναι προφανές ότι αυτό θα γίνει εν ευθέτω χρόνω και αφού έχει εδραιωθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη από τις δύο χώρες και θα απέχουμε από ενέργειες που δυναμιτίζουν το κλίμα.

«Θα αξιολογηθεί ο χρόνος που θα είναι ωφέλιμος για τη χώρα μας. Ακόμα κι αν πρόκειται για φραστικό ολίσθημα χρειάζεται ένας χρόνος για να αποκατασταθεί η κατάσταση και τότε θα επανέλθουμε για τα περαιτέρω», τόνισε ο υπουργός.

Όσον αφορά τα εγκλήματα που συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι μιλάμε για περιπτώσεις που έχουν μεγάλη κοινωνική απαξία και προκαλούν ιδιαίτερα την κοινωνία.

«Δεν υπάρχει όριο στον ανθρώπινο παραλογισμό, δεν είναι κάτι που μπορεί να ελεγχθεί. Δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός ανά έναν πολίτη», κατέληξε.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Γεραπετρίτη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τις τελευταίες ειδήσεις από το αστυνομικό δελτίο, ο υπουργός Επιρατείας δήλωσε: «Μιλάμε για περιπτώσεις οι οποίες έχουν πάρα πολύ μεγάλη ποινική και κοινωνική απαξία, όχι μόνο για κάθε αυτό το έγκλημα που τελείται όσο και για τον τρόπο με τον οποίο τελείται και προκαλεί ιδιαιτέρως την κοινωνία. Δεν αποκλείω, διαισθητικά περισσότερο, να διανύουμε και μια εποχή στην οποία οι άνθρωποι επειδή έχουν για μακρό χρόνο στερηθεί ένα κομμάτι των ελευθεριών τους βρίσκονται υπό τεράστια πίεση αυτό όμως δεν μπορεί υπό καμία εκδοχή να δικαιολογεί τέτοιου είδους αποτρόπαιες πράξεις. Είναι αυτονόητο ότι θα εξαντληθεί απολύτως ολόκληρη η προβλεπόμενη διαδικασία εκ του νόμου, οι ποινική διαδικασία, έτσι ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες».

«Δεν υπάρχει όριο στον ανθρώπινο παραλογισμό, ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να πράξει κάτι που είναι τόσο αποτροπιαστικό εκφεύγοντας από τον έλεγχο, δεν είναι κάτι που μπορεί να ελεγχθεί. Δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός για κάθε πολίτη. Δεν μπορεί να υπάρχουν αστυνομικοί παντού, όπου υπάρχουν χώροι φυλάσσονται το όριο όμως πάντοτε είναι ο ανθρώπινος παραλογισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνέντευξη του κ. Ζάεφ, ο υπουργός σημείωσε: «Νομίζω ότι αυτά είναι επέκεινα της κατά τη γνώμη μου κακότεχνης συμφωνίας των Πρεσπών η οποία έχει αφήσει πάρα πολλά γκρίζα σημεία τα οποία επιτρέπουν στους γείτονες να ερμηνεύουν κατά το δοκούν και να επιδεικνύουν αυτές τις διαθέσεις οι οποίες καθόλου δεν συνάδουν με το πνεύμα αμοιβαιότητας και καλής γειτονίας. Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι η συμφωνία αυτή είναι μέρος πλέον του διεθνούς δικαίου, δεν μπορεί να αλλάξει ούτε με νόμο μονομερώς από το ένα κράτος άρα οφείλουμε να την τιμούμε και να τη σεβόμαστε, αυτό ισχύει και για τα δυο μέρη, και πάνω από όλα πρέπει να δείχνουμε μια καλή διάθεση έτσι ώστε να εμπεδωθεί το πνεύμα εμπιστοσύνης».

«Με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Η όποια καχυποψία μπορεί να καλλιεργείται εξαιτίας της σύμβασης αυτής νομίζω ότι καλλιεργείται από τέτοιου τύπου γεγονότα τα οποία μάλιστα ανάγονται στο ύψιστο επίπεδο γιατί δεν μιλάμε για ένα χαμηλό αξιωματούχο ούτε για έναν ιδιώτη. Όταν μιλάμε για το ανώτατο πολιτικό ή πολιτειακό επίπεδο οφείλουμε όλοι να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν έχουν αποφασίσει πότε θα γίνει η κύρωση των μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών, απάντησε: «Η κύρωση θα έρθει κατά το χρόνο που θα επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση και θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή. Είναι προφανές ότι αυτό θα γίνει εν ευθέτω χρόνω πάντως σε χρόνο κατά τον οποίο θα έχει εδραιωθεί μια αμοιβαία εμπιστοσύνη και θα απέχουμε από ενέργειες οι οποίες μπορούν να δυναμιτίζουν το κλίμα όπως συνέβη με την παρούσα κατάσταση. Θα επιλεγεί κατά τον χρόνο ο οποίος θα είναι ωφέλιμος για τη χώρα μας, θα αξιολογηθεί και θα έλθει όταν θα επιλεγεί».

«Δεν είναι μόνο η φανέλα, είναι το γενικότερο κλίμα που μπορεί να δημιουργούν ενέργειες και δηλώσεις οι οποίες δεν βοηθούν στο να υπάρχει ένα κλίμα αμοιβαίας κατανόησης. Με μια μικρή αφορμή μπορεί να υπάρξει ένα σοβαρό διαχυτικό αποτέλεσμα. Το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό, δεν πρόκειται για έναν ιδιώτη, πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο δημιουργεί ένα σημαντικό ρεύμα ή και ρήγμα εμπιστοσύνης. Νομίζω θα αποκατασταθεί το κλίμα αυτό, ακόμη και αν πρόκειται για γλωσσικό ολίσθημα μπορεί να υπάρξει ένας χρόνος για να αποκατασταθεί η κατάσταση όταν θα συμβεί αυτό θα επανέλθουμε για τα περαιτέρω», ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν αντιδράσεις για την υπογραφή των μνημονίων μέσα στη ΝΔ, απάντησε: «Η πεποίθησή μου είναι ότι για λόγους όχι μόνο θεσμικής νομιμότητας, που ανάγεται δηλαδή στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας έστω και αν έχουν συναφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, όταν υπάρξουν οι συνθήκες εκείνες που να εμπεδώσουν εμπιστοσύνη και κατανόηση θα είναι ομονοούσα η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ».

Για την άρση του μέτρου της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ο κ. Γεραπετρίτης διευκρίνισε: «Εμείς ακούμε πάντοτε τα επιστημονικά δεδομένα και αποδίδουμε πολύ μεγάλη πίστη στην επιστήμη μας που μας έχει φέρει στο σημείο να έχουμε μια σχετικά πιστεύω καλή διαχείριση της υγειονομικής μας κρίσης. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε απαλλαγεί από την πανδημία, εξακολουθούμε να τηρούμε πιστά τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, πρέπει να είμαστε πολύ σχολαστικοί. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν οι μεταλλάξεις οι οποίες μπορούν να διαμορφώνουν δυναμικά το φαινόμενο, εμβολιαζόμαστε από εκεί και πέρα σε ότι αφορά τη μάσκα η απόφαση που ελήφθη είναι πολύ συγκεκριμένη. Η μάσκα δεν θα είναι το αναγκαίο αξεσουάρ των πολιτών μόνο στον υπαίθριο χώρο και όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ένα σχέδιο για την ενδεχόμενη επέκταση της Δ μετάλλαξης και για τους εμβολιασμούς, σημείωσε: «Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι εάν δεν εμβολιαστούμε δεν θα απαλλαγούμε από αυτή μέγγενη. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να κερδίσουμε τη ζωή μας όπως την γνωρίσαμε είναι να εμβολιαστούμε πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει και οι συμπολίτες μας οι οποίοι δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα, επιδεικνύουν δυσπιστία στο εμβόλιο να πεισθούν και να έρθουν στον εμβολιασμό. Δεν το επιτρέπει ούτε η κοινωνία αλλά ούτε και η γενικότερη κατάσταση της πατρίδα μας το να μπορούμε να έχουμε αυτή τη στιγμή μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού ανεμβολίαστο».

«Αυτή τη στιγμή νοσηλευόμενοι και επίσης οι συμπολίτες μας που πεθαίνουν είναι ανεμβολίαστοι. Είναι αδιανόητο σήμερα να μην επικρατεί ο ορθός λόγος ο οποίος δίνει ένα πολύ σοβαρό στατιστικό το οποίο δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, περισσότερο από το 95% αυτών που μπαίνουν στα νοσοκομεία και το 100% αυτών οι οποίοι χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ότι πρέπει έτσι ώστε να αποδοθούν κίνητρα για να πεισθούν οι συμπολίτες μας, να υπάρχουν διευκολύνσεις προφανώς στους εμβολιασμένους και στη συνέχεια να μπορέσουμε όλοι μαζί ως κοινωνία ομονοούσα να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο. Υπάρχει προφανώς ένα σχέδιο για την περίπτωση που θα έχουμε εξάρσεις, οι εξάρσεις αυτές όμως αντιλαμβανόμαστε ότι θα είναι σημειακές και τοπικές. Αν έχουμε δηλαδή μια έξαρση σε ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό πεδίο εκεί θα υπάρξει πράγματι μια αυστηροποίηση η οποία θα είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες της περιοχής. Υπάρχει πάντοτε ένα δευτερογενές σχέδιο για όλα, η περίπτωση καθολικών απαγορεύσεων δεν υπάρχει», επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας.

ΔΗΜ.: Εάν εγώ έχω ένα εστιατόριο κι αποφασίσω να δέχομαι μόνο εμβολιασμένους στο εστιατόριό μου πως προστατεύομαι; Πως με προστατεύει η πολιτεία;

«Υπάρχει μια νομική διάσταση και υπάρχει και μια ηθική διάσταση στο ζήτημα, η νομική διάσταση είναι εάν μπορεί ένας ιδιοκτήτης να επιλέξει στην επιχείρησή του να δέχεται μόνο εμβολιασμένους κατά τη νομική μου άποψη δεν υπάρχει πρόβλημα συνταγματικότητας σε ότι αφορά το ζήτημα αυτό. Με τον ίδιο τρόπο που θα μπορούσε να επιλέξει ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου να μην δέχεται καπνιστές με τον ίδιο τρόπο μπορεί να έχει μόνο εμβολιασμένους», σημείωσε επεξηγηματικά.

Ερωτηθείς αν θα έρθει μια νομοθετική ρύθμιση που να τους δίνει μια νομική κάλυψη, απάντησε: «Θα έρθει ένα συνολικό πλέγμα διατάξεων, αυτή τη στιγμή έχει κατατεθεί το πόρισμα της εθνικής επιτροπής βιοηθικής το οποίο καταγράφει με πολύ μεγάλη ανάλυση την κατάσταση. Αναφέρει ότι υπάρχουν τρία θεμιτά από άποψη βιοηθική στάδια, πρώτον είναι η απόλυτη ενημέρωση για τον οικειοθελή εμβολιασμό, δεύτερον θεμιτές διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους σε ότι αφορά μη αναγκαίους χώρους δηλαδή κυρίως χώρους ψυχαγωγίας και το τρίτο είναι οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί σε χώρους όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος δημόσιας υγείας. Και στα τρία αυτά επίπεδα υπάρχει αυτή τη στιγμή συζήτηση, θα υπάρχει το αναγκαίο ρυθμιστικό πλαίσιο. Είμαστε στο στάδιο της μελέτης, όταν θα καταλήξουμε σε ένα συνολικό πλαίσιο το οποίο θα καταλαμβάνει όλα τα ζητήματα τότε θα έρθουμε στο δημόσιο διάλογο και αν χρειαστεί και στη Βουλή».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα αναγκαστούμε το Φθινόπωρο να επιβάλλουμε ξανά οριζόντιου χαρακτήρα μέτρα λόγω των μεταλλάξεων, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε: «Είναι ένα πάρα πολύ δυναμικό φαινόμενο που το προβλεπτικό μοντέλο δεν μπορεί να φτάσει τόσο μακριά. Εκείνο το οποίο γνωρίζουμε σήμερα και στο οποίο αναφέρθηκε και ο κ.Μόσιαλος, είναι ότι οι εμβολιασμένοι καλύπτονται κατά βάση από τις οποιεσδήποτε μεταλλάξεις του ιού άρα δεν διατρέχουν μείζονα κίνδυνο. Η απάντηση είναι ότι όσο μεγαλύτερο τείχος ανοσίας δημιουργείται από τους εμβολιασμένους τόσο ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να έχουμε οριζόντια μέτρα».

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά και για το πρόσωπο που δείχνει η Τουρκία, σημείωσε: «Η πρώτη μας παραδοχή είναι ότι θα πρέπει να συζητούν οι ηγέτες δύο γειτονικών χωρών, ποτέ από έναν ενεργό δίαυλο επικοινωνίας δεν έχει προκύψει ζημιά. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την καλή γειτονία, να την αποκαταστήσουμε σε σχέση με τη ζημιά που έχει έρθει το περασμένο διάστημα από εχθρικές ενέργειες εκ μέρους της γείτονος θα πρέπει να αποκατασταθούν δίαυλοι επικοινωνίας. Το δεύτερο ειναι ότι αυτή τη στιγμή η ελληνική πολιτεία ασκεί μια πάρα πολύ συγκροτημένη εξωτερική πολιτική, ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέργια με τις εντολές του Πρωθυπουργού έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλα διπλωματικά ερείσματα περιφερειακά και οικουμενικά έτσι ώστε να έχουμε μια πάρα πολύ ισχυρή θέση».

«Το τρίτο ζήτημα είναι ότι είναι πολύ σημαντικό ότι πλέον συζητείται το ζήτημα των σχέσεων Ελλάδα και Τουρκίας ως ένα ζήτημα το οποίο αφορά πρώτιστος την ΕΕ δηλαδή ως ένα ευρωτουρκικό ζήτημα που είναι μια σημαντικότατη κατάσταση της ελληνικής διπλωματίας άρα αυτονοήτως αυτή τη στιγμή θα πρέπει να συζητούμε όχι κατ’ ανάγκη να συμφωνούμε, είναι καταγεγραμμένες οι διαφορές μας και εξακολουθούν να υφίστανται αλλά από την άλλη πλευρά θα πρέπει να υπάρχει μια αμοιβαία κατανόηση έτσι ώστε να προχωρούμε ειρηνικά. Δεν είμαι σε θέση να διερμηνεύσω εάν είναι μια γνήσια διάθεση εκ μέρους της τουρκικής πλευράς όπως εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα για να αποκατασταθεί μια ομαλότητα στις διμερείς σχέσεις. Εκείνο το οποίο πάντως γνωρίζω είναι ότι η πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να πορευτεί με αυτό το βήμα δηλαδή να είναι αυστηρή όπου απαιτείται αλλά να προάγει και μια θετική ατζέντα για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις όπου απαιτείται», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για την Κύπρο, ανέφερε: «Είναι αληθέστατο ότι η Κύπρος αποτελεί ένα τεράστιο ζήτημα αυτή τη στιγμή και είναι ένα ζήτημα πολύ μεγάλης ευαισθησίας για όλο τον ελληνισμό. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση αν δεν αποσυρθούν οι σκέψεις και τα σχέδια που έχουν διατυπωθεί για οριστική διχοτόμηση στο επίπεδο των δύο κρατών. Εμείς θα προωθήσουμε επί τη βάση του Διεθνούς Δικαίου, θυμίζω τις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αποφάσεις της ΕΕ που μιλούν για μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο. Άρα δεν είναι δυνατό να υπάρχει πλήρης εξομάλυνση παρά μόνο αν επιληφθεί σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο».

Αναφορικά με τα ρεπορτάζ για τον ανασχηματισμό, ο Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε: «Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω στο ερώτημα. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή, χθες είχαμε ένα υπουργικό συμβούλιο το οποίο ασχολήθηκε με τεράστιες μεταρρυθμίσεις οι οποίες αλλάζουν τη φυσιογνωμία της χώρας, φέρνουν πολύ πιο μπροστά τη χώρα, έχουμε σημαντικά ζητήματα να διαχειριστούμε που έχουν να κάνουν με το Ταμείο Ανάκαμψης, σημαντικοί πόροι οι οποίοι θα εισρεύσουν... Έχουμε τεράστια δουλειά μπροστά μας, το κυβερνητικό σχήμα είναι σχετικώς νωπό νομίζω ότι η κυβέρνηση προχωράει. Η ελληνική κοινωνία έχω την αίσθηση ότι εισπράττει τον επαγγελματισμό της ελληνικής κυβέρνησης, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συζητούμε σήμερα για ανασχηματισμό».