«Εννέα δεκαετίες Συμβούλιο της Επικρατείας, οι οραματισμοί του Ελευθερίου Βενιζέλου και η εξέλιξη του θεσμού στη διαδρομή του χρόνου» είναι το θέμα του διήμερου συνεδρίου που συνδιοργανώνουν σήμερα και αύριο, το ΣτΕ και το «Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το συνέδριο το οποίο διεξάγεται εντός του δικαστικού μεγάρου του ΣτΕ, είναι υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυναν η πρόεδρος του ΣτΕ Μαίρη Σάρπ, ο γενικός διευθυντής του «Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος» Νικόλαος Παπαδάκης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, ενώ την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Παράλληλα, εισαγωγικές ομιλίες πραγματοποίησαν ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, με θέμα «ο απολογισμός του Βενιζέλου για τη Δικαιοσύνη» και ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τέως πρόεδρο του ΣτΕ Αθανάσιος Ράντος, με θέμα «η εξέλιξη του θεσμού την τελευταία τεσσαρακονταετία».

Ειδικότερα, η κυρία Σάρπ, η οποία συνταξιοδοτείται στην εκπνοή του Ιουνίου, αναφέρθηκε στον ιδρυτή του ΣτΕ, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, «στον οποίο η Πατρίδα μας οφείλει πολλά», όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ ο κ. Παπαδάκης επισήμανε ότι ο Ελ. Βενιζέλος είχε στον κεντρικό σχεδιασμό της τότε κυβέρνησης την ίδρυση του ΣτΕ, σύμφωνα με τα Γαλλικά πρότυπα, κάτι που το έπραξε.

Από την πλευρά του ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι στο νομοθετικό έργο του Ελ. Βενιζέλου συναντώνται οι πρώτες βάσεις του Εργατικού Δικαίου, ενώ χαρακτήρισε επίτευγμά του την ίδρυση του ΣτΕ, τονίζοντας ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο «ανταποκρίθηκε και ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες του Βενιζέλου».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, τόνισε ότι το όνομα του Ελ. Βενιζέλου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ΣτΕ, το οποίο «στην μακροχρόνια διαδρομή του κλυδωνίστηκε, αλλά δεν βυθίστηκε».

Ακόμη, η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στις σημαντικές υποθέσεις που απασχόλησαν το ΣτΕ τα τελευταία χρόνια, όπως είναι τα μνημόνια, τα υγειονομικά μέτρα λόγω της πανδημίας, κ.λπ. Σε άλλο σημείο, η κυρία Σακελλαροπούλου, ανέφερε ότι το ΣτΕ έχει λάβει τη μορφή συνταγματικού δικαστηρίου και οι απαιτήσεις του έχουν αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου. Τέλος, εξέφρασε την ευχή το έργο του ΣτΕ να συνεχιστεί για πολλά ακόμη χρόνια.

Ο κ. Τασούλας ανέφερε ότι δεν είναι τυχαίο ότι ο Ελ. Βενιζέλος είχε εντρυφήσει και είχε μεταφράσει τον Θουκυδίδη και προσέθεσε ότι ιδρυτής του ΣτΕ έβλεπε την Δικαιοσύνη όχι ως αντίπαλο της διοίκησης, αλλά ως σύμμαχο και οδήγησε τότε, την Δικαιοσύνη στην ανάπτυξη της χώρας.

Στις αλλαγές που επήλθαν στο ΣτΕ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα αναφέρθηκε ο κ. Ράντος, επισημαίνοντας ότι το δικαστήριο αυτό συγκρίνεται και είναι ίσο με τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, καθιστώντας έτσι το δικαστήριο αυτό ενεργό μέλος των πολιτισμένων χωρών.

Ομιλητές του συνεδρίου είναι Πανεπιστημιακοί καθηγητές, δικαστές και δικηγόροι. Τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα συνοψίσουν ο ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Αλιβιζάτος και ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ Ιωάννης Γράβαρης.