Μήνυμα στους επενδυτές ότι «είναι η ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα», έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση που είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά και τον πρόεδρο του ΔΣ του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, στο πλαίσιο Ανοικτής Εκδήλωσης της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ.

«Τώρα μπορούμε να πούμε με πολύ μεγαλύτερη σιγουριά ότι είναι η ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα. Και το λέω με απόλυτη βεβαιότητα ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διαγράφονται εξαιρετικά θετικές», ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε, δε, την εδραία πεποίθησή του ότι οι συνθήκες είναι απολύτως κατάλληλες για να μπορέσει να κάνει η χώρα το άλμα προόδου, το οποίο θα της επιτρέψει όχι να αφήσει πίσω της μια πολύ πονεμένη δεκαετία, αλλά να αλλάξει τελείως τον τρόπο με τον οποίο τοποθετείται στον διεθνή οικονομικό χάρτη. Τώρα είναι η ευκαιρία και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι κι εσείς θα ανταποκριθείτε στον πρόκληση των καιρών, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

,
Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι οι συνθήκες είναι καλές για να κάνουμε ένα άλμα προόδου και να προχωρήσουμε σε ανάπτυξη που θα περιορίζει τις ανισότητες. «Η χώρα είναι πολύ καλά προετοιμασμένη για τον νέο αναπτυξιακό άλμα», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημειώνεται πως η Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ πραγματοποιήθηκε και φέτος διαδικτυακά, λόγω της πανδημίας ενώ το μήνυμά της ήταν: «Επενδύουμε στο εμείς, χτίζουμε μέλλον», δεδομένου ότι το ζητούμενο για τη χώρα σήμερα είναι μια μακροχρόνια διατηρήσιμη πορεία ανάπτυξης, η οποία θα φέρνει οφέλη για ολόκληρη την κοινωνία, και δεν θα έλθει νομοτελειακά, αλλά θα πρέπει να την κατακτήσουμε, κάνοντας σημαντικές αλλαγές.



Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΒ ανέδειξε τις βασικές προτεραιότητες, γύρω από τις οποίες θα αναπτύξει τις κύριες δράσεις του το επόμενο χρονικό διάστημα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο και την ευθύνη των ίδιων των επιχειρήσεων σ’ αυτή την πορεία.

Η υλοποίησή τους περνά μέσα από το διάλογο και τη σύνθεση απόψεων, γι’ αυτό και ο ΣΕΒ οργάνωσε τη φετινή του ΓΣ, όχι ως μια σειρά παράλληλων μονολόγων, αλλά ως ένα πρακτικό διάλογο – ανοικτή συζήτηση γύρω από αυτές τις κεντρικές προτεραιότητες.

Παπαλεξόπουλος: Αισιοδοξία για ισχυρούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής προόδου

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Παπαλεξόπουλος, ανέφερε πως «ενώ ακόμα δεν έχουμε βγει στο ξέφωτο και η πανδημία επιμένει να βάζει τρικλοποδιές, υπάρχει μια αυξανόμενη αισιοδοξία ότι για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια μπορούν να φέρουν ισχυρούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής προόδου. Στον ΣΕΒ πιστεύουμε στην προοπτική αυτή και θεωρούμε κεντρική αποστολή μας να την υπηρετήσουμε».

O κ. Παπαλεξόπουλος σημείωσε, επίσης πως όσοι ήλπιζαν ότι η κρίση θα οδηγούσε σε ριζική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου δεν έχουν δικαιωθεί ακόμη, καθώς παρά τις παρεμβάσεις που έγιναν η ανταγωνιστικότητα δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά σε σχέση με τους εταίρους μας στην ΕΕ.



Παρέθεσε ωστόσο μια σειρά δεδομένων που επιτρέπουν, όπως είπε, μια πιο αισιόδοξη ανάγνωση σήμερα, σημειώνοντας:
-όλο και περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις, με καινοτόμο σκέψη, ομαδική δουλειά και δίψα για πρόοδο
-εδραιωμένες επιχειρήσεις που επενδύουν στο πράσινο και ψηφιακό τους μέλλον, στο ανθρώπινο δυναμικό τους και στη σωστή διακυβέρνηση.
-ηγετικές παγκόσμια επιχειρήσεις να δίνουν έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στο μέλλον της Ελλάδας.
-ξενιτεμένους νέους που ξαναγυρίζουν με πλούσιες εμπειρίες.



Αναφερόμενος στην αποστολή του ΣΕΒ, τόνισε την ανάγκη να συμβάλλουν οι επιχειρήσεις «για να αποκτήσουμε την επιχειρηματικότητα που συμπορεύεται με την κοινωνία και το κράτος στη βάση κοινών στόχων, που είναι δύναμη θετικής και επωφελούς αλλαγής, καταλύτης ευημερίας και προόδου για όλους».



Μπουρλά: Πολύ καλύτερος ο τρόπος εμβολιασμού στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ

Με την σειρά του ο διευθύνοντας σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά απηύθυνε προτορπή προς τους Έλληνες επιχειρηματίες ότι θα πρέπει να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες. Έκανε μάλιστα λόγο πως «έχουμε μια χρυσή ευκαιρία μπροστά μας ως χώρα και θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε».

Επίσης, αναφερόμενος στην εμπειρία των συγγενών του που έκαναν το εμβόλιο στη Θεσσαλονίκη και της οικογένειάς του που έκανε το εμβόλιο στις ΗΠΑ, είπε πως ο τρόπος που έγινε στην Ελλάδα ήταν πολύ καλύτερος. Όχι μόνο στον τρόπο που οργανώθηκε η εμβολιαστική καμπάνια, αλλά και ότι έγινε κατευθείαν ψηφιακός, επισήμανε.