Να εντοπιστούν τα αίτια της δυσπιστίας μίας ικανής μερίδας της ελληνικής κοινωνίας ως προς τον εμβολιασμό της κατά του νέου κοροναϊού και στη βάση αυτών των ευρημάτων να επανασχεδιαστεί μία στοχευμένη εμβολιαστική στρατηγική με επίκεντρο τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Αυτό ζητεί σε άρθρο του, την Τρίτη, ο τέως υπουργός Υγείας και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος δίνει ιδιάιτερο βάρος στη διενέργεια μίας τέτοιας έρευνας, η οποία θα στηρίξει την πολιτική για τους ανεμβολίαστους, ενώ ο ίδιος φαίνεται ότι δεν είναι ιδιαιτέρως αντίθετος με τη χορήγηση της δωροκάρτας των 150 ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρει σχετικά στο άρθρο του:

«Απαιτείται μια σοβαρή κοινωνική έρευνα για να εντοπιστούν τα αίτια της υστέρησης στα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών στρωμάτων, ηλικιών,επαγγελμάτων ή γεωγραφικών περιοχών.

Και ανάλογα με τα δεδομένα, να επανασχεδιαστεί η εμβολιαστική στρατηγική με πιο στοχευμένο, επιστημονικά τεκμηριωμένο και αποτελεσματικό τρόπο. Και με ευρύτατη εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών φορέων. Για να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι και επιφυλακτικοί πολίτες να εμβολιαστούν.

Χωρίς αυτό, η συζήτηση περί υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών ή περί «προνομίων» των εμβολιασμένων, είναι πολύ προβληματική και κινδυνεύει να ενισχύσει το αντιεμβολιαστικό κλίμα στην κοινωνία. Το ίδιο ισχύει και για τη δωροκάρτα των 150 ευρώ (freedompass) για τους νέους, που ευτελίζει μια πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης όπως ο μαζικός εμβολιασμός και είναι υγειονομικά απαράδεκτο να χορηγείται μόνο με την 1η δόση».