«Μέχρι χθες το βράδυ είχαν κλειστεί 35.000 νέα ραντεβού εμβολιασμών από τις ηλικίες 18-25», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε πως στόχος είναι οι 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα σημειώνοντας ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε το διάστημα του καλοκαιριού.

Ακόμη ξεκαθάρισε ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων και υπάρχει η δυνατότητα της επιλογής του εμβολίου από τους πολίτες.

Παράλληλα ανέφερε πως στους εμβολιασμούς μπαίνουν ιδιώτες γιατρούς για όσους θέλουν να εμβολιαστούν και δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Τέλος σημείωσε ότι οι πολίτες πρέπει να πειστούν ότι πρέπει να εμβολιαστούν.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Γεωργαντά στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείς πόσοι νέοι έχουν κλείσει ραντεβού μετά το freedom pass των 150€
, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης απάντησε: «Μέχρι χθες ήταν περίπου 35 χιλιάδες καινούργια ραντεβού 18 έως 24. Σίγουρα αυτό είναι μια κινητικότητα αρκετά έντονη η οποία μάλιστα συμπαράσυρε και κάποιες άλλες ομάδες ηλικιακές και δόθηκε και εκεί ένα καινούργιο ενδιαφέρον και υπήρξε και συμμετοχή καινούργια. Ο στόχος είναι οι 100 χιλιάδες εμβολιασμοί την ημέρα να μπορέσει να παραμείνει για κάποιο σημαντικό διάστημα γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσουμε τώρα που υπάρχει επάρκεια εμβολίων, που υπάρχουν 1528 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα είναι κρίμα να μην μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε το διάστημα του καλοκαιριού για να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν περιοχές της χώρας όπου δεν μπορούν οι πολίτες να κλείσουν ραντεβού με όλα τα εμβόλια, ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε: «Υπάρχει παντού επάρκεια εμβολίων και μάλιστα όσοι είχανε κλεισμένα ραντεβού με AstraZeneca μετά από ένα διάστημα υπήρχαν κάποιες ακυρώσεις τώρα έχει ομαλοποιηθεί και σε αυτούς η ροή και οι όποιες ακυρώσεις είναι κοντά στα ποσοστά των ακυρώσεων των άλλων εμβολίων δηλαδή στο 2 με 3% περίπου».

Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόσβαση όλων των ηλικιών σε όλα τα εμβόλια, απάντησε: «Έχει τη δυνατότητα πλέον κάποιος χωρίς ποινή να μπαίνει για τρεις φορές, μπαίνοντας τρεις φορές και βλέποντας τι σου δίνεται ουσιαστικά έχεις την δυνατότητα της επιλογής. Και μάλιστα η ποινή πλέον για όποιον περάσει τις τρεις φορές είναι μόνο 6 μέρες αποκλεισμού από το σύστημα. Άρα ουσιαστικά με έμμεσο τρόπο έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις το εμβόλιο το οποίο επιθυμείς».

«Η επάρκεια των εμβολίων είναι απόλυτη δηλαδή πραγματικά υπάρχει μεγάλη επάρκεια επίσης τα εμβολιαστικά κέντρα είναι πολλά, εγώ πιστεύω ότι θα υπάρχει μια επανεκκίνηση της διαδικασίας τώρα που μπαίνουν και οι ιδιώτες γιατροί στη διαδικασία. Ανθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα είτε να μετακινηθούν, εκεί θα χρησιμοποιηθούν ιδιώτες γιατροί, είτε είναι σε δυσπρόσιτες περιοχές που ξεκινάει το παράλληλο σύστημα από 6 Ιουλίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν τα χρήματα που θα κοστίσει είτε η επίσκεψη στο ιατρείο είτε η επίσκεψη στο σπίτι θα τα πληρώνει το κράτος, ο κ. Γεωργαντάς απάντησε: «Βεβαίως το κράτος. Δεν θα πληρώσει τίποτα κανένας πολίτης, ο ΕΟΠΥΥ θα αναλάβει με έκτακτη επιχορήγηση η οποία θα του γίνει».

«Η χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι 7η σε εμβολιασμούς στην ΕΕ με τα τελευταία αποτελέσματα και σε ποσοστό ανά 100 κατοίκους και σε ποσοστό πλήρως εμβολιασθέντων. Από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί έστω με μια δόση μπορούμε να κάνουμε διασταύρωση από τα στοιχεία και να δούμε ποιοι έχουν νοσήσει και είδαμε ότι από τους εμβολιασθέντες έστω με μια δόση έχει νοσήσει μόνο το 0,28% αυτών. Νομίζω ότι πιο ισχυρό επιχείρημα για να πεισθεί ο κόσμος να εμβολιαστεί δεν υπάρχει», διευκρίνισε ο υφυπουργός.

«Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να ενισχύσουμε το ενδιαφέρον των ανθρώπων και να άρουμε τις δυσπιστίες του οποιουδήποτε, αν δείτε την αναλογία αυτών που κάνουν πρώτη δόση ή αυτών που ολοκληρώνουν τη δεύτερη δόση από αυτές τις 100 χιλιαδες που εμβολιάζονται κάθε μέρα θα δείτε ότι την πρώτη δόση το τελευταίο χρονικό διάστημα την κάνει το 1\3 αυτών. Δηλαδή οι 35 χιλιάδες είναι νέοι που μπαίνουν και κάνουν την πρώτη δόση τους ή κάνουν την μοναδική δόση αν είναι Johnson & Johnson και τα υπόλοιπα 2/3 είναι αυτοί που ολοκληρώνουν. Εμείς θέλουμε να παραμείνει το ενδιαφέρον ισχυρό σε αυτούς που μπαίνουν και κάνουν την πρώτη δόση. Είναι περίπου 35 χιλιάδες την ημέρα αυτοί που εισέρχονται για πρώτη φορά από τις 100 χιλιάδες, αυτό νομίζω είναι ένας εφικτός και ρεαλιστικός στόχος που αν εξακολουθήσει για τον επόμενο 1 με 2 μήνες θα έχουμε επιτύχει το στόχο», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς γιατί η πολιτεία δεν πήρε η ίδια την ευθύνη να πει ότι μέσα στους κλειστούς χώρους θα βρίσκονται μόνο εμβολιασμένοι, απάντησε: «Νομίζω ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση καλύπτουμε πολύ περισσότερους στόχους δηλαδή δίνουμε τη δυνατότητα σε κάποιους μαγαζάτορες να έχουν μόνο εμβολιασμένους οπότε αυτοί που έχουν εμβολιαστεί να μπορέσουν να επιστρέψουν στην κανονικότητά τους, να τους δώσουμε πίσω αυτό που ήταν ένας φυσιολογικός τρόπος ζωής για αυτούς. Άρα θα μπαίνουν σε ένα χώρο, αυτοί που θα επιλέξουν να πάνε σε αυτό το χώρο, όπου θα είναι μόνο εμβολιασθέντες και θα αισθάνονται μια μεγαλύτερη ασφάλεια με 85% πληρότητα αυτών των χώρων οπότε και για τους επαγγελματίες θα είναι καλό αλλά και για αυτόν που θα μπει μέσα θα αισθάνεται ασφάλεια αλλά συγχρόνως δεν θέλαμε να υπάρξει ένας απόλυτος διαχωρισμός όσων δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά τι ζητάμε από αυτούς;».

«Ζητάμε να αποδείξουν ουσιαστικά ότι δεν θα γίνουν αιτία για τη διασπορά του ιού άρα πρέπει να έχουν ένα αρνητικό μοριακό ή rapid test προ τριών ημερών. Καταλαβαίνετε ποια θα είναι η διαφορά και ποια είναι η κανονικότητα της ζωής των εμβολιασθέντων. Θέλω να πιστεύω ότι ο κόσμος θα πρέπει να πεισθεί ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση για να αποφύγουμε όλο αυτό αλλά εμείς δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κάποιους, για αυτό έχουμε όλη αυτή τη διαδικασία», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν μπορεί κάποιος να βάλει μια ψευδή δήλωση rapid ή μοριακού τεστ το σύστημα, σημείωσε: «Δεν μπορεί να γίνει με τίποτα αυτό γιατί τα μοριακά και τα rapid τεστ γίνονται από πιστοποιημένα κέντρα. Δεν μπορεί να βάλει το αποτέλεσμα από το σπίτι του θα πρέπει να μπαίνει από μέσα από τα κέντρα τα επίσημα που έχουν το δικαίωμα».

Ερωτηθεις αν θα σταματήσουν τα self test για τους εμβολιασμένους, ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε: «Έχει προαναγγελθεί ότι θα συμβεί αυτό και θα ισχύσει. Δεν ξέρω ειδικά για τα νοσοκομεία που είναι ένας χώρος ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δείχνει ο καθένας αλλά σίγουρα σε όλες τις άλλες περιπτώσεις self test δεν θα χρειάζεται. Εχει προαναγγελθεί ότι αυτός που έχει εμβολιαστεί θα εξαιρείται από την υποχρέωση να κανει self test τουλάχιστον στο μεγαλύτερο αριθμό των συναλλαγών και των δραστηριοτήτων».

«Είμαστε σε ένα κομβικό σημείο για να γίνει συνείδηση σε όλο τον κόσμο ότι η ανάγκη του εμβολιασμού είναι επιτακτικότερη από ποτέ. Η μετάλλαξη είναι παρούσα, θα αφορά δυστυχώς τους ανεμβολίαστους κατά βάση οπότε είναι κρίμα από τη στιγμή που υπάρχει μια τέτοια επάρκεια εμβολίων η οποία μπορεί να διατίθεται παντού, σε όποιο σημείο της χώρας, με όποιο εμβόλιο επιθυμεί κάποιος νομίζω ότι όποιες αντιρρήσεις έχει ο καθένας ή την όποια δυσπιστία του καθενός πρέπει να την άρουμε με προσπάθεια όλων», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ερωτηθείς αν θα προχωρήσουνε σε κομμάτια επιστροφής δικαιωμάτων που θα αφορούν μόνο εμβολιασμένους, ο κ. Γεωργαντάς απάντησε: «Η γενική αρχή που θέλουμε να υπηρετήσουμε είναι ότι οι εμβολιασθέντες δικαιούνται να πάρουν πίσω τη φυσιολογική ζωή την οποία είχαν και τα δικαιώματα με τα οποία μπορούσαν και ασκούσαν. Αυτή είναι η στόχευση, έτσι θα πηγαίνουμε».