«Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα είναι στο ευρωπαϊκό μέσο όρο» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Ειδικότερα, τόνισε πως στην Ελλάδα αναμένεται το σκεύασμα της Novavax, κατά του κοροναϊού που περιέχει πρωτεϊνη και δεν είναι εμβόλιο mRNA, ενώ τόνισε πως ανεμβολίαστοι θα θεωρούνται όσοι δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση κι έχουν περάσει 7 μήνες από τη δεύτερη, όσοι έχουν κάνει το μονοδοσικό, και έχουν περάσει τρεις μήνες.

Παράλληλα, κατηγόρισε το ΣΥΡΙΖΑ ότι αμφισβητεί τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για την Novartis.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Για τους εμβολιασμούς: Υπάρχει ένας σταθερός ρυθμός ο οποίος αυτή τη στιγμή μας δίνει τη δυνατότητα να πούμε ότι είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο σύνολο των εμβολιασμών. Κι αυτό σημαίνει ότι σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί με μια δόση τουλάχιστον, που είναι 7.760.000 συμπολίτες μας, αυτό αντιστοιχεί στο 74% του γενικού πληθυσμού και στο 83% του ενήλικου πληθυσμού. Να σας πω και για την ολοκλήρωση, που είναι 7.330.000, αυτό σημαίνει 70% του γενικού πληθυσμού και 80% του ενηλίκου.

Για την αναμνηστική δόση

Από τα 5.816.000 που είναι οι δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης, ήδη έχουνε εμβολιαστεί τα 4.880.000. Αυτό το ποσοστό είναι το 84% του συνόλου των δικαιούχων και μαζί με αυτούς που έχουν προγραμματίσει πλησιάζουμε προς το 90% δηλαδή στην αναμνηστική δόση κινούμαστε πολυ ικανοποιητικά.

Αναφορικά με το εμβόλιο της NOVAVAX

Έρχεται το επόμενο διάστημα το εμβόλιο της NOVAVAX, αυτό δεν είναι φτιαγμένο με την τεχνολογία MRNA για όποιον δηλαδή δεν θέλει να κάνει ένα τέτοιο εμβόλιο θα δοθεί αυτή η δυνατότητα. Στις 21 Φεβρουαρίου θα έρθουν οι πρώτες 168 χιλιάδες δόσεις, σε σύνολο που περιμένουμε μέχρι το Μάρτιο είναι 474 χιλιάδων. Είναι με δύο δόσεις το συγκεκριμένο εμβόλιο, θα γίνεται σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα από αρχές Μαρτίου. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις, έχει φανεί ότι είναι αποτελεσματικό στις διάφορες παραλλαγές. Το συγκεκριμένο εμβόλιο περιέχει πρωτεΐνη. Πάντως από αρχές Μαρτίου για όποιον δεν θέλει να κάνει MRNA δίνεται και αυτή η δυνατότητα.

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Από τις 7 Φεβρουαρίου θα ισχύσει το επτάμηνο για το χρονικό περιθώριο που έχει κάποιος που έχει κάνει τις 2 δόσεις για να κανει και την αναμνηστική δόση, ή για κάποιον που έκανε το μονοδοσικό να κάνει και τη δεύτερη εντός τριμήνου. Αυτός ο χρονικός ορίζοντας των 7 μηνών είναι υποχρεωτικός για να κάνεις και την αναμνηστική σου δόση γιατί διαφορετικά ουσιαστικά ακυρώνεται το πιστοποιητικό σου.

Για το τι θα ισχύει το καλοκαίρι με τις χώρες που καταργούν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Είναι σωστό το ερώτημά μας αλλά δεν μπορώ να απαντήσω. Είναι μια δυναμική διαδικασία αντιμετώπισης όλης αυτής της κατάστασης. Τα επιδημιολογικά δεδομένα κατά βάση αλλά και οι όποιες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι αυτές που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και τη στάση μας απέναντι σε όλα αυτά. Μετά το Μάρτιο θα αποφασιστεί και θα αποσαφηνιστεί έχουμε δρόμο μέχρι τότε να δούμε, είμαστε σε μια φάση σχετικής ύφεσης θα δούμε πως εξελίσσεται η κατάσταση και θα προσαρμόσουμε τα δεδομένα.

Για την ταυτότητα και άδεια οδήγησης στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού

Στο τέλος Μαρτίου αρχές Απριλίου το αργότερο θα έχουμε την ταυτότητα για κάθε νόμιμη χρήση στο Wallet.

Υπάρχει περίπτωση να μπει και το διαβατήριο στο ψηφιακό πορτοφόλι;

Αυτή τη στιγμή δεν είναι κάτι που άμεσα το εξετάζουμε.

Για τα επεισόδια που συμβαίνουν στη Βουλή

Με όλα αυτά τα επεισόδια που συμβαίνουν στη Βουλή, νομίζω σκοπίμως από μια συγκεκριμένη πλευρά αυτό πλέον φαίνεται καταφανέστατα, νομίζω ότι έχει χαθεί η ουσία σε κάτι που θεωρώ ότι είναι θεσμικό ατόπημα συνολικά για το ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά με έναν έμμεσο τρόπο αρχικά που έγινε άμεσος τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε ότι αμφισβητεί τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τη Novartis. Εγώ το θεωρώ μεγάλο θεσμικό ατόπημα αυτό, ουσιαστικά το κέντρο των διαφωνιών και των αμφισβητήσεων και της αποδοχής της συμπεριφοράς συγκεκριμένων προσώπων οδηγεί εκεί ότι ουσιαστικά δεν αποδέχονται αυτή την απόφαση και θεωρώ ότι αυτό είναι το πολύ σημαντικό και θεσμικό ζήτημα το οποίο πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να το δει.

Αν θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να αναφερθεί και στους 10 εμπλεκόμενους 

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ομιλία του στην υπόθεση αυτή, στην νομική, στην πραγματική προσέγγιση που έκανε των δεδομένων αναφέρθηκε συνολικά σε όλους τους εμπλεκόμενους που αρχειοθετήθηκαν. Όταν έκανε την πολιτική προσέγγιση για να ζητηθεί η συγνώμη από αυτους οι οποίοι ενεπλάκησαν άδικα εκεί αναφέρθηκε βεβαίως στα στελέχη του δικού του κόμματος. Μιλούσε τελευταίος όλων, δεν έγινε καμιά αναφορά από το ΚΙΝΑΛ νωρίτερα για αυτό το ζήτημα και βεβαίως ως έπρεπε να κανει στη νομική προσέγγιση, στην πραγματική προσέγγιση αναφέρθηκε συνολικά στο σκάνδαλο άρα σε όλους, αλλά στην πολιτική προσέγγιση και σε αυτό που ζήτησε και αξίωσε αναφέρθηκε μόνο στα στελέχη του κόμματος του.

Για το ΚΙΝΑΛ

Βλέπουμε ότι υπάρχει ένα ζήτημα δεν μπορεί να είσαι συνέχεια να είναι ο λεγόμενος επιτήδειος ουδέτερος. Δεν μπορείς απλά να κρατάς ίσες αποστάσεις παντού όταν είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μια συμπεριφορά συγκεκριμένη από τον κ. Πολάκη όπως την είδαμε στη Βουλή η οποία πρέπει να απαξιωθεί με ρητό και ξεκάθαρο τρόπο. Νομίζω ότι γρήγορα πρέπει το ΚΙΝΑΛ αν θέλει να έχει μια διακριτή καλή πορεία να το κάνει αυτό γιατί αλλιώς θα συνθλιβεί ανάμεσα στην προσπάθεια να κρατήσει ίσες αποστάσεις.

Για το αν λειτούργησε υπερβολικά ο Αθανασίου στο κλείσιμο μικροφώνου

Ο κανονισμός της Βουλής βεβαίως και του έδινε το απόλυτο δικαίωμα να το κάνει και δεν μπορούμε όλες τις περιπτώσεις να τις εξομοιώνουμε. Το ένα είναι ο χρόνος κατά τον οποίο μιλάει κάποιος για κάτι άλλο και συνήθως για τα άλλα θέματα μιλάς προς το τέλος της συζήτησης. Δηλαδή από τα 7 λεπτά που μιλάει συνήθως ένας βουλευτής αν μιλήσει 5 λεπτά για το νομοσχέδιο και 2 για κάτι άλλο κανείς προεδρεύων δεν του στερεί το λόγο αλλά άλλο να ξεκινάς με αυτό, άλλο να επαναλαμβάνεις πράγματα, άλλο να έχεις το επιθετικό αυτό στυλ .Θεωρώ ότι ορθώς έγινε ότι έγινε στη Βουλή.

Ακούστε τη συνέντευξή του