Σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες λόγω καιρικών συνθηκών αλλά και εσωκομματικών συσχετισμών αναμένεται να γίνει η τριήμερη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες επιδίωξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι μέσα από αυτό το τριήμερο να αναδειχθούν οι προγραμματικές δεσμεύσεις για την επομένη των εκλογών και την προοπτική μίας προοδευτικής διακυβέρνησης.

Οι εργασίες ξεκινούν σήμερα με την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας και θα συνεχιστούν διαδικτυακά μέχρι και την Κυριακή το βράδυ.

Στην συνδιάσκεψη θα πάρουν μέρος 2.500 μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία θα μετέχουν σε έξι θεματικούς κύκλους: για την οικονομία, το περιβάλλον, την εργασία, το κοινωνικό κράτος, τον πολιτισμό και το κράτος-θεσμοί- δημοκρατία.

Χθες μάλιστα δόθηκε στην δημοσιότητα το σχέδιο κειμένου -110 σελίδων- το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου κατά την διάρκεια του τριημέρου.

Στο στόχαστρο ο Πολάκης και τα υπόλοιπα... αγκάθια


Στην τριήμερη διαδικασία αναμένεται να κατατεθούν και οι ενστάσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης για όλα τα θέματα της επικαιρότητας και τους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα, ενώ στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί με τα όσα λέει και κάνει και ο Παύλος Πολάκης, καθώς όπως λένε πλέον αρκετά στελέχη του κόμματος «κάνει μεγάλη ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ, στην στρατηγική μας και θολώνει το κεντρικό μήνυμά μας». Μεγάλη μερίδα στελέχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα κάνει λόγο για «προσωπικό παιχνίδι του Κρητικού που πλέον βλέπτει τον ίδιο ρον Αλέξη Τσίπρα».

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του θα αναφερθεί στην αποτυχημένη συνταγή του νεοφιλελευθερισμού υιοθετώντας ένα ευρωπαϊκό, σύγχρονο, αριστερό και «πράσινο» πρόγραμμα με ριζοσπαστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις, «το οποίο ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας». Στην προμετωπίδα του προγράμματος θα έχει την άμεση – ως πρώτη δέσμευση που θα υλοποιηθεί – αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ από τα 650 που είναι σήμερα, «αφού δύο χρόνια παραμένει παγωμένος παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ» και την υιοθέτηση του 35ωρου χωρίς μείωση μισθού– έστω και πιλοτικά στην αρχή σε επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και διεύρυνσης εφαρμογής του μέτρου προοδευτικά κατόπιν διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς.

«Το 35ωρο αποτελούσε αίτημα της Αριστεράς και των συνδικάτων την περίοδο προ των μνημονίων. Η σύγκριση μισθών με την Ευρώπη είναι συντριπτική, έχουμε την 5η χειρότερη αγοραστική δύναμη εργαζομένων στην ΕΕ» αναμένεται να τονίσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακόμα θα μιλήσει για ολική επαναφορά του κοινωνικού κράτους με σημαντική αύξηση των δαπανών για την Υγεία ώστε να φτάσει σταδιακά στο μέσο όρο της Ευρώπης στο 7% του ΑΕΠ, 15.000 μόνιμες προσλήψεις για ΕΣΥ, την ώρα που η κυβέρνηση ανοίγει και πάλι – μετά το διάλειμμα της πανδημίας – τη συζήτηση για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του ΕΣΥ.

Θα αναφερθεί στην ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας, «που διαρκώς υποβαθμίζεται από την κυβέρνηση με κατάργηση του νόμου Κεραμέως, που κόβει δελτία τουλάχιστον 25.000 μαθητές από τα ΑΕΙ και επαναφορά του σχεδιασμού για δημιουργία νέων πανεπιστημιακών τμημάτων για τη προοπτική ελεύθερης πρόσβασης σε σχολές που δε συγκεντρώνουν υψηλή ζήτηση».

θα επαναλάβει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό χρέος όπως ότι θα υπάρξει: Ρύθμιση και πρόβλεψη διαγραφής μέρους του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας προς το Δημόσιο -όσο και να μιλούν για λεφτόδεντρα, ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει ήδη κάνει με την ρύθμιση για ασφαλιστικά ταμεία το 2018 που υπήρχε κούρεμα της ονομαστικής οφειλής-, καθώς και ρύθμιση ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες . Συνολικά το χρέος αυτό έχει ξεπεράσει τα 17 δις. μόνο τους μήνες της πανδημίας και οποιαδήποτε συζήτηση για επανεκκίνηση της οικονομίας χωρίς να αντιμετωπιστεί το ιδιωτικό χρέος είναι ουτοπική.

Σε ότι αφορά τις Τράπεζες θα πει ότι έχει «σχέδιο για παρέμβαση στον τραπεζικό τομέα με άσκηση των δικαιωμάτων που διατηρεί το Δημόσιο λόγω των ανακεφαλαιοποιήσεων, ώστε να μπορέσει να επιτελέσει το ρόλο της στην χρηματοδότηση της οικονομίας, κάτι που οι τράπεζες παρά την πρωτοφανή ρευστότητα που έχουν αρνούνται να κάνουν και κρατούν κλειστές τις κάνουλες για το 95% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών».

Τέλος γα την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης θα επισημάνει ότι το κόμμα του έχει «σχέδιο μίας Πράσινης Επανάστασης προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα καταστροφικά αποτελέσματα της κρίσης, της οποίας μάλιστα βλέπουμε τις ημέρες που διανύουμε σε όλον τον πλανήτη. «Η κλιματική κρίση σηματοδοτεί και αυτή την ανάγκη να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο. Έτσι το “πράσινο” πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν χαρίζει απλά πόρους στους ιδιωτικούς κολοσσούς της ενέργειας αλλά ανατρέπει τα κακώς κείμενα του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου ακριβώς για αυτό τον λόγο προβλέπει:

  • Εισαγωγή του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία.
  • Εισαγωγή του κριτηρίου της ανθεκτικότητας για όλες τις χρηματοδοτήσεις εθνικές και ευρωπαϊκές
  • «Πρασίνισμα» της τουριστικής βιομηχανίας σε όλα τα επίπεδα