Μαλλιά κουβάρια έχουν γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη στο πολιτικό προσκήνιο και την πρόθεσή του να διεκδικήσει τη θέση του αρχηγού του κόμματος.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του και τη συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Κόντρα, υπήρξε μπαράζ αρνητικών δηλώσεων από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία τον θεωρούν ξένο σώμα, εγκάθετο, ακόμα και άνθρωπο των Αμερικανών. Ο μοναδικός που εμφανίζεται να τον στηρίζει δημοσίως -τουλάχιστον για την ώραείναι ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος σε ανάρτησή του, σχολιάζοντας για τη συγκέντρωση που έκανε στην Κρήτη ο Στέφανος Κασσελάκης, ανέφερε ότι είχε «πολύ μεγάλη επιτυχία με πολύ μεγάλη συμμετοχή κόσμου. Το πράγμα παίρνει μορφή χιονοστιβάδας …».

«Φυτευτός»

Στον αντίποδα ωστόσο το στέλεχος της Ομπρέλας, Νίκος Φίλης, που όπως είναι γνωστό στηρίζει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 ότι «έχουμε ανάγκη από πολιτικούς που δεν θα ‘‘φυτεύονται’’ από το Instagram και τα διάφορα συμφέροντα. Δεν έχουμε ανάγκη από Μεσσίες».

«Πρέπει να δούμε τις θέσεις του», είπε και συνέχισε λέγοντας ότι «έχουμε ανάγκη από πολιτικούς που θα προκύπτουν μέσα από την κοινωνία». «Δεν γνωρίζει καν ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε για τον υποψήφιο πρόεδρο του κόμματος, ενώ ερωτηθείς αν εννοεί με το «φύτεψαν» τον Σ. Κασσελάκη, ο Νίκος Φίλης απάντησε ότι «δεν προκύπτει μέσα από τις ελληνικές πολιτικές διαδικασίες». Αίσθηση ωστόσο δημιούργησε και το άρθρο του πρώην υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά στην «Αυγή», όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ειρωνικά ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι εξαιρετικά γενναιόδωρο κόμμα. Τόσο ώστε να μη διστάζει να προσφερθεί ολόκληρο σε οποιονδήποτε επιθυμήσει να το πάρει από το χέρι (να αναλάβει την αρχηγία του) σχεδόν υπό μηδαμινές προϋποθέσεις. Αρκούν λίγες υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής του που θα υιοθετήσουν μια υποψηφιότητα, η οποία μπορεί να κατατεθεί ακόμη και την τελευταία στιγμή. Ανωριμότητα ορφανού; Όχι βέβαια. Απλώς απέραντη δημοκρατική ευαισθησία». Αναφερόμενος στον Παύλο Πολάκη, αναρωτήθηκε «πώς συμβιβάζεται η όλη πολιτική παρουσία του σ. Πολάκη με την πλατφόρμα Κασσελάκη;».

Συνεχίζοντας δε τη σκληρή κριτική του αναφέρει: «Ο κ. Κασσελάκης διεκδικεί την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προκειμένου να τον μετατρέψει ‘‘το ταχύτερο δυνατό’’ σε αντίγραφο του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ. Ώστε να συνεργάζεται με τη ΝΔ σε όσα αφορούν τα μεγάλα ζητήματα της χώρας. Ακόμη και αν έτσι η διάκριση Αριστερά/Δεξιά εξαερώνεται, ενόσω η ίδια η Αριστερά, μαζί με ολόκληρη την ιστορία της, εξαφανίζεται από την πολιτική σκηνή. Παροντισμός χωρίς όρια» καταλήγει.

Ιδιαίτερα σκληρό σχόλιο για τη συνέντευξη που έδωσε ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν και ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος του think tank που είχε δημιουργήσει ο Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Χριστόπουλος, λέγοντας «πιο κενό δεν γίνεται με τίποτε. Αυτό σπείραμε, αυτό θα θερίσουμε».

Εν τω μεταξύ, ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Θανάσης Καρτερός, με άρθρο του στην «Αυγή» ανέφερε ότι «ο Τσίπρας δεν έχει δώσει δαχτυλίδι σε κανέναν υποψήφιο». Τονίζοντας τη στάση αυστηρής ουδετερότητας του κ. Τσίπρα, γράφει ότι «ευφάνταστες ιστορίες διαπλοκής, αμερικανικού δακτύλου, επιβαρυντικών προσωπικών δεδομένων, συγκρούσεων και ανίερων συμμαχιών δίνουν και παίρνουν… Τα λαγωνικά αυτού του τύπου έκαναν να σκεφτείτε τη συγκλονιστική αποκάλυψη ότι ο ήρωας των παραμυθιών τους έφτασε μέχρι το Μαϊάμι, στον Ατλαντικό, και φιλοξενήθηκε σε πολυτελή βίλα για να παραδώσει το δαχτυλίδι σε κάποιον κρυφό εκλεκτό του. Κι ας βρισκόταν εκείνες τις μέρες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στην Καλιφόρνια - στον Ειρηνικό», σημειώνει ο Θ. Καρτερός.

Οι περισσότεροι εξέλαβαν την αναφορά αυτή ως αιχμή στον Στέφανο Κασσελάκη, στελέχη πέριξ του πρώην προέδρου λένε ωστόσο ότι αυτή η έμμεση δήλωση αφορά όλους τους υποψήφιους. Πάντως, παρότι οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα παραστεί στο διαρκές συνέδριο το Σάββατο, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό One δήλωσε ότι θεωρεί επιβεβλημένο να είναι παρών και να μιλήσει.

Ο Βορίδης

Η υποψηφιότητα Κασσελάκη έχει κάνει αίσθηση και στη Νέα Δημοκρατία, κυρίως λόγω της «απολιτικής», όπως κρίνουν πολλοί, παρουσίας του. Θέση και μάλιστα με πολιτική ανάλυση πήρε και ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος πήρε θέση: «Λίγο κόντρα ρόλος μου φαίνεται. Ο χώρος αυτός έρχεται από μία ιστορική πορεία, στην οποία μπορεί κάποιος να διαφωνεί, αλλά έχει μία παράδοση».

Και κατέληξε ακόμη πιο δηκτικός: «Όποιος υποβαθμίζει τη συνθετότητα και την πολυπλοκότητα της πολιτικής διαδικασίας σε μια επικοινωνιακή παράσταση στα social δεν ξέρει για ποιο πράγμα μιλάει».

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 31/8