Ήταν ο αριθμός δύο στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής και αποτελούσε πρότυπο για πολλά μέλη της καθώς στο πλευρό του διδάσκονταν την ιδεολογία και τα φρονήματα της νεοναζιστικής οργάνωσης.
Ο λόγος για τον Χρήστο Παππά, τον φίλο, συνεργάτη, συνοδοιπόρο του επικεφαλής και της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου.

Λάτρης ναζισμού εξ απαλών ονύχων

Από τότε που ο ίδιος ήταν μικρό παιδί ξεκίνησε να υποστηρίζει τον ναζισμό. Ο πατέρας του, Ηλίας Παππάς ήταν στρατιωτικός, ανώτατος αξιωματικός του Πυροβολικού και συνεργάτης της Χούντας των Συνταγματαρχών, αλλά και του Γ. Παπαδόπουλου. Συνεπώς τα ερεθίσματα για τον μικρό Χρήστο ήταν άφθονα και όλα τους έμελλε να αποτυπωθούν τόσο στον ψυχισμό του όσο και στη συμπεριφορά του.

Εν συνεχεία, από την ηλικία των 17 ετών, ο Χρήστος Παππάς συμμετείχε ως Εθνικός Διαφωτιστής στην περιοχή του στο τμήμα διαφωτίσεως της οργανώσεως Ε.Ο.Ε.Α. του Στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα. Αποστρατεύθηκε στις 15 Μαρτίου του 1975 καθώς φέρεται να συμμετείχε στο αποκαλούμενο «Πραξικόπημα της πιτζάμας» το βράδυ της 24ης προς την 25η Φεβρουαρίου 1975, όταν είχαν συλληφθεί και άλλοι 37 αξιωματικοί, μεταξύ τους ο Νικόλαος Ντερτιλής.

Επί του πιεστηρίου

Θέλοντας να επικοινωνήσει τα εθνικιστικά φρονήματα και τη ναζιστική νοοτροπία, ο Χρήστος Παππάς ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του, υπήρξε ιδρυτής των εκδόσεων «Ηλιοφόρος». Οι τίτλοι που εκδόθηκαν αφορούσαν σε εθνικιστικό περιεχόμενο.

Οι «νεανικές αναζητήσεις» και ο Μουσολίνι

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει, κατά τη διάρκεια της δίκης, τα ατράνταχτα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τη ναζιστική στράτευσή του ο Χρήστος Παππάς έκανε λόγο για νεανικές αναζητήσεις, για προσωπικά δεδομένα και για «πλάκα», απαντώντας σε ερωτήσεις για τις φωτογραφίες με τις οποίες έντυνε με τη στολή των ναζί τα παιδιά του και τα μάθαινε να χαιρετούν ναζιστικά. Την απόδοση τιμών στον τάφο του Ιταλού δικτάτορα Μουσολίνι το 2009 την είχε αποδώσει σε …τουριστική διέλευση από την Ιταλία.

Δείτε εικόνες

Παππας-ναζι-παιδια__1_κ
Παππας-ναζι-παιδια__2_κλ


Υπήρξε συνοδοιπόρος του Νίκου Μιχαλολιάκου από τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, τόσο στη νεολαία της ΕΠΕΝ όσο και στη Χρυσή Αυγή όπου ήταν ένας από τους συνιδρυτές της.
Η κοινή διαδρομή τους αποτυπώνεται και σε φωτογραφίες.

papasmixaloliako

Τα πύρινα άρθρα του για τον Χίτλερ

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία επισκεπτόταν και αλληλογραφούσε με τον καταδικασμένο για εγκλήματα πολέμου, στρατηγό των Waffen-SS, Ντεγκρέλ, πόζαρε με ναζιστικό φέσι της 13ης Ορεινής Μεραρχίας των SS («Handschar») ή με χιτλερικό πηλήκιο.

Τα πορτραίτα του Φύρερ δε, είναι αμέτρητα στα αρχεία του υπολογιστή του Χρήστου Παππά και ακριβώς αυτές οι φασιστικές πεποιθήσεις τον έκαναν υπαρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Στάση «Προσοχή» στη μνήμη του Χίτλερ

Σε άρθρο του έχει γράψει ο Χρήστος Παππάς πως «εμείς οι Έλληνες εθνικοσοσιαλιστές θα σταθούμε προσοχή στην επέτειο της αυτοκτονίας του Χίτλερ και της Εύα Μπράουν χαιρετώντας με τον αιώνιο χαιρετισμό και θα κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή. Στην καρδιά μας φουντώνει η πίστη με τα λόγια του Φύρερ σε μια δυο γενιές θα μου αποδοθεί δικαιοσύνη».
16367717_papass1

Υπέρ της επαναλειτουργίας της Μακρονήσου

Από το βήμα της Βουλής, την εποχή που ήταν υπόδικος, το 2018 ο Χρήστος Παππάς έχει ταχθεί υπέρ της επαναλειτουργίας της Μακρονήσου καθώς με αφορμή μία κυβερνητική τροπολογία για την κατεδάφιση κάποιων αυθαιρέτων, είχε δηλώσει: «Κάτω τα χέρια από τη Μακρόνησο. Η Μακρόνησος θα χρειαστεί. Στη Μακρόνησο να μην γκρεμιστεί τίποτα κι ό,τι είναι να γκρεμιστεί, θα γκρεμιστεί με κοινωνική εργασία».

Το κρυφό καταστατικό

Ο Παππάς ήταν και η αφορμή για να καεί ο Μιχαλολιάκος και να δέσει η κατηγορία για την «εγκληματική οργάνωση» με βάση την οποία απαγγέλθηκε το κατηγορητήριο σε όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη και τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής ασχέτως του αν είχαν άμεση συμμετοχή σε συγκεκριμένες δολοφονίες ή απόπειρες δολοφονιών.

Ο Χρήστος Παππάς είχε έναν ειδικό ρόλο στον ηγετικό πυρήνα της Χρυσής Αυγής και τον βάρυναν οι τις κατηγορίες για «ένταξη, συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», «παράνομη οπλοκατοχή» και «υπεξαίρεση μνημείων».

Μετά τη δολοφονία Φύσσα, οι έρευνες των αρχών οδήγησαν στην εξεύρεση ενός οργανογράμματος στο σπίτι του Χ. Παππά στα Γιάννενα και το οποίο οργανόγραμμα ταυτίζεται με το κρυφό καταστατικό της Χρυσής Αυγής το οποίο οι χρυσαυγίτες απέκρυπταν επιμελώς για να αποφύγουν την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και έτσι να εμφανίζονται ως μεμονωμένα τα εγκλήματα του κάθε στελέχους ή μέλους της.

Το τελειωτικό χτύπημα

Ο ίδιος συνέχισε να δραστηριοποιείται πολιτικά από τα έδρανα της Βουλής αλλά και ναζιστικά διατηρώντας κρυφό τον αντίστοιχο βίο. Όλα όμως τελείωσαν όταν η Χρυσή Αυγή «διαλύθηκε». Δεν κατάφερε να σημειώσει το απαραίτητο ποσοστό του 3% για την είσοδό στη Βουλή και έτσι… άρχισαν οι γκρίνιες! Στην πορεία η «φαγωμάρα» αυξήθηκε κατά πολύ και το αποτέλεσμα ήταν το άδοξο τέλος.
Το τελειωτικό χτύπημα όμως ήρθε όταν η Δικαιοσύνη έκρινε τα μέλη της ναζιστικής οργάνωσης ως ένοχα και υπεύθυνα για τις αξιόποινες πράξεις τους. Πολλοί πέρασαν το κατώφλι των φυλακών…

Χρηστος_Παππας_συλληψη

Ο Χρήστος Παππάς όμως κρυβόταν θέλοντας να αποφύγει τις ευθύνες. Πλέον όμως βρίσκεται στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ και αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.