O γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ, Βασίλης Φεύγας, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Secret» με τον Παναγιώτη Τζένο, για την πιθανή νέα έξαρση της πανδημίας.

Μάλιστα απηύθυνε έκκληση να κλείσουν άμεσα ραντεβού, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Φεύγας δήλωσε: «Η ανοχή απέναντι στους ανεμβολίαστους έχει αρχίσει να τελειώνει. Σήμερα έχουμε διαθέσιμα εμβόλια, έχουμε ένα σύστημα εμβολιασμού το οποίο αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο, με απλές  διαδικασίες κάποιος μπορεί να πάει να εμβολιαστεί ανά πάσα στιγμή, δεν μπορεί η ανασφάλεια, ο φόβος, η αγωνία και η παραπληροφόρηση να αποτελούν εμπόδιο στον  εμβολιασμό γιατί αυτό αποτελεί εμπόδιο στην ελευθερία όσων έχουν εμβολιαστεί. Άρα δεν είναι θέμα διχασμού αυτό που αναφέρει ο κ. Τσίπρας είναι θέμα κοινωνικής ευθύνης όσων δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν, είναι θέμα κοινωνικής ευθύνης απέναντι στην ελληνική οικονομία και στη δημόσια  υγεία και  βέβαια ατομικής ευθύνης απέναντι στους ίδιους, στις οικογένειές τους, στους κοινωνικό τους  και επαγγελματικό τους περίγυρο. Θα ήθελα να κάνω και εγώ έκκληση όσοι δεν  έχουν ακόμη κλείσει ραντεβού ενώ θα μπορούσαν θα πρέπει να το κάνουν το συντομότερο, να σεβαστούν όσους έχουν πάει για το εμβόλιο και να σεβαστούν την προσπάθεια την οποία έχει καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση αλλά και την προσπάθεια την οποία έχει καταβάλλει το υγειονομικό προσωπικό της χώρας το οποίο κράτησε όρθιο ένα εθνικό σύστημα υγείας το οποίο το παραλάβαμε αδύναμο και άντεξε σε σχέση με αντίστοιχα προηγμένα συστήματα υγείας. Συνεπώς δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από εδώ και πέρα να μην εμβολιάζεται κάποιος και να αποτελεί δημόσιο κίνδυνο για την υγεία αλλά και την οικονομία καθώς η χώρα δεν πρέπει και δεν μπορεί να πάει σε νέα lockdown».

«Όσο το δυνατόν πιο σύντομα»

Παράλληλα, ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ συμπλήρωσε: «Το ποσοστό το οποίο δηλώνει ότι θα εμβολιαστεί αρκεί για να χτιστεί το τείχος ανοσίας απέναντι στον κοροναϊό, περίπου ένα 70% στέκεται θετικά απέναντι στο εμβόλιο και μάλιστα ένα αντίστοιχο ποσοστό στέκεται στην υποχρεωτικότητα του εμβολίου σε επαγγελματικές ομάδες που έχουν συναναστροφή με ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Ακόμα και σε αυτούς που δηλώνουν ότι δεν έχουν προγραμματίσει το ραντεβού και το σκέφτονται οι μισοί  τουλάχιστον σκέφτονται ότι θα το κάνουν το επόμενο χρονικό διάστημα ή στους επόμενους 2 με 3 μήνες, είναι αυτή η λογική  «να δούμε πως θα πάει το πράγμα». Σε αυτό το κοινό απευθυνόμαστε και σε αυτό το κοινό του λέμε να πάει όσο το δυνατόν πιο σύντομα να εμβολιαστεί, οι επιστήμονες σε παγκόσμιο επίπεδο προειδοποιούν ότι θα υπάρξει ενδεχομένως και ένα 4ο κύμα πανδημίας άρα συνεπώς δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο  παρά πέντε για να εμβολιαστούμε, πρέπει να το κάνουμε τώρα να χτιστεί το τείχος ανοσίας νωρίς ώστε  το φθινόπωρο να είναι ένα ασφαλές Φθινόπωρο για όλους τους Έλληνες και να μπορέσει να  λειτουργήσει και η κοινωνική μας ζωή  αλλά και η οικονομική ζωή του τόπου σε  μια φάση που η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια ισχυρή φάση ανάκαμψης και δεν πρέπει ένα νέο lockdown να αποτελέσει τροχοπέδη σε αυτή την ανάκαμψη».

«Δεν στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ»

Αναφορικά με τη στάση της αξιωματικής  αντιπολίτευσης, ο κ. Φεύγες είπε: «Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στήριξε την όλη προσπάθεια της κυβέρνησης. Όταν καλείς τον κόσμο σε συγκεντρώσεις που αποδεδειγμένα  το επιστημονικό προσωπικό της χώρας σου λεει ότι οι συναθροίσεις εκτοξεύουν τα κρούσματα δεν νομίζω ότι βοηθάς σε αυτή την προσπάθεια. Να θυμηθούμε  τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα όσον αφορά το εμβόλιο όταν μιλούσε ότι ο πρωθυπουργός μιλάει για ένα εμβόλιο το οποίο  δεν υπάρχει και σήμερα όλοι οι Έλληνες εμβολιάζονται, και άλλες  δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες δεν συνέδραμαν στη φάση να κινητοποιήσουν το σύνολο της κοινωνίας τόσο στην εποχή των lockdown όσο και στην εποχή τώρα του εμβολιασμού. Ασφαλώς η αντιπολίτευση, και το δείχνει αυτό και στις δημόσιες δηλώσεις της, δεν είναι ικανοποιημένη με την πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα, ασφαλώς θα επιθυμούσε μια άλλη πορεία όσον αφορά τον κορονοϊό  αυτή όμως η κυβέρνηση έχει σταθεί με υπευθυνότητα όχι για να κερδίσει πολιτικό όφελος αλλά για να προασπίσει τη δημόσια υγεία». 

«Μικρή επανάσταση»

Ερωτηθείς αν είναι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης οι πρόωρες εκλογές, ο κ. Φεύγας υποστήριξε: «Οι πρόωρες εκλογές  δεν εξυπηρετούν σε τίποτα απολύτως , αυτή τη στιγμή η ΝΔ έχει ένα τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο όπως καταγράφεται από όλες τις δημοσκοπήσεις που όμως θα συμφωνήσω ότι οι δημοσκοπήσεις είναι  μια φωτογραφία της στιγμής, η φωτογραφία της στιγμής όμως τα τελευταία δύο χρόνια  δείχνουν ότι η ΝΔ είναι μα ισχυρή πολιτική δύναμη και ο κ.Μητσοτάκης ένας ισχυρός πολιτικός ηγέτης αυτή τη στιγμή και όπως έχει πει ο  ίδιος ο πρωθυπουργός αυτό το τεράστιο πολιτικό κεφαλαίο στόχος μας είναι να το επενδύσουμε τα δυο επόμενα χρόνια, έχουμε μπροστά μας το ταμείο Ανάκαμψης, πάρα πολλά χρήματα τα οποία θα εισρεύσουν στη χώρα μας και θα πρέπει να αξιοποιηθούν με το σωστό τρόπο και να μην πεταχτούν δεξιά και αριστερά  όπως στο παρελθόν, έχουμε μεταρρυθμίσεις να κάνουμε όπως αυτές που έκανε ο κ. Χατζηδάκης στο εργασιακό, στο ασφαλιστικό. Η κα Κεραμέως πριν από λίγες μέρες κατέθεσε την πρότασή της για το νέο σχολείο, ο κ. Χρυσοχοϊδης για τον εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας. Η μικρή επανάσταση η οποία συμβαίνει στον ψηφιακό τομέα από τον κ. Πιερρακάκη άρα έχουμε πάρα πολλή δουλειά μπροστά μας, πολύ έργο να παράξουμε  όλα όσα κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι προεκλογικές μας δεσμεύσεις, είναι διατυπωμένα στο προεκλογικό μας πρόγραμμα πάνω στο οποίο κινούμαστε με πολύ μεγάλη πιστότητα άρα συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος για πρόωρες εκλογές . Είναι μια συζήτηση εκτός τόπου και χρόνου και ο κ. Τσίπρας ο οποίος  τη συντηρεί δείχνει ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα για τον ίδιο». 

«Το τρίπτυχο της κυβέρνησης»

Για το αν πιστεύει ότι προλαβαίνουν τα επόμενα δύο χρόνια να αναπτύξουν το έργο τους, είπε: «Η ΝΔ είχε υποσχεθεί σταθερότητα, ασφάλεια και ανάπτυξη, αυτό ήταν το τρίπτυχο πάνω στο οποίο στηριχτήκαμε. Τα δύο τελευταία χρόνια μένουμε πιστοί σε αυτό το τρίπτυχο δηλαδή σταθερότητα στην πολιτική ζωή του τόπου και  λειτουργία των θεσμών οι οποίοι την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ είχαν εκτροχιαστεί. Ασφάλεια για τους πολίτες, και το αποδείξαμε αυτό με την κρίση στον Έβρο και στο ζήτημα του μεταναστευτικού, και ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας που καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας  η ανεργία δεν εκτοξεύτηκε στην Ελλάδα όπως έχει εκτοξευτεί  σε άλλες χώρες της ΕΕ.  Άρα συνεπώς στο τρίπτυχο το οποίο είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά πάνω στο οποίο θα κινηθούμε τα δύο τελευταία χρόνια εξακολουθούμε να κινούμαστε παρ’ όλες τις κρίσεις. Από εκεί και πέρα παραγωγή πολιτικής υπάρχει καθημερινά σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής δραστηριότητας».   

«Δεν ανησυχώ»

Ερωτηθείς αν υπάρχει ο κίνδυνος εφησυχασμού στην κυβέρνηση, ο κ. Φεύγας σημείωσε: «Ο εφησυχασμός για μια κυβέρνηση η οποία δημοσκοπικά προηγείται 12 και 14 μονάδες σίγουρα είναι ένα πρόβλημα για αυτό κα ο πρωθυπουργός είναι σε συνεχή εγρήγορση και μανατζάρει ουσιαστικά την κυβέρνηση με όσο πιο γρήγορους ρυθμούς υπάρχει και σε καθημερινό επίπεδο και τα Σαββατοκύριακα τον βλέπετε να ειναι παντού στην Ελλάδα και κινητοποιεί το σύνολο του υπουργικού συμβούλιου. Ασφαλώς θα θέλαμε μια αντιπολίτευση η οποία θα είναι πιο ουσιαστική, με περισσότερες προτάσεις, να μπορούμε να υιοθετήσουμε ενδεχομένως και κάποιες από τις προτάσεις της αντιπολίτευσης  δεν βοηθάει σε αυτό αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι για τα επόμενα δύο χρόνια δεν πρόκειται να υπάρχει κανένας εφησυχασμός, καμία χαλάρωση  του κυβερνητικού  έργου του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ και καμία χαλάρωση ακόμα και στον κομματικό  μηχανισμό της ΝΔ  ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση. Άρα δεν ανησυχώ για το ζήτημα του εφησυχασμού καθώς ο πρωθυπουργός είναι σε πλήρη κινητικότητα και οι υπουργοί «τρέχουν» καθημερινά το κυβερνητικό έργο και αν κρίνουμε από τις έρευνες και τη συνολική εικόνα της κυβέρνησης έχουμε μια επιτυχημένη κυβέρνηση τα δύο πρώτα χρόνια και σίγουρα θα κινηθεί σε αυτό το μοτίβο και τα επόμενα δύο χρόνια».

«Πηγαίνουμε πολύ καλά»

Κλείνοντας, ο κ. Φεύγας μίλησε για την ελληνική Οικονομία. Μεταξύ άλλων, υποστήριξε: «Η οικονομία είναι αυτή που καθορίζει τις πολιτικές αποφάσεις των Ελλήνων πολιτών, είναι το κύριο κριτήριο και σε αυτό τον τομέα πηγαίνουμε πολύ καλά. Ήδη υπάρχουν πολλές επενδύσεις και με το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει επενδυτικό χαρακτήρα στους τέσσερις πυλώνες που έχει χαράξει η κυβέρνηση, στην ψηφιακή διακυβέρνηση, την πράσινη  οικονομία, την ενίσχυση των επιχειρήσεων, την επαγγελματική κατάρτιση και κοινωνική αλληλεγγύη δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξει περαιτέρω πρόοδος και θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας και αύξηση του εισοδήματος για όλους. Άλλωστε κατά τη διάρκεια της πανδημίας όλες οι εκθέσεις οι οποίες έχουν δημοσιευτεί για την ελληνική οικονομία τόσο από διεθνείς οίκους αξιολόγησης όσο και από διεθνή όργανα  όπως η ευρωπαϊκή επιτροπή είναι θετικές».