Υπό τον φόβο της εξάπλωσης της μετάλλαξης «Δέλτα» και με βασικό στοίχημα να πεισθεί ο ανεμβολίαστος πληθυσμός να κάνει το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, η κυβέρνηση προχωρά στο τελικό στάδιο για το άνοιγμα της οικονομίας «αγγίζοντας» για πρώτη φορά μετά το πολύμηνο καθεστώς περιορισμών το κομμάτι των εσωτερικών χώρων στην εστίαση και των κέντρων διασκέδασης. 

Όπως έχει ανακοινωθεί από τις 15 Ιουλίου οι κανόνες λειτουργίας αλλάζουν άρδην, καθώς θα ισχύσει διαχωρισμός των χώρων διασκέδασης σε χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους και μεικτούς. Πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες, δημιουργώντας έτσι μια προνομιακή κατάσταση για τους εμβολιασμένους πολίτες, και παράλληλα «εμπόδια» για τους ανεμβολίατους. 

Ωστόσο, οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες είναι ένα κομμάτι που προκαλεί ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να θέτει στο στόχαστρο τους κανόνες λειτουργίας των κέντρων διασκέδαση, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους την κρισιμότητα της κατάστασης η οποία δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.  Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου ότι δεν επιτρέπεται χαλάρωση στους ελέγχους ενώ παράλληλα τέθηκαν στο τραπέζι και οι κυρώσεις που θα ισχύσουν με την έναρξη εφαρμογής των μέτρων γύρω από τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες -που έχουν ήδη ανακοινωθεί- στις 15 Ιουλίου.

Λουκέτα σε νυχτερινά κέντρα, τσουχτερά πρόστιμα σε παραβάτες, μπόνους σε επιχειρήσεις που τηρούν τα μέτρα 

«Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο κομμάτι της διασκέδασης, σε καταστάσεις που ξεφεύγουν σε αριθμό ατόμων και γεννούν εστίες κρουσμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Το επιχειρησιακό σχέδιο για τους ελέγχους και οι κυρώσεις που θα ισχύσουν θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα.

Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να υπάρξει αυστηροποίηση και των προστίμων, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο ακόμα και για αναστολές λειτουργίας επιχειρήσεων από την πρώτη παράβαση, χωρίς προειδοποίηση και με υψηλότερα πρόστιμα από αυτά που ισχύουν σήμερα.

Επίσης, εξετάζεται ένα «ηθικό μπόνους» για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που τηρούν τα μέτρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινώνονται με λίστες οι επιχειρήσεις που τηρούν τα μέτρα και εκείνες που τα παραβιάζουν.

Την, ίδια στιγμή με στόχο την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος η  κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρατεύσει δημάρχους, αντιδημάρχους, προέδρους κοινοτήτων και λοιπούς αιρετούς, καθώς ως γνώστες των τοπικών κοινωνιών, μπορούν ευκολότερα να εντοπίσουν σε ποιες κατηγορίες πολιτών παρατηρούνται ενδοιασμοί έναντι των εμβολίων και σε ποιες περιοχές υπάρχει δυσκολία πρόσβασης των κατοίκων στα εμβολιαστικά κέντρα.