Την εκκίνηση της διαδικασίας για να αποκτήσει η χώρα μας Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας, αλλά και για πρώτη φορά Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, σηματοδοτεί η σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, που συνέρχεται στην 11:00 το πρωί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Το πρώτο βήμα – συμβολικό και διαδικαστικό – είχε γίνει ήδη από το καλοκαίρι του 2019, όταν με τον νόμο για το λεγόμενο επιτελικό κράτος, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, το γνωστό ΚΥΣΕΑ, αντικαταστάθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, με το ίδιο ακρωνύμιο.

Ακολούθησε η θεσμοθέτηση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, θέση που κατέλαβε αρχικά ο Ναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος και από τον Οκτώβριο του 2020 ο Θάνος Ντόκος. «Άμεση προτεραιότητα του κ. Ντόκου και του γραφείου Εθνικής Ασφαλείας είναι η ολοκλήρωση της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας και της θεσμοθέτησης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας», σημείωνε τότε η σχετική ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Ντόκος θα λάβει σήμερα το «πράσινο φως» από το ΚΥΣΕΑ για να προχωρήσει θεσμικά στην απαιτούμενη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς, ώστε μέσα στο φθινόπωρο και σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση της στρατηγικής εθνικής ασφαλείας και να παραδοθεί στον πρωθυπουργό.

«Η Ελλάδα, γεωγραφικά τοποθετημένη στην περιφέρεια της ευρωπαϊκής ηπείρου καλείται να διαχειριστεί έναν ιδιαίτερα απαιτητικό συνδυασμό παραδοσιακών και «σύγχρονων» απειλών και κινδύνων στα σύνορά της», έγραφε προ 15ετίας στο βιβλίο του «Στρατηγική Εθνικής Ασφαλείας: Οικοδομώντας το ελληνικό μοντέλο στον 21ο αιώνα» ο Θάνος Ντόκος, ο οποίος έχει μακρά ερευνητική εμπειρία στο ζήτημα αυτό. Πιο πρόσφατα, με άρθρο του (στην Καθημερινή), αποκάλυπτε ότι «προχωράει η ετοιμασία θεσμικών κειμένων, καθώς έχει ολοκληρωθεί η εθνική στρατηγική κυβερνοασφάλειας και βρίσκονται στο στάδιο της ετοιμασίας η στρατηγική εθνικής ασφάλειας και η στρατηγική εσωτερικής ασφάλειας. Παράλληλα, προχώρησε η υλοποίηση του οδικού χάρτη για τη θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας».

Η σημασία ενός τέτοιου οργάνου είχε απασχολήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και είχε καταλήξει μαζί με το επιτελείο του στην ανάγκη θέσπισής του. «Ιδρύουμε, στα πρότυπα άλλων κρατών -όπως η Γαλλία και το Ισραήλ- Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Το όργανο αυτό λειτουργεί υπό τον πρωθυπουργό και εντοπίζει κινδύνους για την εθνική και περιφερειακή ασφάλεια, εισηγείται πολιτικές και υποστηρίζει την κυβέρνηση στη διαχείριση κρίσεων», τόνιζε ο κ. Μητσοτάκης σε ομιλία του, λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές του 2019.

Πλέον οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και η προετοιμασία έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό, ώστε από τη μία πλευρά να ολοκληρωθεί μια πλήρης και συνεκτική στρατηγική εθνικής ασφαλείας και από την άλλη να προχωρήσει η θεσμοθέτηση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας.