Ο υπουργός Εσωτερικών, κος Μάκης Βορίδης, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα επανέλθει η χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι «Ισχύει αυτό το οποίο είχαμε πει ότι πρέπει να τη φοράνε όλοι στο συγχρωτισμό. Τώρα αν σήμερα θα αποφασίσουν, για να μην υπάρχουν ζητήματα ερμηνείας του τι είναι συγχρωτισμός, να έχουμε πάλι μια καθολική εφαρμογή νομίζω ότι θα το ακούσουμε σε λίγο».

Εν συνεχεία, ερωτηθείς αν φοβάται ότι δεν θα πιάσουν τους οικονομικούς στόχους που ελπίζανε από τον τουρισμό, ο υπουργός απάντησε ότι «Είναι μια πολύ βάσιμη ανησυχία αυτή. Εκείνο που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αποφύγουμε να κοκκινίσει η Ελλάδα από πλευράς κρουσμάτων. Αυτό προφανώς θα έχει μια επίπτωση στην τουριστική κίνηση άρα η προσπάθεια είναι να αποφευχθεί αυτό και για αυτο και λέμε ότι ενδεχομένως θα πρέπει να ξαναδούμε το θέμα των μέτρων. Από την άλλη μεριά δεν μπορούμε να πάμε σε βαριά περιοριστικά μέτρα, δεν μπορούμε να πάμε σε lockdown, αυτό δεν υπάρχει στο τραπέζι, άρα στην πραγματικότητα πρέπει να υπάρξουν κάποια μέτρα που να περιορίσουν τη μετάδοση. Δεν συζητάμε τα lockdown και τα κλεισίματα, αυτό δεν υπάρχει στο τραπέζι ούτε και πρόκειται να γίνει. Όταν είναι διαθέσιμο το εμβόλιο σε όλους δεν είναι δυνατόν επειδή κάποιοι δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο εν συνεχεία το σύνολο του πληθυσμού να υφίσταται συνέπειες, αυτό δεν είναι σωστό άρα λοιπόν αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να γίνει. Αλλά ο κίνδυνος δεν είναι ότι θα κλείσουμε εμείς, ο κίνδυνος είναι ότι θα υπάρξουν ενδεχομένως είτε αυθόρμητες είτε ίσως και θεσμικές παρεμβάσεις από την πλευρά των κρατών αλλά ακόμα και αν δεν υπάρχουν παρεμβάσεις από την πλευρά των κρατών μπορεί να το βλέπει ο τουρίστας ο ίδιος και αν βλέπει ότι κάτι είναι πολύ βεβαρυμμένο επιδημιολογικά να επιλέγει να μην έρχεται. Αυτό είναι το κρίσιμο και δύσκολο».

Αναφορικά με τη στρατηγική της πειθούς, ο κ.Βορίδης υποστήριξε ότι «Προσπαθούμε να βρούμε τις περιοχές στις οποίες υπάρχει χαμηλό επίπεδο εμβολιασμού και σε αυτές να κάνουμε μια διαχείριση στο πεδίο κάνοντας πιο συγκεκριμένα και αναλυτικά τα στοιχεία τα οποία έχουμε προκειμένου εκεί όντως ανθρωποι οι οποίοι έχουν επιρροή, όπως είναι οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες, να εστιάσουν την προσπάθεια τους να πείσουν τον πληθυσμό να εμβολιαστεί».

Ως προς το αν πιστεύει ότι θα πρέπει ο Αρχιεπίσκοπος να έχει πιο ενεργή συμμετοχή στη στρατηγική της πειθούς, ο υπουργός υποστήριξε ότι «Η επίσημη Εκκλησία έχει πάρει καθαρή θέση. Δεν νομίζω ότι το πρόβλημά μας είναι η επίσημη θέση της εκκλησίας, ένα από τα θέματα μπορεί είναι μεμονωμένοι ιερείς που έχουν προσωπικές απόψεις, χρησιμοποιούν όμως το σχήμα τους προκειμένου να επηρεάσουν και άλλους».

Επί του πιθανού προβληματισμού να κυριαρχήσει η λέξη «οργή» ως λέξη που εκφράζει το παρόν και το μέλλον της χώρας στη δημοσκόπηση της MRB και αν τον φοβίζει ότι θα κυριαρχήσει από τον Σεπτέμβριο ο διχασμός και θα έχουμε μια οργισμένη κοινωνία, ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι «Με πολύ σεβασμό στα όποια ευρήματα της όποιας μέτρησης δεν έχω αυτή την εικόνα για την κοινωνία. Επειδή έχουμε περάσει όλοι μας και έχουμε εμπειρία του τι σημαίνει οργισμένη κοινωνία, την είδαμε στα χρόνια του μνημονίου, δεν νομίζω ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή. Δεν νομίζω ότι υπάρχει μια τέτοια εικόνα σήμερα».

Τέλος, αναφορικά με τη μείωση του ποσοστού διαφοράς με το ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε ότι «Δεν νομίζω να υπάρχει προηγούμενο που κυβέρνηση να έχει χειριστεί με τέτοια πυκνότητα κρίσεις και ταυτόχρονα να διατηρεί ένα τόσο μεγάλο ποσοστό υπεροχής έναντι στης Αξιωματικής Αντιπολίτευση».


Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη