Οταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Ιούλιο του 2019, συγκρότησε την κυβέρνησή του, συμπεριέλαβε -για πρώτη φορά από συστάσεώς του- το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στα παραγωγικά υπουργεία. Ο Πολιτισμός διαθέτει μια εξαιρετικά ισχυρή κοινωνικο-οικονομική δυναμική, διαπνέει και επηρεάζει το σύνολο της κοινωνικής και παραγωγικής δραστηριότητας, αποτελεί σημαντικό παράγοντα της οικονομίας και της κοινωνίας και συντελεστή ανάπτυξης και των δύο.

Από την αρχή της διακυβέρνησης, στο επίκεντρο της στρατηγικής μας βρίσκονται εμβληματικές και συμβολικές δράσεις με αναπτυξιακό πρόσημο, που τεκμαίρουν ότι ο Πολιτισμός μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας. Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα από τον χώρο των μουσείων: Τον Φεβρουάριο του 2020 -έπειτα από καθυστερήσεις ετών- , εγκαινιάσαμε το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Στις 24 Μαρτίου 2021, «άνοιξε», έπειτα από εννέα χρόνια, η Εθνική Πινακοθήκη, απολύτως ανανεωμένη και ανακαινισμένη. Τον Αύγουστο του 2020, λειτούργησε το πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο στην Αλόννησο, με το ναυάγιο της Περιστέρας. Μικρότερες παρεμβάσεις, όπως η λειτουργία του Μεγάρου Τσίλλερ - Λοβέρδου ή του Διαχρονικού Μουσείου Σύμης, ενισχύουν την πολιτιστική φυσιογνωμία των αστικών κέντρων, αλλά και των μικροπεριοχών. Παράλληλα, προχωρεί η Αναγνώριση και Πιστοποίηση των Μουσείων - μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, που αλλάζει συνολικά το τοπίο.

Καθώς οι επενδύσεις στην πολιτιστική κληρονομιά και στις δημιουργικές βιομηχανίες επιφέρουν ισχυρή ώθηση και στην απασχόληση, αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο πόρο. Στη διετία 7/2019-7/2021, υπερτριπλασιάσαμε τις εντάξεις έργων Πολιτισμού στο ΕΣΠΑ 2014-2020, αυξήσαμε τις δαπάνες κατά 104% και δημιουργήσαμε περισσότερες από 4.000 θέσεις εργασίας.

Εκμεταλλευτήκαμε την τεράστια ευκαιρία που προσφέρει στη χώρα το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και εξασφαλίσαμε περισσότερα από 650 εκατ. ευρώ, ισόρροπα κατανεμημένα, για έργα και δράσεις στο πολιτιστικό απόθεμα και στη σύγχρονη δημιουργία. Μέσω ειδικών δράσεων, ενδυναμώνονται και ενισχύονται καλλιτέχνες και δημιουργοί που επλήγησαν σοβαρά από την υγειονομική κρίση.

Δίνουμε προτεραιότητα στις εμβληματικές επενδύσεις, όπως το Ελληνικό ή οι Σκουριές στη Χαλκιδική, αλλά και στα μεγάλα έργα, όπως το μετρό Θεσσαλονίκης, το αεροδρόμιο Καστελλίου και ο ΒΟΑ στην Κρήτη, αλλά και σε πολλές άλλες κρίσιμες επενδύσεις, που αφήνουν θετικό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Επενδύουμε στον πολιτιστικό τουρισμό και στην «ασημένια οικονομία», εργαζόμενοι συστηματικά για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις μέγιστης δυνατής προσβασιμότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ακρόπολη των Αθηνών. Η αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες, η ενίσχυση της ποικιλίας της έκφρασης της άυλης κληρονομιάς, η ενδυνάμωση των διαφόρων μορφών της σύγχρονης δημιουργίας αποτελούν στόχο για το υπουργείο Πολιτισμού και εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης για την Ελλάδα.

Προτεραιότητά μας είναι η ανάδειξη του πολιτιστικού τομέα ως ολοκληρωμένου, βιώσιμου αναπτυξιακού μοχλού των τοπικών κοινωνιών, που δημιουργεί θέσεις εργασίας και οικοσυστήματα επιχειρηματικότητας και εκπαίδευσης, συμβάλλοντας καθοριστικά στη κοινωνική συνοχή. Με εμβληματικά έργα, όπως η αποκατάσταση και η ανάδειξη του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι, μια ιδανική περίπτωση σύμπραξης Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, η δημιουργία Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά, το σχέδιο της αναγέννησης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η ανέγερση του Μουσείου της Αθήνας και η ανάπλαση της Ακαδημίας Πλάτωνος και των δυτικών λόφων της Ακρόπολης, δίνουμε προτεραιότητα σε έργα «ταυτότητας», που αξιοποιούν τους πολιτιστικούς πόλους και τους αναδεικνύουν σε αναπτυξιακούς πόρους.

Με την ολοκλήρωση του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου και της Πύλης των Κινητών Μνημείων, δύο εξόχως σημαντικών έργων, που συμβάλλουν καθοριστικά στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά κυρίως στην εξυπηρέτηση του πολίτη και στην επιτάχυνση των επενδύσεων, το ΥΠΠΟΑ κάνει ένα τεράστιο ψηφιακό άλμα. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των δομών και των εποπτευόμενων φορέων του αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση. Στόχος μας είναι η αξιοποίηση της αναπτυξιακής δυναμικής του Πολιτισμού στον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας, ώστε αυτό να καταστεί αποτελεσματικό, ανταγωνιστικό και βιώσιμο.