«Τα έσοδα τους τελευταίους μήνες κινούνται πάνω από τους στόχους του υπουργείου», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ειδικότερα ο κ. Σκυλακάκης σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για τα χρέη της πανδημίας είπε πως θα βοηθήσουν τους πολίτες που έχουν οφειλές.

Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών άφησε να εννοηθεί πως και ο Τουρισμός πάει καλύτερα.

Αναφορικά με τα voucher για τα τάμπλετ, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως θα αναπροσαρμοστούν τα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους.

Ακόμη τόνισε πως στο τέλος του μήνα αναμένονται στην Ελλάδα 4 δισεκατομμύρια ευρώ από το ταμείο Ανάκαμψης. Είπε πως εάν δεν υλοποιούνται τα έργα που έχουν προγραμματιστεί θα κόβεται η χρηματοδότηση τους.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θεόδωρου Σκυλακάκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τα έσοδα του Ιουνίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισήμανε: «Τα έσοδα του Ιουνίου ήταν λίγο καλύτερα από το στόχο αυτό ήταν θετικό γιατί είναι οι 2-3 τελευταίοι μήνες που πηγαίνουν έτσι τα έσοδα».

ΔΗΜ.: Που σημαίνει ότι πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας

«Ναι αυτός ήταν ένας από τους στόχους γιατί η διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών είναι κλειδί σε αυτή την κρίση», υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης.

Αναφορά με τη ρύθμιση των χρεών λόγω της πανδημίας, σημείωσε: «Θα βοηθήσει από εδώ και πέρα γιατί εμείς θέλουμε όλοι οι πολίτες ακόμη και αυτοί που είναι σε δυσκολία να έχουν μια σταθερή και νόμιμη σχέση με την εφορία».

Για τον τουρισμό, ο υπουργός ανέφερε: «Αυτά που σας αναφέρω είναι χωρίς τους Βρετανούς όπου έχουμε αυξημένες αεροπορικές αφίξεις, σημαντικά παραπάνω από την αντίστοιχη περίοδο του ’20».

Για τους αμερικανούς τουρίστες και την αμερικανική οδηγία, διευκρίνισε: «Αν δείτε η Αθήνα και άλλοι προορισμοί στέκονται χάρη στους αμερικανούς. Όταν έρχονται οι αμερικανοί είναι πολύ πιο ποιοτικοί τουρίστες με την έννοια ότι ξοδεύουν πολύ παραπάνω. Δεν θα κάνω κάποια κριτική μιας πολύ καλής κυβέρνησης όπως είναι η κυβέρνηση Μπάιντεν για την Ελλάδα αλλά και γενικότερα, νομίζω ότι το κλειδί είναι να αντιμετωπίσουμε το θέμα των εμβολιασμών γιατί αυτό δίνει και μια ασφάλεια και στους άλλους».

Για το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0, ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε: «Το Ελλάδα 2.0 σε αντίθεση με τα άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα περιλαμβάνει και ένα μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων. Εμείς έχουμε τις περισσότερες στην Ευρώπη συγκριτικά, έχουμε 68 μεταρρυθμίσεις και οι μεταρρυθμίσεις είναι κάτι που μένει για αυτό θεωρούμε ότι το Ελλάδα 2.0 θα έχει μόνιμες επιπτώσεις. Συν εάν καταφέρουμε το στόχο που είναι με τα 30 δις να φέρουμε 60 δις επενδύσεις τότε θα μας έχουν μείνει και πάρα πολλές ιδιωτικές επενδύσεις που και αυτές μένουν στην ελληνική οικονομία. Αν το πρόγραμμα πετύχει κι αυτό στοιχηματίζουμε, πρέπει να πετύχει σε όλη την Ευρώπη βέβαια αλλά κυρίως στο Νότο, τότε μπορεί να έχουμε όντως στο μέλλον συζήτηση για τη μονιμοποίησή του αλλά για την ώρα εμένα με απασχολεί να πετύχει».

Αναφορικά με τα 12 έργα του προγράμματος, διευκρίνισε: «Το πρώτο πρόγραμμα που ξεκίνησε ήταν να αποκτήσουν τα παιδιά των ευάλωτων νοικοκυριών όλα tablet. Για τους πολυτέκνους τώρα θα έχουν μια διαφοροποίηση σε σχέση με τις άλλες κοινωνικές ομάδες, θα έχουν πολύ υψηλότερα ποσοστά εισοδήματος σε σχέση με τις άλλες για να θεωρηθεί ευάλωτο το νοικοκυριό στη δεύτερη φάση που διανύουμε. Ανεβαίνει σημαντικά, μένω εκεί γιατί θα το ανακοινώσει το αρμόδιο υπουργείο. Από εκεί και πέρα ξεκινάει οι μεγάλες ψηφιοποιήσεις με πρώτο το Κτηματολόγιο, μετά θα ακολουθήσουν Πολεοδομία, Δικαιοσύνη κλπ των αρχείων το όποιο είναι πολύ σημαντικό. Ξεκινάει το Σύζευξις και κάποια 3-4 ακόμα έργα του κ. Πιερακάκη.

«Ξεκινάει η αναβάθμιση των λογιστικών του Δημοσίου όπου θα υπάρχει από ένα σημείο και πέρα υποχρεωτικό ηλεκτρονικό τιμολόγιο για όλους τους προμηθευτές του Δημοσίου αλλά και τελείως διαφορετικός τρόπος να γίνονται τα λογιστικά του για να είναι πολύ ταχύτερο στις πληρωμές και σε όλες τις άλλες του δραστηριότητες το Δημόσιο και να έχουμε πολύ καλύτερο έλεγχο και διαφάνεια. Ξεκινάει ο Ε65, ξεκινάει ένα συμβολικό έργο 10 εκατομμυρίων που έχουμε στην Ακρόπολη. Ξεκινάνε τα πολεοδομικά σχέδια που είναι μια τεράστια μεταρρύθμιση, 250 εκατομμύρια ευρώ με τα οποία θα αποκτήσουμε τοπικά πολεοδομικά σχέδια σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς μέχρι πότε θα ολοκληρωθούν τα 12 έργα, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε: «Το καθένα έχει το δικό του δρόμο, το Ε65 που είναι ένα τεράστιο έργο πέρασε από τη Βουλή μέσα στους επόμενους μήνες θα αρχίσει η κατασκευή, θα πάρει 2-3 χρόνια. Είναι ένα μεγάλο οδικό έργο καθοριστικό για ολόκληρη την περιοχή. Άλλα έργα είναι πιο γρήγορα, θα ξεκινήσουν και τα Εξοικονομώ δεν έχουμε ακόμα εντάξει το επόμενο Εξοικονομώ και επίσης τα Εξοικονομώ των επιχειρήσεων και του δημοσίου τομέα και το Εξοικονομώ του νερού αυτά τρέχουν γρήγορα. Τα πιο μεγάλα θα πάρουν πιο πολύ χρόνο».

Αναφορικά με τα 4 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Τα χρήματα αυτά είναι μόνο για αυτή δουλειά και καθώς εκτελείς το πρόγραμμα το χρηματοδοτεί. Όταν πετυχαίνεις τους στόχους και τα ορόσημα του προγράμματος κάθε εξάμηνο έρχεται η επόμενη δόση. Τα ορόσημα είναι τέλος Σεπτεμβρίου, η έκθεση θα κατατεθεί Οκτώβριο και τέλος του χρόνου θα τα πάρουμε, δεν ξέρω αν θα προλάβει η Κομισιόν να κάνει την αξιολόγηση για να τα πάρουμε 31 Δεκεμβρίου ή 10 Ιανουαρίου».

Ερωτηθείς τι ρίσκο έχουμε εάν δεν είμαστε στην ώρα μας, απάντησε: «Να χαθούν αλλά τα τελικά χρήματα θα χαθούν αν όλα όσα έχουν μπει στο πρόγραμμα δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι το 2026».

Αναφορικά με το δημοσίευμα της Αυγής για τους αστερίσκους η κομισιόν για την έγκριση του προγράμματος, τόνισε: «Το δημοσίευμα αυτό το είχε γράψει στην αρχή ένα ευρωπαϊκό site, ήταν ένα δημοσίευμα που ήταν ανακριβές και είπα ότι ανακριβές βγήκε και το δημοσίευμα της Αυγής. Λεει η Κομισιόν ότι δεν άλλαξε το ελληνικό σχέδιο και η Κομισιόν το ενέκρινε πανηγυρικά, το μόνο που έχει υπάρξει είναι ότι ζήτησαν μερικά στοιχεία από το σχέδιό μας οι Βόρειες χώρες να τα βάλει η Κομισιόν στο παράρτημα της απόφασης αυτά που διαβεβαιώνουν ότι θα πάνε τα χρήματα σε αξιόχρεες επιχειρήσεις, επιχειρήσεις που δεν έχουν την πιθανότητα να κάνουν κόκκινα δάνεια, το αντίθετο δηλαδή από αυτό που εγράφη.

«Σε κάθε περίπτωση υπάρχει η ρήση ''ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται'', δεν έχει κάτι να πει ο ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμα και πιάστηκε από αυτό», δήλωσε επιπρόσθετα.