Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για το freedom pass των 150 ευρώ, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε πως στο gov.gr θα υπάρχει μια αίτηση που θα συμπληρώνουν οι νέοι 18 έως 24 ετών εφόσον έχουν εμβολιαστεί.

Ακόμη σημείωσε πως το πιστωτικό ίδρυμα θα εκδίδει την χρεωστική κάρτα σε ψηφιακή μορφή και θα αφορά κατηγορίες δαπανών στον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Παράλληλα ανέφερε πως έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των νέων που έχουν κλείσει ραντεβού εμβολιασμών μετά την ανακοίνωση του freedom pass.

Ανέφερε μάλιστα πως μετά τις 28 Ιουνίου, 542 χιλιάδες πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για το εμβόλιο τους.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός προανήγγειλε ότι τον Αύγουστο θα λειτουργήσει εφαρμογή για την υγεία με το ιστορικό υγείας των πολιτών κάτι που θα αποτελέσει το πρόπλασμα του ιατρικού φακέλου.

Τέλος ανέφερε πως προετοιμάζεται πλατφόρμα για τη μεταβίβαση ακινήτων.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κυριάκου Πιερρακάκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Για την πλατφόρμα του Freedom pass των 150€,
ο υπουργός Ψηφιακή Διακυβέρνησης ανέφερε: «Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα στο gov.gr, εκεί θα υπάρχει μια αίτηση, την αίτηση θα μπορούν να την κάνουν οι νέοι 18 έως 24 ετών οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί. Θα μπορεί κανείς να μπει με τους κωδικούς του taxis εφόσον έχει και αμέσως μετά το σύστημα θα τον βλέπει και θα κάνει την αίτηση. Αν δεν έχει taxis θα πρέπει να πάει στα ΚΕΠ για να κανει την αντίστοιχη αίτηση, και από εκεί και πέρα ο συγκεκριμένος τραπεζικός φορέας ο οποίος εκδίδει το freedom pass, στην αρχή είναι ένας στην πορεία το έχουμε αφήσει ανοιχτό να προστίθεται όποια τράπεζα το επιθυμεί, θα επικοινωνεί απευθείας με τον ενδιαφερόμενο πολίτη εντός δύο περίπου ημερών και θα του δίνει την προπληρωμένη χρεωστική κάρτα η οποία θα έχει ψηφιακή μορφή».

«Δηλαδή θα είναι μέσα στο κινητό τηλέφωνο, για όποιον δεν έχει κινητό τηλέφωνο θα την παίρνει μέσα από τα ΚΕΠ με έναν αριθμό αλλά για αρχή θέλουμε να περάσουμε και αυτή την κουλτούρα των προπληρωμένων καρτών. Αυτή η κάρτα αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών, δεν είναι για τα πάντα αυτή η κάρτα, είναι για τουρισμό και πολιτισμό», εξήγησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Εμείς δείχνουμε εμπιστοσύνη στους νέους, ξέρουμε ότι εφόσον επιλέξουν να κάνουν την πρώτη δόση θα κάνουν και τη δεύτερη οπότε εξαρχής λέμε ''θα πάρετε γρήγορα αυτό το κίνητρο στα χέρια σας''», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν σκέφτονται να επεκτείνουν και σε άλλες ηλικιακές ομάδες τα κίνητρα για τον εμβολιασμό, ο υπουργός απάντησε: «Πολλά πράγματα είναι πάνω στο τραπέζι δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να σας απαντήσω συγκεκριμένα ποια ακριβώς κίνητρα θα πήγαιναν σε ποια ηλικιακή κατηγορία γιατί σε αυτό μεγάλο ρόλο παίζει και το οικονομικό σκέλος, παίζουν και άλλες προτεραιότητες. Ήδη ξέρουμε ότι έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των νέων 18-24 που έκλεισαν το ραντεβού έπειτα από την ανακοίνωση του συγκεκριμένου κινήτρου. Από την πρώτη μέρα που ανακοινώσαμε το κίνητρο έχουνε κλείσει 542 χιλιάδες πολίτες νέα ραντεβού, αυτό είναι σε ένα βαθμό είναι και λόγω των μέτρων που ανακοινώθηκαν είτε του συγκεκριμένου κινήτρου είτε των άλλων μέτρων. Στους νέους 18-24 έχουμε 125 χιλιάδες νέα ραντεβού».

Για τα πιστοποιητικά από τρίτες χώρες, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε: «Εκεί θα γίνει οπτικά η αναγνώριση, εκ των πραγμάτων άμα δείτε πως είναι κάποια πιστοποιητικά του εξωτερικού, το αμερικάνικο πιστοποιητικό το οποίο έχω δει για παράδειγμα δεν έχει καν QR πάνω του. Θα έλεγα ότι η έκπληξη είναι η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία το ότι καταφέραμε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και φτιάξαμε ένα κοινό πιστοποιητικό που μπορεί κανείς να το διαβάζει, και ήταν και πρόταση και πρωτοβουλία του έλληνα πρωθυπουργού αυτό».

Αναφορικά με τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς, επισήμανε: «Γνωρίζετε ότι έχουμε πάρα πολλές πλατφόρμες στα χέρια μας, το υπουργείο ασχολείται με πάρα πολλά πράγματα και σε ότι αφορά την υγεία πολύ πρόσφατα ανακοινώσαμε με τον κ. Κικίλια και την ομάδα του υπουργείου Υγείας μια νέα πλατφόρμα που θα ανακοινώσουμε τις επόμενες εβδομάδες για την υγεία η οποία είναι το πρόπλασμα του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς. Δηλαδή τα ιατρικά δεδομένα να είναι σε ένα και μόνο σημείο και καταρχήν να μπορεί να το δει ο κάθε ασθενής προσωπικά και ο γιατρός του».

«Ξεκινάμε να χτίζουμε το φάκελο, η ΗΔΙΚΑ έχει τη συνταγογράφηση και πάνω σε αυτό χτίσαμε και το εθνικό σύστημα εμβολιασμού. Έχουμε 2,3 εκατομμύρια Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη αλλά στη συνταγογράφηση υπάρχει ένα ιστορικό και ο κάθε πολίτης δεν ξέρει το ιστορικό του, δεν ξέρει τι λεει το σύστημα για αυτόν οπότε εδώ είναι η πρώτη αλλαγή που κάνουμε. Θα φτιάξουμε μια εφαρμογή κοινή, δικιά μας και του υπουργείου Υγείας, που θα είναι πρόπλασμα του ιατρικού φακέλου, θα ανοίξουμε αυτά τα δεδομένα στον κόσμο», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Θα ξέρει ο κάθε πολίτης σε μια εφαρμογή καταρχήν στο κινητό του τι λεει το σύστημα της συνταγογράφησης για εκείνον. Ποια παραπεμπτικά, ποιες συνταγές, προσθέτουμε σε αυτό και τις ιατρικές βεβαιώσεις τώρα με νόμο που περάσαμε τα δύο υπουργεία. Ιατρική βεβαίωση είναι για παράδειγμα ότι κάποιος δεν έχει καρδιολογικά προβλήματα για να γραφτεί σε ένα γυμναστήριο ή δεν έχει οφθαλμολογικό πρόβλημα, αυτό αθροιστικά θα είναι ένα πρώτο βήμα για το φάκελο. Τι μένει μετά για να έχω έναν πλήρη φάκελο ασθενούς; Μου μένουν οι εξετάσεις που είναι στα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα οι οποίες θα πρέπει να αυτές να μπορούν να μπουν στο σύστημα, και μετά είναι όλες οι εξετάσεις που γίνονται στα νοσοκομεία. Βήμα βήμα είμαστε σε μια κατεύθυνση για να μπορέσουμε να θεμελιώσουμε το φάκελο του ασθενούς. Αυτή η εφαρμογή θα είναι (έτοιμη) μέσα στον Αύγουστο», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να μπει στο «ψηφιακό πορτοφόλι» του κινητού, ο κ. Πιερρακάκης απάντησε: «Το έχουμε ήδη δει, θέλουμε να το κάνουμε για λόγους διευκόλυνσης είμαστε σε επαφή με την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή για να πάρουμε ένα τυπικό ok. Ελπίζω να γίνει μέσα στον Ιούλιο. Εκεί θα μπει και η κάρτα με τα 150 €».

Ερωτηθείς αν το σύστημα του εμβολιασμού είναι έτοιμο για μια τρίτη δόση, ανέφερε: «Το σύστημα του εμβολιασμού που έχουμε φτιάξει το είπε και η κα Φον Ντερ Λάιεν ότι είναι ένα από τα καλύτερα συστήματα σίγουρα στην Ευρώπη αν όχι στον κόσμο άρα νομίζω αποδεδειγμένα ότι το σύστημα αυτό και με την αρωγή του ανθρώπινου παράγοντα, αυτά τα δύο μαζί με την αρωγή των στελεχών του ΕΣΥ, με την αρωγή της Πρωτοβάθμιας υγείας, του Στρατού νομίζω ότι έχουμε δείξει όλοι αθροιστικά ότι είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε όποια πρόκληση».

Αναφορικά με την ψηφιακή εφαρμογή για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, ο υπουργός σημείωσε: «Μια ακόμα ψηφιακή εφαρμογή που έχουμε στα σκαριά είναι για τις μεταβιβάσεις των ακινήτων. Εκεί υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα, απαιτούνται πάνω από 10 βήματα σε μια μεταβίβαση ακινήτου, πάνω από 17 χαρτιά τα οποία πρέπει κανείς να μαζέψει. Η παγκόσμια τράπεζα έχει ένα μέσο όρο στα 4,7 βήματα, εμείς έχουμε σκεφτεί και είναι ήδη έτοιμο απλώς είναι στα τελειώματα, να φτιάξουμε μια εφαρμογή στους συμβολαιογράφους που θα είναι ο ψηφιακός ηλεκτρονικός φάκελος μεταβίβασης όπου θα αντλεί όλη την πληροφορία που χρειάζεται. Το να μπορεί κανείς να πάρει τα στοιχεία που έχει ήδη η ΑΑΔΕ, το ΤΕΕ και οποιοσδήποτε άλλος για το συγκεκριμένο οίκημα για παράδειγμα είναι κάτι που θα μπορεί ο συμβολαιογράφος με τη σύμφωνη γνώμη των ενδιαφερομένων, να το κάνει γρήγορα».

Ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος στην Α’ Αθηνών στις επόμενες εκλογές, απάντησε: «Τα ψηφοδέλτια είναι αποφάσεις του κόμματος, αποφάσεις του Πρωθυπουργού εκ των πραγμάτων εμείς έχουμε το μυαλό μας στη δουλειά που κάνουμε και εγώ προσωπικά στην ψηφιοποίηση. Όλα αυτά θα τα δούμε όταν θα πλησιάζουμε».