Ποιος ήξερε μέχρι πριν από δύο χρόνια τι είναι η Πολιτική Προστασία; Τι κάνει; Τι μπορεί να προσφέρει; Λίγοι άνθρωποι, μετρημένοι στα δάκτυλα - κυρίως στελέχη υπουργείων και φορέων συναφούς αντικειμένου. Ο Ελληνας πολίτης άκουγε για Πολιτική Προστασία μόνο όταν συνέβαινε μια μεγάλη καταστροφή. Και τότε η όλη συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από την απόδοση ευθυνών, που συχνά έμοιαζε περισσότερο με «μπαλάκι» αλληλοκατηγοριών μεταξύ των λεγόμενων «ανευθυνο-υπεύθυνων».

Ομως, η Πολιτική Προστασία, σε κάθε οργανωμένο κράτος, είναι μια υπηρεσία ζωτικής σημασίας. Είναι η καρδιά του κρατικού μηχανισμού σε κάθε έκτακτο γεγονός, σε κάθε απειλή, σε κάθε κρίση, σε κάθε καταστροφή. Η Πολιτική Προστασία είναι η ασπίδα της οργανωμένης Πολιτείας απέναντι στο έκτακτο, στο αναπάντεχο - απέναντι σε κάθε κίνδυνο για τη ζωή και την περιουσία των πολιτών, σε κάθε απειλή για το φυσικό περιβάλλον.

Αυτό ήταν το όραμα και ο στόχος της παρούσας κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, πριν από δύο χρόνια. Η δημιουργία ενός σύγχρονου μηχανισμού για τη θωράκιση της πατρίδας μας έναντι κάθε απειλής. Κι αυτό κάναμε, αυτό παλεύουμε καθημερινά να ολοκληρώσουμε. Ολοι εμείς στην Πολιτική Προστασία αναλάβαμε το έργο της πλήρους αναμόρφωσης του μηχανισμού έπειτα από χρόνια απαξίωσης και παραμέλησης. Κι αμέσως εκπονήσαμε το νομοθετικό πλαίσιο που μας επιτρέπει πλέον να ανταποκριθούμε σε κάθε πρόκληση. Με τον Νόμο 4662, που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2020, θέσαμε σε εφαρμογή τη δημιουργία ενός νέου, συνεκτικού, πλήρως αναδιαρθρωμένου μηχανισμού, του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων - μιας καθετοποιημένης δομής, η οποία εγγυάται, σε πραγματικό χρόνο, τον άμεσο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων, θεραπεύει αρρυθμίες ετών, ξεκαθαρίζει αρμοδιότητες και εξαλείφει φαινόμενα διάχυσης της ευθύνης.

Εχοντας, λοιπόν, στη διάθεσή μας ένα σαφές λειτουργικό πλαίσιο, που καθορίζει με ακρίβεια «ποιος κάνει τι και σε ποιον χρόνο», αναλάβαμε τη μεγάλη τιμή και ευθύνη που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέθεσε στην Πολιτική Προστασία: τον κεντρικό συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αναπτύξαμε τα αναγκαία ψηφιακά εργαλεία και θέσαμε σε εφαρμογή εκ του μηδενός μια πρωτοποριακή διαδικασία ιχνηλάτησης των κρουσμάτων και των στενών επαφών τους. Και δημιουργήσαμε το νέο Εθνικό Κέντρο Ανάλυσης Δεδομένων, μια μόνιμη δομή προς αντιμετώπιση όχι μόνο του COVID-19, αλλά και κάθε άλλης υγειονομικής -και όχι μόνο- απειλής που ενδέχεται στο μέλλον να πλήξει τη χώρα μας, μια σημαντική παρακαταθήκη για τη θωράκιση της πατρίδας μας.

Αναλάβαμε και φέραμε εις πέρας την οργάνωση και επιτήρηση της διαδικασίας ανοίγματος του τουρισμού μέσω ενός πρότυπου συστήματος επιτήρησης του επιδημιολογικού προφίλ κάθε ταξιδιώτη στις πύλες εισόδου της χώρας και κατορθώσαμε να εγγυηθούμε ότι κάθε επισκέπτης, αλλά και κάθε Ελληνας πολίτης, μπορεί να ταξιδέψει με ασφάλεια.

Σε συνεργασία με τις Ενοπλες Δυνάμεις μας, διασφαλίσαμε τον απρόσκοπτο ανεφοδιασμό όλων των εμβολιαστικών κέντρων της χώρας - η μεγαλύτερη διαμετακομιστική αλυσίδα που έχει ποτέ οργανωθεί στην πατρίδα μας. Υπό την ευθύνη μας βρίσκονται σε λειτουργία οκτώ mega εμβολιαστικά κέντρα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κέρκυρα, Ιωάννινα και Πάτρα, για την επιτάχυνση της επιχείρησης «Ελευθερία». Μια τεράστια προσπάθεια, που αγκαλιάζει όλη την Ελλάδα, ώστε με τους πολίτες ενεργούς συμμάχους μας να χτίσουμε το τείχος ανοσίας. Ενώ η συνεργασία μας με το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως και με όλους τους εμπλεκόμενους στην Πολιτική Προστασία φορείς (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, ΕΚΑΒ) υπήρξε πρότυπη, έφερε αποτελέσματα και έδειξε τον δρόμο.

Η Πολιτική Προστασία, μέσα και από τη δοκιμασία της πανδημίας, έκανε άλματα δεκαετιών - όπως, εξάλλου, έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, η κρίση του κορονοϊού μάς έβαλε στον «επιταχυντή». Κατορθώσαμε, με την αυταπάρνηση όλων των στελεχών μας, να αναδειχθεί ως ο θεσμός που πάντοτε άξιζε να είναι και δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε πλέον κερδίσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

Με αυτή την εμπιστοσύνη οδηγό μας, συνεχίζουμε. Με το πρόγραμμα «Αιγίς», το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί ποτέ για τους σκοπούς της Πολιτικής Προστασίας, αναβαθμίζουμε τα τεχνολογικά μας εργαλεία, ενισχύουμε τις δυνάμεις άμεσης απόκρισης, αποκτούμε νέα μέσα και στελεχώνουμε τις υπηρεσίες μας με εξειδικευμένο προσωπικό, σε διαρκή συνεργασία και με την επιστημονική κοινότητα. Με ορίζοντα το 2023, σκοπεύουμε να παραδώσουμε ένα πλήρως λειτουργικό, εκ βάθρων αναδιαρθρωμένο σύστημα Πολιτικής Προστασίας, που θα ανταποκρίνεται στα καλύτερα διεθνή πρότυπα και θα είναι εφάμιλλο των συστημάτων των πλέον προηγμένων χωρών στον τομέα αυτό.

Κι όπως κερδίζουμε μέρα με τη μέρα το στοίχημα απέναντι στον κορονοϊό, το ίδιο στοίχημα θέλουμε να συνεχίζουμε να κερδίζουμε και μετά την πανδημία. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και τις συνέπειές της καλούμαστε ήδη να τις αντιμετωπίσουμε. Και όλα τα συστήματα, τα πρωτόκολλα και οι διαδικασίες για τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας, αλλά και για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, δοκιμάζονται παγκοσμίως. Η απάντησή μας εδώ και δύο χρόνια είναι μία: Προχωρούμε βήμα - βήμα, θωρακίζουμε τη χώρα, φέρνουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η Πολιτική Προστασία αναβαθμίζεται, εκσυγχρονίζεται, γίνεται πιο αποτελεσματική. Είναι, επιτέλους, παρούσα, πραγματικά δίπλα στον πολίτη και έτοιμη να ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση.