Το Νότιο Αιγαίο γίνεται φάρος καινοτομίας - Ο Γιώργος Χατζημάρκος στο e-ota για το πρότζεκτ GR-Eco Islands
Ενα νέο πρότζεκτ τρέχει η κυβέρνηση για τα μικρά νησιά του Αιγαίου, με στόχο την απανθρακοποίηση και την είσοδο στη νέα εποχή της αειφορίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Το σχέδιο της κυβέρνησης με την ονομασία «GR-eco Islands» περιλαμβάνει πρωτοβουλίες για το «πρασίνισμα» περίπου 40 νησιών του Αιγαίου, στοχεύοντας στην ενεργειακή τους αυτονομία από ΑΠΕ, με βασικούς πυλώνες δράσης τη διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων, την κινητικότητα μηδενικών ρύπων και το «πρασίνισμα» του τουρισμού.
Ετσι, μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027, τα νησιά της «πράσινης λίστας» μετατρέπονται σε διεθνή πρότυπα για την ενεργειακή «πράσινη» μετάβαση μέσω της αξιοποίησης «έξυπνων» πρακτικών, που θα εξασφαλίσουν απτά οφέλη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Μιλώντας στο e-ota, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, τονίζει ότι η μετάβαση των ελληνικών νησιών σε καθεστώς πλήρους ενεργειακής αυτονομίας και σε μια οικονομία χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. «Tο Nότιο Αιγαίο γίνεται φάρος καινοτομίας και προόδου και πρωτοστατεί στο φιλόδοξο αυτό εγχείρημα με 31 νησιά, εκ των 36 συνολικά του προγράμματος. Μετά την Τήλο, το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί στην Ελλάδα από το 2018, μετά το νησί-πρότυπο της Αστυπάλαιας, πρόσφατα, και το πανέμορφο νησί της Χάλκης μπαίνει σε μια νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης και καινοτομίας», αναφέρει ο περιφερειάρχης.
Παράλληλα, ο κ. Χατζημάρκος κάνει λόγο για το στοίχημα που έχει θέσει η περιφερειακή Αρχή για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου: «Στο Νότιο Αιγαίο έχουμε πάρει δύο σημαντικές αποφάσεις για την επόμενη μέρα. Εχουμε αποφασίσει ότι το μέλλον που θέλουμε για τα νησιά μας διέρχεται μέσα από την αειφορία. Είναι η καλύτερη ποιότητα ζωής και ο σεβασμός του μοναδικού περιβάλλοντος των νησιών που θα μας οδηγήσουν σε μια επόμενη μέρα καλύτερη από την προηγούμενη, πρώτα για τον τόπο και τους κατοίκους του και, κατά συνέπεια, για τον τουρισμό και την οικονομία του. Αλλά και ότι στο μέλλον, που έρχεται, δεν μένουμε θεατές. Γινόμαστε εμείς οι διαμορφωτές του».
Τα νησιά που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα είναι τα εξής: Αστυπάλαια, Σύμη, Αγιος Ευστράτιος, Αγαθονήσι, Μεγίστη, Αρ κιοί, Μαράθι, Κάσος, Χάλκη, Ψέριμος, Γυαλί, Λειψοί, Τέλενδος, Νίσυρος, Τήλος, Μεγαλονήσι, Οινούσσες, Ψαρά, Φούρνοι, Θύμαι να, Αμοργός, Ανάφη, Δονούσα, Ηρακλειά, Αντίπαρος, Σχοινούσα, Ιος, Σίκινος, Κουφονήσι, Φολέγανδρος, Θηρασιά, Κύθνος, Κίμω λος, Σέριφος, Σίφνος και Κέα.