Το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα διασφαλίζει πως δε θα εργάζονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές με παιδιά, άτομα που δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο για συγκεκριμένα αδικήματα πρόκειται να καθοριστεί εντός της εβδομάδας, όπως δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας.

Η υφυπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές και επισήμανε ότι ακόμα πιο δύσκολες είναι οι περιπτώσεις που αφορούν σε άτομα με αναπηρία. Κι αυτό «γιατί πολλές φορές δεν μπορούν να επικοινωνήσουν και την κακοποίηση στην οποία είναι θύματα».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που θα τεθεί σε διαβούλευση, στις μονάδες που απασχολούν παιδιά όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, παιδικές κατασκηνώσεις, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και ορφανοτροφεία, δε θα έχει τη δυνατότητα να εργάζεται κάποιος παρά μόνο αν έχει λευκό ποινικό μητρώο για τα αδικήματα περί γενετήσιας αξιοπρέπειας, εμπορίας ανθρώπων, εμπορίας ναρκωτικών και ενδοοικογενειακής βίας. Τα στοιχεία θα μεταβιβάζει στις αρμόδιες αρχές, δηλαδή την εισαγγελία και την αστυνομία, ο κοινωνικός λειτουργός.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα μπορούσαν να απασχολούνται σε δομές με παιδιά και άτομα που έχουν καταδικαστεί, αφού δεν υπήρχε η προϋπόθεση του λευκού ποινικού μητρώου.