Κατά την δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε λέγοντας, «χαίρομαι που η συζήτηση περιορίστηκε στα θέματα της παιδεία αλλά μην ανησυχείτε κ. Τσίπρα θα έχουμε άλλη ευκαιρία να συζητήσουμε αλλά θέματα».

Απευθυνόμενος στο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρα και στο θέμα των εμβολιασμών είπε «λυπάμαι κύριε Τσίπρα που κάνατε πίσω στον εμβολιασμό των υγειονομικών».

«Όταν θέλετε να αρέσετε σε όλους και πατάτε σε δυο βάρκες στο συγκεκριμένο θέμα δεν φερθήκατε με την σοβαρότητα που σας αναλογεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας τα «πυρά» του Α. Τσίπρα που τον κατηγόρησε για άγνοια σχετικά με το σύστημα στα ελληνικά πανεπιστήμια και τις εξετάσεις είπε: «Έδωσα πανελλήνιες εξετάσεις ήταν απαραίτητες για να προσμετρηθεί ο βαθμός του απολυτήριου μου, όπως τότε ήταν το σύστημα!».

«Όλοι όσοι ζούμε την ελληνική πραγματικότητα έχουμε αίσθηση της προσπάθειας τι συνεπάγεται η προσπάθεια για τα παιδιά και τους γονείς τους», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Το σύστημα επιβραβεύει αυτούς που έχουν δουλέψει περισσότερο. Το να μην περάσει σε ένα πανεπιστήμιο δεν σημάνει αποτυχία ζωής. Η είσοδος στο ελληνικό πανεπιστήμιο δε είναι ταυτισμένοι με συγκεκριμένο οικονομικά χαρακτηριστικά», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για να αλλάξεις τα στερεότυπα θέλει πολιτικό θάρρος

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η συζήτηση που έχει ανοίξει για την ΕΒΕ είναι καλό που γίνεται… Η απόφαση μας να επιβάλουμε την Ελαχίστη Βάση Εισαγωγής δεν είναι μια δημοφιλής απόφαση, είναι μία δύσκολη απόφαση, με πολιτικό κόστος δυσάρεστη απόφαση που ταράζει τα νερά της εκπαίδευσης γιατί έχει σκοπό να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών που μπαίνουν στις σχολές».

«Όταν πρέπει να αλλάξεις τα στερεότυπα πρέπει να έχεις το πολιτικό θάρρος να το κάνεις. Και το αναλαμβάνω!» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Κάναμε πολλαπλές ημερίδες για την παιδεία μίλησα πολλές φορές για την ΕΒΕ. Η ΝΔ είναι απολύτως συνεπείς με όσα δεσμεύτηκε να κάνει. Είχαμε δεσμευθεί και το πράξαμε», δήλωσε επιπρόσθετα.