kerameos_mitsotakis
Πολιτική

Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για το «Νέο σχολείο»: Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση - Καταψηφίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Οι ομοσπονδίες της εκπαιδευτικής κοινότητας ετοιμάζουν για τις στις 6:00 το απόγευμα παν εκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στο Σύνταγμα

Ψηφίζεται σήμερα το απόγευμα από την Βουλή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση, που αφορά την «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις». Εντός Κοινοβουλίου σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιτίθενται στο περιεχόμενο της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, και εκτός Βουλής οι ομοσπονδίες της εκπαιδευτικής κοινότητας ετοιμάζουν για τις στις 6:00 το απόγευμα παν εκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στο Σύνταγμα.

Μιλώντας χθες στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επισήμανε ότι «το σχολείο που θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο δεν θα είναι το ίδιο», αναφερόμενη στους 11.700 μόνιμους διορισμούς και τις αλλαγές που αναμένεται να εφαρμοστούν τη νέα χρονιά στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων.

Η πολιτική αντιπαράθεση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής έπιασε «ταβάνι» καθώς οι τόνοι ανέβηκαν κατά τις τοποθετήσεις των πολίτικών αρχηγών.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, και την επιλογή του στο πρόσωπο της Νίκης Κεραμέως, ενώ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει αν συμφωνεί με το προηγούμενο καθεστώς όπου φοιτητές οι οποίοι έγραψαν 3, 4 και 5 έμπαιναν στα δημόσια πανεπιστήμια.

Απαντώντας στα όσα του καταλόγισε ο Α. Τσίπρας υπογράμμισε ότι έδωσε ο ίδιος πανελλήνιες εξετάσεις διότι, όταν τελείωνε το σχολείο οι πανελλήνιες εξετάσεις ήταν απαραίτητες, προκειμένου να προσμετρηθεί ο βαθμός τους στο βαθμό του απολυτηρίου.

Αναφερόμενος στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε μεν ότι υπήρξαν περιπτώσεις αριστούχων υποψηφίων των πανελλαδικών που δεν πέρασαν στη σχολή πρώτης προτίμησής τους, παρότι συγκέντρωσαν υψηλή βαθμολογία στα υπόλοιπα μαθήματα, αποτελούν όμως, λίγες περιπτώσεις. Ο πρωθυπουργός εξήγησε το κόστος αυτής της απόφασης λέγοντας «η απόφαση μας να επιβάλουμε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν είναι μια δημοφιλής απόφαση, είναι μία δύσκολη απόφαση, με πολιτικό κόστος δυσάρεστη απόφαση που ταράζει τα νερά της εκπαίδευσης γιατί έχει σκοπό να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών που μπαίνουν στις σχολές. Όταν πρέπει να αλλάξεις τα στερεότυπα πρέπει να έχεις το πολιτικό θάρρος να το κάνεις. Και το αναλαμβάνω!» συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ιδεοληψία, αλαζονεία και άγνοια του ελληνικού Πανεπιστημίου και τον κάλεσε να αναστείλει έστω και την τελευταία στιγμή, έστω για τη φετινή χρονιά, την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό έκανε λόγο για deals και εξυπηρέτησής ιδιωτικών συμφερόντων. «Πέρα από το ότι κάνετε deals με ιδιωτικά συμφέροντα έχετε μία ιδιαίτερη εχθρότητα στη νεότητα. Βάζετε κόφτη στα ΑΕΙ, κάνετε προσλήψεις αστυνομικών αντί για καθηγητές στα δημόσια Πανεπιστήμια, κάνετε στιγματισμό των νέων για την πανδημία, ξύλο στις πλατείες, δίνετε αύξηση ένα κουλούρι, 0,50 λεπτά την ημέρα, που αφορά και τους νέους. Και αν έχεις γνωριμίες ρουσφέτια προχωράς, και φτιάχνετε ένα κράτος με γκόλντεν μπόις στις ΔΕΚΟ», ανέφερε ο ίδιος.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι όταν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση της χώρας, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα καταργηθεί λέγοντας: «εμείς έχουμε ευθύνη για να δημιουργήσουμε προσδοκίες και ελπίδες και να επανέλθει η Δικαιοσύνη. Λέμε σήμερα ότι η αποκατάσταση μίας αδικίας δεν είναι λαϊκισμός αλλά κράτος δικαίου».