Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πόθεν έσχες των πολιτικών αρχηγών, των υπουργών και των εκπροσώπων της εθνικής αντιπροσωπείας.

Όπως κάθε χρόνο στα χαρτοφυλάκια των βουλευτών εμφανίζονται σημαντικές διακυμάνσεις, αναφορικά με τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του έτους 2020 (χρήση 2019).

Ακίνητα, καταθέσεις και χαρτοφυλάκια, και από την άλλη εισοδήματα που προέρχονται από επαγγελματική δραστηριότητα, κατατάσσουν τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου σε «πλούσιους» και «φτωχούς».

Οι πλούσιοι της Εθνικής Αντιπροσωπείας

Στο κλαμπ των ευκατάστατων είναι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δηλώνει καταθέσεις που ξεπερνούν το 1 εκ. ευρώ και πλήθος ακινήτων, αλλά και με ένα ισχυρό χαρτοφυλακίου σε μετοχές, ομόλογα αμοιβαία που ξεπερνά τα 509.650 ευρώ. Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βαγιωνάς, δηλώνει καταθέσεις που ξεπερνούν το 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης εμφανίζει σταθερά συμμετοχές σε 122 ακίνητα.

Η βουλευτής της πλειοψηφίας, Γεωργία Μαρτίνου δηλώνει εισόδημα που αγγίζει τα 500.000 ευρώ και καταθέσεις που προσεγγίζουν τα 310.000 ευρώ, ενώ το εντυπωσιακό της πόθεν έσχες συμπληρώνουν οι 114 εγγραφές που διατηρεί σε ακίνητα.

Πλούσιος από κάθε άποψη θα πρέπει να θεωρείται και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός των Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δηλώνει από κοινού εισόδημα με τη σύζυγό του άνω των 217.000 ευρώ, ενώ εμφανίζει ζηλευτή δραστηριότητα σε επενδυτικά εργαλεία όπως τα αμοιβαία κεφάλαια (312.228 ευρώ οικογενειακώς) αλλά και τα επενδυτικά και ασφαλιστικά συμβόλαια, ύψους 157.340 ευρώ (οικογενειακώς).

Διαβάστε επίσης: Στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες των πολιτικών αρχηγών και των βουλευτών - Δείτε αναλυτικά την λίστα

Στους έχοντες, συγκαταλέγεται και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος έχει συνολικά χρεόγραφα αξίας άνω των 870.000 ευρώ.
Από την κυβέρνηση ξεχωρίζει και το πόθεν έσχες του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος δηλώνει εισοδήματα 105.000 ευρώ περίπου μαζί με την σύζυγό του. Ωστόσο, η αξία των ομολόγων της συζύγου του ανέρχεται 4.859.631 ευρώ, ενώ οι καταθέσεις της ανέρχονται περίπου σε 3,3 εκ. ευρώ.

Οι... μη έχοντες

Ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, δήλωσε εισόδημα 64.699 ευρώ, οι καταθέσεις φτάνουν τις 6.862 ευρώ, ενώ δεν έχει κανένα ακίνητο στην κατοχή του και διαθέτει δανειακές υποχρεώσεις ύψους 17.000 περίπου ευρώ, από δάνεια που έλαβε το 2019.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης, δηλώνει συνολικό καθαρό εισόδημα περίπου 35 χιλιάδες ευρώ, διαθέτει 13 λογαριασμούς σε τράπεζες, με τον υψηλότερο να διαθέτει 16 χιλιάδες ευρώ. Ο υπουργός Ανάπτυξης και η σύζυγός του είναι μέτοχοι στις επιχειρήσεις Ελληνική Αγωγή και Λ. Γεωργιάδης ΕΕ, ενώ οι οφειλές του κ. Γεωργιάδη σε δάνεια ξεπερνούν τις 575 χιλιάδες ευρώ.

Από τις χαμηλότερες δηλώσεις κάνουν και οι νεότεροι βουλευτές, όπως η Κατερίνα Νοτοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ και η Κατερίνα Μονογιού της ΝΔ. Ειδικότερα, η κυρία Νοτοπούλου δηλώνει εισόδημα ύψους 22.853 ευρώ, ενώ οι καταθέσεις της ξεπερνούν μόλις τις 5.000 ευρώ. Αντίστοιχα, η δήλωση της βουλευτή της ΝΔ Κατερίνας Μονογιού εμφανίζει καθαρό εισόδημα 16.173 ευρώ. Έχει 5 λογαριασμούς σε τράπεζες, με χαμηλά ποσά.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Φίλιππος Φόρτωμας, δηλώνει καταθέσεις που δεν ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ ενώ στην κατοχή του δεν έχει κανένα ακίνητο. Η βουλευτής του Μέρα25, Μαρία Απατζίδη, δηλώνει εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 21.500 ευρώ με μόλις 1.000 ευρώ καταθέσεων.

Δείτε ΕΔΩ τα πόθεν έσχες των βουλευτών