Σε αγώνα δρόμου εξελίσσεται η επίτευξη του επιδιωκόμενου τείχους ανοσίας απέναντι στη μετάλλαξη «Δέλτα» που τείνει να επικρατήσει το επόμενο διάστημα.

Στόχος είναι ως τις αρχές Σεπτεμβρίου να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού. Η ανησυχία εστιάζεται στους μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι αποτελούν ευάλωτη ομάδα απέναντι στον κορονοϊό, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι πολίτες ηλικίας 60 – 80 ετών που είτε διασωληνώθηκαν, είτε έχασαν τη ζωή τους, σε ποσοστό 99% ήταν ανεμβολίαστοι.

Ανησυχία για τους νέους

Εξίσου μεγάλη και η ανησυχία υπάρχει για τους νέους που όπως όλα δείχνουν έως τώρα αψηφούν σε μεγάλο ποσοστό τον εμβολιασμό επιμένοντας να συνωστίζονται σε χώρους διασκέδασης και όχι μόνο σαν να μην υπάρχει πανδημία.

Καθώς οι νεότερες ηλικίες αποτελούν τον αδύναμο κρίκο εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα επιστρατεύονται νέες μέθοδοι προκειμένου να πειστούν για το αυτονόητο, την ανάγκη να εμβολιαστούν.

Τηλεοπτικά σποτ, καμπάνια μέσω των social media και influencers στοχεύουν να τους περάσουν το μήνυμα για το πόσο ζωτικής σημασίας είναι να ακολουθήσουν πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και κυρίως πόσο σημαντικό είναι για τους ίδιους, για τους αγαπημένους τους και για το κοινωνικό σύνολο, να κλείσουν άμεσα ραντεβού για εμβόλιο.

Εκστρατεία πόρτα - πόρτα και σχέδιο για να πειστούν ανεμβολίαστοι

Η τοπική αυτοδιοίκηση και πρόσωπα με επιρροή στις τοπικές κοινωνίες αναλαμβάνουν ενεργότερη συμμετοχή στην προσπάθεια για επιτάχυνση των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού σε περιοχές όπου καταγράφονται χαμηλά ποσοστά.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρατεύσει δημάρχους, αντιδημάρχους, προέδρους κοινοτήτων και λοιπούς αιρετούς, καθώς ως γνώστες των τοπικών κοινωνιών, μπορούν ευκολότερα να εντοπίσουν σε ποιες κατηγορίες πολιτών παρατηρούνται ενδοιασμοί έναντι των εμβολίων και σε ποιες περιοχές υπάρχει δυσκολία πρόσβασης των κατοίκων στα εμβολιαστικά κέντρα.

Τον συντονισμό αναλαμβάνει ο Πέτσας

Τον συντονισμό ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις εμβολιαστικές υπηρεσίες ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας ανέλαβε από τον πρωθυπουργό ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο εξής θα υπάρχει στενότερη συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών και των ΟΤΑ, προκειμένου να εντοπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε περιοχή, ώστε να γίνει πιο στοχευμένη η προσπάθεια πειθούς των πολιτών που είναι καχύποπτοι έναντι των εμβολίων.

Η εκστρατεία αποφασίστηκε να γίνεται σε κάθε συνοικία και γειτονιά ακόμα και πόρτα - πόρτα και θα αφορά όσους πολίτες για διάφορους λόγους δεν έχουν λάβει ακόμη την απόφαση να εμβολιαστούν. Στη συνέχεια, ανάλογα με την κοινωνική ή ηλικιακή ομάδα των ανεμβολίαστων, θα αναλαμβάνουν πρόσωπα εγνωσμένου κύρους στις τοπικές κοινωνίες, μέσα από τον διάλογο και την πειθώ να άρουν τους δισταγμούς έναντι των εμβολίων.

Στις περιπτώσεις, για παράδειγμα, που οι λόγοι απροθυμίας είναι θρησκευτικοί, θα προσπαθεί ο τοπικός ιερέας να μεταπείσει το ποίμνιό του. Εάν καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε άτομα νεαρής ηλικίας, το σχετικό έργο θα καλούνται να αναλάβουν άτομα ιδιαίτερα αγαπητά στη νεολαία.

Ο δεύτερος άξονας

Ο δεύτερος άξονας της προσπάθειας αφορά τους πολίτες που είναι θετικοί στον εμβολιασμό, αλλά δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε εμβολιαστικό κέντρο, είτε γιατί μένουν σε δυσπρόσιτες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές είτε γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν. Και εδώ η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης κρίνεται αναγκαία για την στοχευμένη παρουσία των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ.

Για να αρθούν οι δισταγμοί, ο σχεδιασμός είναι οι εμβολιασμοί να γίνονται με τα εμβόλια Pfizer και Johnsons & Johnsons και όχι με το AstraZeneca για το οποίο υπάρχουν διάφορες επιφυλάξεις.

Συνεργάτες του κ. Πέτσα ανέφεραν στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ήδη ανασχεδιάζουν όλο το πρόγραμμα των ραντεβού και των περιοδειών του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και πλέον οι επαφές του θα επικεντρώνονται στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Άλλες κινήσεις 

Στην Κρήτη εφαρμόστηκε το μέτρο των εμβολιασμών με κινητές μονάδες, με πολύ θετικά αποτελέσματα δίνοντας «το έναυσμα να τους επεκτείνουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και στην υπόλοιπη Ελλάδα»,  όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε τα εξής:

«Σε συνεννόηση με το Υπουργείο μπορούμε να ξεκινήσουμε και εδώ από την Κρήτη να στέλνουμε κινητές μονάδες και σε μεγάλα ξενοδοχεία. Εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον να μπορούν να πηγαίνουν οι μονάδες, να εμβολιάζουν μαζικά εργαζόμενους σε μεγάλους χώρους φιλοξενίας, έτσι ώστε να γλιτώνουν και οι εργαζόμενοι τον μπελά και την ταλαιπωρία να πηγαίνουν οι ίδιοι -ενδεχομένως να μην ταιριάζει και με τους ρυθμούς δουλειάς τους. Να δοκιμάσουμε και αυτό ώστε να πείσουμε και τους εργαζόμενους στον τουρισμό ότι πρέπει να κάνουν αυτό το βήμα».

50 ευρώ αποζημίωση στους ιατρούς για κατ' οίκον εμβολιασμό και 20 για εμβολιασμό στα ιατρεία

Με τροπολογία του Υπ.Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή μεταξύ άλλων διατάξεων επανακαθορίζονται το ύψος της αποζημίωσης των ιατρών και φορέων υλοποίησης του άρθρου 268 του ν. 4798/2021 για κάθε διενεργούμενο κατ’ οίκον εμβολιασμό, σε πενήντα ευρώ, από είκοσι ευρώ που ισχύει σήμερα, καθώς και η αποζημίωση των ιατρών για κάθε εμβολιασμό στο ιατρείο, σε είκοσι ευρώ από τρία ευρώ που ισχύει σήμερα. Για τις εν λόγω αποζημιώσεις εξακολουθεί να ισχύει προνομιακό φορολογικό καθεστώς, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα (ακατάσχετο κ.λπ.).

Επίσης καθορίζεται στο ύψος των δέκα ευρώ, η αμοιβή των φαρμακοποιών και των ιατρών για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία ενημέρωσης και προγραμματισμού ημερομηνίας εμβολιασμού μέσω του Συστήματος προγραμματισμού συνεδριών εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19.  Η εν λόγω αμοιβή εκκαθαρίζεται και καταβάλλεται μόνο μετά τη διενέργεια της πρώτης δόσης εμβολιασμού του φυσικού προσώπου.