Το πρωί της Δευτέρας 23 Αυγούστου έχει ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να είναι άπαντες οι σύμβουλοι και συνεργάτες του στις θέσεις τους για την πρώτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου σε πλήρη σύνθεση ενόψει της νέας… σεζόν.

Η Νέα Δημοκρατία μπήκε στον τρίτο χρόνο διακυβέρνησης και γνωρίζει καλά ότι την περιμένει ένα δύσκολο φθινόπωρο, με απρόβλεπτο παράγοντα τις μεταλλάξεις του κοροναϊού και τη μεταδοτικότητά τους.

Αντιεμβολιαστές

Το πρώτο μεγάλο μέτωπο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον Σεπτέμβριο είναι αυτό των αρνητών του κοροναϊού και των αντιεμβολιαστών. Μπορεί οι εμβολιασμένοι τουλάχιστον με την πρώτη δόση (ή τη μοναδική, στην περίπτωση του Johnson & Johnson) να έφτασαν αισίως τους 5.700.000, όμως τα τελευταία μέτρα στον δρόμο μέχρι το τείχος ανοσίας ίσως αποδειχτούν και τα πιο δύσκολα.

«Θα κάνουμε δύσκολη τη ζωή στους ανεμβολίαστους», επισημαίνει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ κυβερνητικό στέλεχος, «δείχνοντας» προς τη διεύρυνση της λύσης που επελέγη για τους εκπαιδευτικούς και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων και επαγγελματιών: Είσοδος στον χώρο εργασίας μόνο με βεβαίωση εμβολιασμού ή με αρνητικό τεστ (rapid ή PCR), η πραγματοποίηση του οποίου θα επιβαρύνει οικονομικά τους ίδιους. Η μέθοδος αυτή δεν αποκλείεται μάλιστα να εφαρμοστεί για τους εργαζομένους σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Παράλληλα, η ΚΥΑ που προβλέπει ότι μέχρι τις 31 Αυγούστου οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα) θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους θα πάρει πιθανότατα παράταση για όλο το φθινόπωρο.

Εκπαίδευση

Το άλλο μέτωπο θα είναι αυτό της Εκπαίδευσης. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν την πληροφόρηση ότι στην Κουμουνδούρου προετοιμάζονται να παίξουν ένα από τα τελευταία τους «χαρτιά», υποστηρίζοντας από φοιτητικές διαδηλώσεις μέχρι καταλήψεις σχολείων και πανεπιστημίων ως μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση.

Οι νέοι είναι μια ηλικιακή κατηγορία στην οποία δίνει ιδιαίτερο βάρος το Μαξίμου, ενώ σε αυτήν επενδύει πολιτικά και ο ΣΥΡΙΖΑ
Τον Σεπτέμβριο, εξάλλου, θα ξεκινήσει να λειτουργεί το νέο σχολείο, με καινούργια προγράμματα σπουδών και όλες τις αλλαγές που νομοθετήθηκαν αυτή την εβδομάδα για τον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας τους, ενώ στο υπουργείο Παιδείας επεξεργάζονται νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Σε σχέση με τις σχεδιαζόμενες καταλήψεις, ωστόσο, η κυβέρνηση έχει ένα «όπλο» που δεν υπήρχε στο παρελθόν: την τηλεκπαίδευση.

Πλέον, σε περίπτωση κατάληψης της σχολικής μονάδας, το σχολείο υποχρεούται να συνεχίσει τα μαθήματα με τηλεκπαίδευση, ενώ «η απουσία μαθητή από κάθε διδακτική ώρα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης καταγράφεται από τον εκπαιδευτικό, προσμετράται στο γενικό σύνολο των απουσιών και λαμβάνεται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης».

Ασφαλιστικό

Το τρίτο μέτωπο θα είναι το Ασφαλιστικό. Η «μητέρα όλων των μαχών», που είχε προαναγγείλει από τις αρχές του έτους ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό νομοσχέδιο, δεν του «βγήκε» πολιτικά όπως θα ήθελε, ετοιμάζεται ωστόσο να δώσει τη μάχη του Ασφαλιστικού. Το νομοσχέδιο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά», που εισάγει για πρώτη φορά το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην επικουρική ασφάλιση, υπερψηφίστηκε προχθές επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και αναμένεται να προκαλέσει την πρώτη μεγάλη κοινοβουλευτική σύγκρουση στις αρχές Σεπτεμβρίου στην Ολομέλεια.

Παράλληλα, θα δοκιμάσει εκ νέου τις αντοχές της κυβέρνησης σε μια «δύσκολη» μεταρρύθμιση, αλλά και τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και του ΚΚΕ και των συνδικάτων, στους δρόμους και στις διαδηλώσεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση προαναγγέλλει μεγάλη «κοινωνική αντίδραση» το φθινόπωρο για το νομοσχέδιο, χωρίς προσώρας κάτι τέτοιο να διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Κεραμεως-Κικιλιας
Νίκη Κεραμέως και Βασίλης Κικίλιας
Κοινή συνισταμένη των τριών αυτών μετώπων είναι η νεολαία, μια ηλικιακή κατηγορία στην οποία δίνει ιδιαίτερο βάρος η κυβέρνηση, ενώ σε αυτή επενδύει πολιτικά και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι νέοι έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, εκείνους αφορούν οι μεταρρυθμίσεις στα λύκεια και τα πανεπιστήμια, ενώ αποκλειστικά για τους κάτω των 35 ετών είναι η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό. «Εμείς, υιοθετώντας τη λογική του “ατομικού κουμπαρά”, επιτρέπουμε στους νέους να έχουν έλεγχο πάνω στη σύνταξή τους και στο τελικό της ύψος», τονίζει ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, που μαζί με τον Βασίλη Κικίλια και τη Νίκη Κεραμέως θα σηκώσουν σημαντικό βάρος στα τρία αυτά μέτωπα.