Στη συνέντευξή τύπου που έδωσε την Πέμπτη το μεσημέρι ο πρωθυπουργός απαντούσε διεξοδικά στις ερωτήσεις, αναπτύσσοντας τα επιχειρήματά του για τις επιλογές της κυβέρνησης στα μέτωπα (κυρίως) των πυρκαγιών, της πανδημίας κλπ. Σε μια ερώτηση μόνο δεν απάντησε ή, για την ακρίβεια, για όσους ξέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη απάντησε δια της άρνησής του. Ήταν το ερώτημα (του συναδέλφου Παναγή Γαλιατσάτου) αν οι ευθύνες για τις πυρκαγιές θα αποδοθούν μέσω ενός ανασχηματισμού. «Ξέρετε, πως δεν θα σας απαντήσω», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τον ανασχηματισμό. Ανασχηματισμός που θα γίνει σε δύο δόσεις, καθώς οι κινήσεις που έκανε σήμερα είχαν αποκλειστικά χαρακτήρα ανασύνταξης των δυνάμεων του Μεγάρου Μαξίμου και ανάθεσης συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων (σ.σ: στον κ. Xρήστο Τριαντόπουλο) για το ζήτημα της αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών και των πληγέντων. Είχαν, επίσης, συμβολικό χαρακτήρα, καθώς η αναβάθμιση του Άκη Σκέρτσου από υφυπουργό σε υπουργό Επικρατείας δείχνει την επιμονή του πρωθυπουργού στο λεγόμενο επιτελικό κράτος, που αποτελεί, άλλωστε, και το μοντέλο της δικής του διακυβέρνησης.

Εξαίρεση σε σχέση με τα προαναφερθέντα αποτελεί η επιλογή του Γιάννη Οικονόμου για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως στην ενημέρωση που έγινε από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογραμμιζόταν το γεγονός ότι κ. Οικονόμου έχει σχέση με το όλον της ΝΔ, πως ήταν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ενώ έχει σημασία η επισήμανση για τις στενές σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την Ντόρα Μπακογιάννη. Κοινώς πως πρόκειται για μια επιλογή από τα «σπλάχνα» της παράταξης, κάτι που δεν ήταν η προκάτοχός του Αριστοτελία Πελώνη, για αυτό και πολλές φορές δεχόταν τα φίλια πυρά. Ήθελε, δηλαδή, ο πρωθυπουργός με την τοποθέτηση του κ. Οικονόμου στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου να τονώσει το νεοδημοκρατικό στοιχείο της κυβέρνησής του με ένα πρόσωπο που είναι κομμάτι της ιστορίας της ΝΔ, διατηρεί στενές σχέσεις με τη βάση του κόμματος αλλά και με το στελεχικό δυναμικό της.

Σε κάθε περίπτωση, οι διορθωτικές κινήσεις αποτελούν τον προάγγελο των ουσιαστικών αλλαγών που έρχονται στο κυβερνητικό σχήμα, όπως άλλωστε αποκαλύπτεται και από το σημερινό αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας των «Παραπολιτικών». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα και το ερώτημα είναι αφενός ο τελικός χρόνος των ανακοινώσεων, αφετέρου τι σκοπεύει να πράξει ο κ. Μητσοτάκης με μια σειρά κορυφαίους υπουργούς, όπως για παράδειγμα τους κυρίους Χρυσοχοϊδη, Κικίλια, Χαρδαλιά που διαχειρίστηκαν σημαντικές κρίσεις. Ερώτημα παραμένει, επίσης, αν θα ενισχύσει το νεοδημοκρατικό άρωμα της κυβέρνησης ή αν θα επιμείνει σε πρόσωπα από την ευρύτερη κεντροαριστερά, καθώς και αν θα επιστρατεύσει έμπειρα στελέχη της παράταξης, όπως είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.