Μπορεί ο πρωθυπουργός να διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας και πως στόχος του είναι στο διάστημα αυτό να διατηρηθεί η απόλυτη ισορροπία στο κυβερνητικό και το κοινωνικό πεδίο, ωστόσο η νέα έξαρση της πανδημίας, αλλά και το κύμα ανατιμήσεων, το οποίο, όπως προβλέπουν οι ειδικοί, θα είναι μακράς διάρκειας, δημιουργούν εκ προοιμίου νέα δεδομένα στην εξίσωση των πολιτικών εξελίξεων.

Έχοντας ως «πυξίδα» τον πάντα απρόβλεπτο και δυναμικό παράγοντα της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του σχεδιάζουν βήμα-βήμα τις κινήσεις τους, με άμεση προτεραιότητα, βεβαίως, την προστασία της δημόσιας υγείας και στη συνέχεια τη διαφύλαξη της αναπτυξιακής προοπτικής της ελληνικής οικονομίας. Ως εκ τούτου, το αμέσως επόμενο πολιτικό και επικοινωνιακό ορόσημο είναι η καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής του νέου πακέτου μέτρων προστασίας, το οποίο ανακοινώθηκε εν μέσω των εορτών και αρχικά θα έχει διάρκεια μέχρι και τη 16η Ιανουαρίου.

Ίσως μέχρι Φεβρουάριο

Ωστόσο, μετά το ορθάνοιχτο παράθυρο παράτασης που άφησε από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο χρονικής επέκτασής του (σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον) μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Σε κάθε περίπτωση, σε εκείνο το διάστημα -κι αν δεν προκύψει κανένα απρόοπτο γύρω από την πανδημία- το πρωθυπουργικό στρατηγείο σκοπεύει να μεταφέρει την ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας σε άλλο «γήπεδο», μέσω θετικού μηνύματος για την κοινωνία.

Βασικοί άξονες της στρατηγικής προσέγγισης που θα αναπτυχθεί θα είναι οι προβλέψεις για το πέρασμα της πανδημίας σε μια ενδημική κατάσταση, οι θετικοί οιωνοί για την οικονομική δραστηριότητα, με κυρίαρχο στοιχείο την τουριστική έκρηξη που αναμένεται για τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και ο νέος γύρος φοροαπαλλαγών, που ξεκίνησε ήδη με την είσοδο του 2022. Οι θετικές αυτές παράμετροι, σε συνδυασμό με την πλήρη απουσία εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης από την αξιωματική αντιπολίτευση, καθιστούν, σύμφωνα με τις αναλύσεις των επιτελών του στενού «μητσοτακικού» πυρήνα, αδιατάρακτη την κυριαρχία της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, παρά τη φυσιολογική φθορά που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, μετά και τις αβεβαιότητες σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα.

«Επιτυχημένη τακτική»

Στο πλαίσιο αυτό, στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν πλήρως επιτυχημένη την τακτική που ακολουθήθηκε μετά τα διαδοχικά μπρα-ντε-φερ Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή, όπου ο πρωθυπουργός επέλεξε να αγνοεί τις αντιπολιτευτικές κορώνες του ΣΥΡΙΖΑ και να καταδεικνύει ότι απευθύνεται μόνο στους πολίτες και εστιάζει στα πραγματικά προβλήματα. Στο ίδιο μήκος κύματος θα συνεχίσει και μέχρι τον προσεχή Μάρτιο, με προσανατολισμό την ανάδειξη του ίδιου και της κυβέρνησής του ως απόλυτης και μοναδικής σταθεράς έναντι του πολιτικά εξτρεμιστικού λόγου της Κουμουνδούρου, που ρέπει μονίμως στην καλλιέργεια μιας εικόνας αποσταθεροποίησης για τη χώρα. Μάλιστα, η λογική αυτή θα αποτυπωθεί τόσο στις δημόσιες εμφανίσεις του όσο και στις περιοδείες που ήδη προγραμματίζει το πρωθυπουργικό περιβάλλον για τις προσεχείς 40 ημέρες. Όπως γίνεται αντιληπτό, το ακριβές πρόγραμμα θα καταρτίζεται με βάση και την εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Εισηγήσεις για κάλπες

Αυτή η υπεροχή που συνεχίζει να καταγράφει η Ν.Δ. σε όλες τις δημοσκοπήσεις, σε συνδυασμό, όμως, και με τη ρευστότητα που δημιουργούν η πανδημία και οι διεθνείς ανατιμήσεις σε ενέργεια, προϊόντα και πρώτες ύλες, είναι το κεντρικό επιχείρημα των εισηγήσεων που δέχεται εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προχωρήσει σε πρόωρη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Ο πλέον κατάλληλος χρόνος, σύμφωνα με τους συνομιλητές-υπέρμαχους αυτής της άποψης, είναι ο προσεχής Σεπτέμβριος, καθώς θα έχει προηγηθεί το κορυφαίο τουριστικά καλοκαίρι των τελευταίων ετών, ενώ η ώθηση που θα δοθεί γενικότερα στην πραγματική οικονομία μετά τον δύσκολο χειμώνα που διανύουμε θα γίνει ακόμα περισσότερο αισθητή εκείνη την περίοδο.

Τι λένε για την ακρίβεια

Όσο για το κύμα της ακρίβειας, άπαντες στο Μαξίμου συνομολογούν ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις, οι αναπτυξιακοί δείκτες και τα μέτρα ανακούφισης που θα λαμβάνονται προοδευτικά θα αποδειχθούν επαρκή για να ισορροπήσουν την κατάσταση, ωστόσο ουδείς μπορεί να προδιαγράψει το μέλλον, ενόψει και των ευρωπαϊκών αποφάσεων για την επαναφορά των... ξεχασμένων δημοσιονομικών κανόνων. Εξάλλου, η ανανέωση της λαϊκής εντολής με φόντο την καταλληλότητα για τη διαχείριση της μετα-COVID εποχής προσφέρει ουσιαστικά και επικοινωνιακά μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη θεμελίωση εκλογικού αφηγήματος. Πέραν των παραπάνω εκτιμήσεων, οι υποστηρικτές της διενέργειας εθνικών εκλογών τον Σεπτέμβριο βάζουν και τον πολιτικό παράγοντα στο κάδρο των αναλύσεών τους. Το πρώτο σκέλος που εξετάζουν είναι η διπλή κάλπη, μιας και είναι σίγουρο ότι με την απλή αναλογική δεν πρόκειται να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση (σ.σ.: Δεδομένου ότι η Ν.Δ. θα είναι πρώτο κόμμα).

Αυτοδυναμία

Ως εκ τούτου, θεωρούν ότι όσο λιγότερη φθορά υπάρχει στην κυβέρνηση και όσο διατηρείται το σηµερινό δηµοσκοπικό status quo, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να εξασφαλιστεί το ούτως ή άλλως υψηλό ποσοστό (πέριξ του 38%) που απαιτείται για την επίτευξη της αυτοδυναµίας µε τον «γαλάζιο» εκλογικό νόµο ενισχυµένης αναλογικής. «∆εν υπάρχει λόγος να ρισκάρουµε περαιτέρω, σε µια περίοδο που ο πολιτικός χρόνος φαντάζει πιο πυκνός από ποτέ, ενώ και οι συγκυρίες συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση, προκειµένου να µην µπει η χώρα σε περιπέτειες», διαµηνύουν οι υποστηρικτές της διενέργειας εθνικών εκλογών το προσεχές φθινόπωρο.

Τσίπρας και Ανδρουλάκης

Ο 2ος πυλώνας στον οποίο στέκονται ιδιαίτερα είναι, βεβαίως, ο ανταγωνισµός από τον ΣΥΡΙΖΑ και πλέον το ΚΙΝ.ΑΛ. Όπως λένε χαρακτηριστικά οι εν λόγω κυβερνητικοί παράγοντες, µε τον Σεπτέµβριο να καθίσταται εκλογικός µήνας, «δεν δίδεται κανένα χρονικό ή πολιτικό περιθώριο ανασύνταξης στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα πάει στις κάλπες έχοντας αντιµετωπίσει µια κατά πάσα βεβαιότητα επώδυνη για τον ίδιο συνεδριακή διαδικασία, αλλά και την αδυναµία του να επωφεληθεί ουσιαστικά µέχρι σήµερα από τις κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί η κυβέρνηση». «Με αυτόν τον τρόπο τον “τελειώνουµε” σε πολιτικό επίπεδο, αφού, όπως και να έχει, δεν θα προλάβει να δώσει διαφορετικό στίγµα µεταξύ πρώτης και δεύτερης κάλπης. Χώρια που είναι λαµπρό το πεδίο απόδοσης ευθυνών για τις εκλογές που ζήτησαν ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγο καιρό, προκειµένου να εξασφαλιστεί η οµαλή πορεία της χώρας µετά την πανδηµία», προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι.

Σχετικά µε τον Ν. Ανδρουλάκη, αν και το Μαξίµου επιχειρεί να µεταφέρει αποκλειστικά στην Κουµουνδούρου το άγχος των ανοδικών ποσοστών του πάλαι ποτέ κραταιού Κινήµατος µετά την εσωκοµµατική αναµέτρηση του ∆εκεµβρίου, είναι κοινό µυστικό πως η ηγεσία της κυβέρνησης παρακολουθεί στενά το κλίµα που διαµορφώνεται, αφού είναι σαφές από τις µετρήσεις ότι και η Ν.∆. δεν έχει αναπτύξει πλήρη «αντισώµατα» στη δυναµική του νέου προέδρου και του ΚΙΝ.ΑΛ. Για τους εισηγητές της πρόωρης κάλπης, αυτή είναι άλλη µία παράµετρος που ενισχύει την επιχειρηµατολογία περί εκλογών το φθινόπωρο, αφού µοιραία διασφαλίζεται η αναχαίτιση της προοπτικής περαιτέρω ανόδου του ΚΙΝ. ΑΛ., κάτι που θα ενισχυθεί και από το δίληµµα «κυβερνητική σταθερότητα ή αχαρτογράφητα νερά», γύρω από το οποίο θα στηθούν η στρατηγική και η ρητορική Μητσοτάκη για επίτευξη αυτοδυναµίας.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 8 Ιανουαρίου 2022.