Την προσεχή εβδομάδα φέρεται να έχει αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πραγματοποιήσει τον πρώτο μεγάλο – και με αρκετές εκπλήξεις - ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, καθώς μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει ανά διαστήματα σε αρκετές διορθωτικές κινήσεις, αλλά όχι σε μεγάλη αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος.

Πλέον η στιγμή θεωρείται η κατάλληλη. Στη μεγάλη κρίση με την πανδημία του κορονοϊού, τα δύσκολα για την κυβέρνηση είναι πίσω: Οι αποφάσεις για τα lockdown, η ενίσχυση του συστήματος υγείας, η διαχείριση του τουριστικού ρεύματος, τα στοχευμένα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων και φυσικά ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της επιχείρησης «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό.

Ο αριθμός των εμβολιασμένων – με μία τουλάχιστον δόση – αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο να σπάσει το φράγμα των 6.000.000 και με τα κίνητρα που έχουν δοθεί (και τα αντικίνητρα για να μην εμβολιαστεί κανείς) εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του μήνα μπορεί να έχει φτάσει και τα 7.000.000.

Μήνυμα ανάκαμψης και επανεκκίνησης

Συνεπώς, το μήνυμα που θέλει να περάσει ο πρωθυπουργός, μετά και από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, είναι αυτό της επανεκκίνησης. Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα τις πολλές κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί και τώρα ρίχνει το βάρος της στην ανάπτυξη, στην ανάκαμψη της οικονομίας – με την αξιοποίηση και του πακέτου των 31 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – στην επιτάχυνση της ψηφιοποίησης, στην πράσινη μετάβαση και στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται το κράτος και η οικονομία.

Το «κουμπί» του restart θα το …πατήσει ο πρωθυπουργός στις 11 Σεπτεμβρίου, με την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και με τη συνέντευξη Τύπου την επομένη. Η πρώτη κίνηση, ωστόσο, θα είναι ο ανασχηματισμός, τον οποίο αναμένεται να ανακοινώσει αμέσως μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, όπου μετέβη για να συνοδεύσει την κόρη του και να τη βοηθήσει να εγκατασταθεί στο Κονέκτικτατ, που θα ξεκινήσει τις σπουδές της ως πρωτοετής στο πανεπιστήμιο Yale.

Καθώς την Τρίτη το απόγευμα μεταβαίνει στη Σλοβενία για να συμμετάσχει στο Bled Strategic Forum 2021 και την Πέμπτη στη Γαλλία για να λάβει μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη για την Βιοποικιλότητα της Μεσογείου, η πιθανότερη ημερομηνία για τον ανασχηματισμό είναι η Δευτέρα, με τον πρωθυπουργό να λαμβάνει τις οριστικές του αποφάσεις κατά το διήμερο της παραμονής του στην Αμερική. Δεν αποκλείεται ωστόσο, να ανακοινωθεί αργότερα μέσα στην εβδομάδα, αφού πρώτα συζητήσει τις τελικές λεπτομέρειες τη Δευτέρα με τους στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι αμετακίνητοι και οι εκπλήξεις 

Ο ανασχηματισμός, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα έχει και δομικά χαρακτηριστικά, με την προσθήκη δηλαδή χαρτοφυλακίων που θα αναδεικνύουν συγκεκριμένες προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως η προστασία των δασών και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στο νέο σχήμα, η διαμόρφωση του οποίου δεν έχει ακόμα πλήρως ολοκληρωθεί, μοιάζουν αμετακίνητοι υπουργοί όπως ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος μάλιστα έχει ένα κρίσιμο νομοσχέδιο μπροστά του για τη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης.

Δεδομένη πρέπει τέλος να θεωρείται η αξιοποίηση αρκετών βουλευτών, κυρίως της νεότερης γενιάς, όπως και οι «εκπλήξεις».