Όλες τις προηγούμενες ημέρες επικράτησαν συνθήκες πολέμου στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε σε real time ή επισκεπτόταν ο ίδιος τα μέτωπα των πυρκαγιών (π.χ. Βορειοανατολική Αττική, Αρχαία Ολυμπία), αλλά και το Κέντρο Επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι. Σε σχέση με το Κέντρο Επιχειρήσεων, το επισκεπτόταν δύο και τρεις φορές μέσα στην ίδια ημέρα.

Απλώς, σύμφωνα με συνεργάτες του, «δεν είχε νόημα να το ανακοινώνουμε από την ώρα που δεν έκανε δηλώσεις». Την ίδια στιγμή επιστράτευσε όλους τους συνεργάτες του, ανακαλώντας τις καλοκαιρινές τους άδειες, που, ούτως ή άλλως, ήταν με εντολή του περιορισμένες. Επιπλέον, από την Πέμπτη 5 Αυγούστου ζητήθηκε από όσους υπουργούς και υφυπουργούς ήταν σε άδεια να επιστρέψουν στα γραφεία τους και, ιδίως όσοι είχαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εμπλοκή, να θέσουν σε συναγερμό τις κρατικές υπηρεσίες και τον μηχανισμό των υπουργείων τους.

Οπως συνέβη, για παράδειγμα, με το υπουργείο Υγείας και τα νοσοκομεία, προκειμένου να είναι έτοιμα να υποδεχτούν περιστατικά που σχετίζονταν με τις πυρκαγιές. Ή όπως έγινε με την έκτακτη σύσκεψη στο Πεντάγωνο, υπό τον υπουργό Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, όπου αποφασίστηκε η ενεργότερη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στις προσπάθειες για κατάσβεση των πυρκαγιών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε εν πολλοίς να πάρει πάνω του τη διαχείριση της επικοινωνίας των πυρκαγιών και, όπως λέγεται στη γλώσσα των επικοινωνιολόγων, δεν φοβήθηκε να «τσαλακωθεί». Ακολούθησε, δηλαδή, ένα μοντέλο ηγέτη που δεν κρύβεται στις εθνικές κρίσεις, αλλά είναι παρών στα μέτωπα.

Προσβλέποντας, δε, πως η στάση αυτή σε βάθος χρόνου θα εκτιμηθεί από τους πολίτες, ιδίως όταν περάσουν η δικαιολογημένη οργή και ο θυμός. Στη λογική αυτή ήταν οι δύο παρεμβάσεις που έκανε προς τον ελληνικό λαό, όταν επέλεξε να ζητήσει συγγνώμη για τις αδυναμίες και τα λάθη που παρατηρήθηκαν. Επιπλέον, εκτός από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και τις ανακοινώσεις που έκαναν οι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος σε σχέση με τα ανακουφιστικά μέτρα για τους πληγέντες και το σχέδιο για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών, παραχώρησε χθες εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου.

Ο πρωθυπουργός έκανε προσωπικά τηλεφωνήματα σε ξένους ηγέτες, αλλά και στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ζητώντας βοήθεια και ενισχύσεις. Οπως χαρακτηριστικά τονίζει στα «Π» άνθρωπος που έχει γνώση όλων των πρωτοβουλιών που ανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, «η σημαντική βοήθεια δεν ήρθε από τον ουρανό, αλλά κατόπιν πολλαπλών ενεργειών του πρωθυπουργού».

Την ίδια στιγμή, δόθηκε ενισχυμένος ρόλος κυρίως στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, και δευτερευόντως στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Είναι χαρακτηριστικό πως σε διαδοχικές συσκέψεις που έγιναν από την Τρίτη 3 Αυγούστου, ημέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική, αποφασίστηκε με εισήγηση του πρωθυπουργού να έχουν αποκλειστικό ρόλο στην ενημέρωση των δημοσιογράφων και των πολιτών οι αρμόδιοι και να μη μιλούν στα ΜΜΕ οι υπουργοί, οι βουλευτές, αλλά ούτε και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Ο ενισχυμένος ρόλος του Νίκου Χαρδαλιά, οι επαφές με ξένους ηγέτες για αποστολή βοήθειας και η ανάληψη της ευθύνης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Εκτιμήθηκε πως δεν έχει νόημα να χάνεται χρόνος από τη διαχείριση των κρίσεων, προκειμένου, για παράδειγμα, η εκπρόσωπος να ζητά συνεχώς στοιχεία για τα μέτωπα των πυρκαγιών, για τα πτητικά και επίγεια μέσα κ.λπ., ώστε να κάνει μετά συνεχείς ανακοινώσεις και ενημερώσεις. Ούτε είχε νόημα, όπως ελέχθη σε σύσκεψη, να βγαίνουν οι υπουργοί στα κανάλια και να καυγαδίζουν με τα στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Οι πολίτες ήθελαν σοβαρή και επίσημη ενημέρωση και όχι τσακωμούς», λέει στα «Π» στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη. οι ανακοινωσεισ Γι’ αυτό και προκρίθηκε η λογική να κάνει σε τακτική βάση ανακοινώσεις ο κ. Χαρδαλιάς, που ήταν σε συνεχή επικοινωνία και επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων, αλλά και με όλα τα πύρινα μέτωπα ανά την επικράτεια.

Στο Μαξίμου στήθηκε ένα άτυπο «war room», όπου οι συμμετέχοντες στις συσκέψεις είχαν πλήρη εικόνα για το τι συνέβαινε σε κάθε περιοχή. Στις συσκέψεις αυτές μετείχαν, εκτός βεβαίως του πρωθυπουργού, ο διευθυντής του γραφείου του, Γρηγόρης Δημητριάδης (που αποτέλεσε άλλωστε τον «ειδικό απεσταλμένο» του πρωθυπουργού στα επιχειρησιακά κέντρα, αλλά και σε κάθε ευαίσθητη συνεννόηση που χρειάστηκε τις κρίσιμες ώρες), οι υπουργοί Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης , Θοδωρής Λιβάνιος, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, καθώς και στελέχη από το γραφείο Τύπου (Γιώργος Ευθυμίου, Αργύρης Παπαστάθης).

Συν τοις άλλοις, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, ακόμα και τις μεταμεσονύχτιες ώρες, υπήρχε πάντα εναλλάξ «βάρδια» στο Μαξίμου από κάποιο από τα προαναφερθέντα πρόσωπα.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει πλέον σαφή εικόνα για το τι πήγε καλά, αλλά και πού υστέρησε ο κρατικός μηχανισμός. Στο πλαίσιο αυτό, ολοένα και αυξάνονται οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έρχονται πιο κοντά οι αλλαγές που σχεδιάζει ο πρωθυπουργός στο κυβερνητικό σχήμα και όχι μόνον.