Την επανεκκίνηση της κυβέρνησης σε δύο φάσεις επέλεξε να σηματοδοτήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με φόντο τις καταστροφικές πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της χώρας, οι οποίες μοιραία ανέτρεψαν τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου, δημιουργώντας νέα δεδομένα και οδηγώντας τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του σε αναδιάταξη στόχων και προτεραιοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, αρχικά προχώρησε σε μια σειρά κομβικών ανακατατάξεων στον στενό πυρήνα των συνεργατών του, προκειμένου να προκύψει ένα λειτουργικό σχήμα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του συντονισμού του κυβερνητικού έργου, και ιδιαιτέρως της διαχείρισης των μεγάλων μετώπων του ερχόμενου φθινοπώρου.

 Το πλάνο των αλλαγών

Παράλληλα, όπως έγραψαν τα «Π», ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεξεργάζεται εδώ και μερικές ημέρες το πλάνο των αλλαγών στις οποίες θα προχωρήσει σε κρίσιμα χαρτοφυλάκια, δρομολογώντας με τον τρόπο αυτόν τον πρώτο επί της ουσίας δομικό ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Σε ό,τι αφορά τον χρόνο που θα τρέξουν οι σχετικές διαδικασίες, καθίστανται όλο και πιο ισχυρές οι εισηγήσεις για την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος πριν από την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, καθώς -εκτός των άλλων- η συγκεκριμένη προοπτική θα του δώσει τη δυνατότητα να αναφερθεί στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, στην περαιτέρω αντιμετώπιση της πανδημίας και στην αποκατάσταση των πληγέντων από τις πρόσφατες καταστροφές, χωρίς να μονοπωλείται το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον από τα κακώς κείμενα των προηγούμενων εβδομάδων, τις ενδεχόμενες αστοχίες και τον καταλογισμό ευθυνών. «Πριν από μερικά χρόνια, ο Καραμανλής λογάριαζε να αναγάγει το διήμερο της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Έκθεση ως απαρχή μιας νέας εποχής για τη διακυβέρνησή του και τελικά βρέθηκε στη δύσκολη θέση να απολογείται για τον Ρουσόπουλο και τον Βουλγαράκη. Το γεγονός αυτό τού στοίχισε στις αμέσως επόμενες δημοσκοπήσεις εννέα ποσοστιαίες μονάδες. Η εκκρεμότητα λοιπόν αυτή πρέπει να κλείσει άμεσα», σημειώνουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, αποτυπώνοντας τις σκέψεις και τις απόψεις που κυριαρχούν στο πρωθυπουργικό γραφείο.

 Αξιολογούνται τα πεπραγμένα των υπουργών

Σε κάθε περίπτωση, ήδη αξιολογούνται τα πεπραγμένα υπουργών και υφυπουργών, με τους δύο υπουργούς Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσο, και φυσικά τον επικεφαλής του Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη, να καταθέτουν οκτώ μήνες μετά τις τελευταίες βελτιωτικές κινήσεις του πρωθυπουργού στο κυβερνητικό σχήμα εκ νέου τις απόψεις τους για πρόσωπα και καταστάσεις.

 Οι καραμπόλες

 Σημείο μηδέν αποτέλεσε, όπως δείχνουν τα πράγματα, για την κυβέρνηση εν γένει, αλλά ιδιαίτερα για το επιτελικό σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου το πέρασμα της «πύρινης λαίλαπας» από την Εύβοια, την Αττική και άλλες περιοχές της χώρας. Οπως ήταν αναμενόμενο, τα ανακλαστικά του πρωθυπουργού και των στελεχών που είναι επιφορτισμένοι με τον καθορισμό των στόχων και την οργάνωση των κυβερνητικών παραγόντων, ενεργοποιήθηκαν άμεσα, και, μόλις το επέτρεψε το επιχειρησιακό μέτωπο, δρομολογήθηκε μια σειρά παρεμβάσεων που δημιουργούν νέα δεδομένα. Οι δύο επιλογές που αποτέλεσαν τον βασικό καμβά της αναδιάρθρωσης του στελεχιακού δυναμικού του πρωθυπουργικού επιτελείου αφορούσαν την αναβάθμιση του υπουργού Επικρατείας πλέον και μέχρι πρότινος υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιου για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Ακη Σκέρτσου, καθώς και την προώθηση του πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Οικονόμου στο καίριο πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου.

 Ψήφος εμπιστοσύνης

Η πρώτη ήταν επί της ουσίας το αποτέλεσμα της ικανότητας που έχει επιδείξει ο Ακης Σκέρτσος στο κομμάτι της οργάνωσης της διαχείρισης της πανδημίας, καθώς και άλλων κρίσιμων μετώπων κατά την τελευταία διετία, αλλά και της επιμονής του να βγει μπροστά στο γιγαντιαίο εγχείρημα της αποκατάστασης των πυρόπληκτων και των δασικών εκτάσεων που παραδόθηκαν στις φλόγες, με τον πρωθυπουργό να του δίνει και πάλι ψήφο εμπιστοσύνης. «Είναι τεράστια πρόκληση για μένα», διαμηνύει ο κ. Σκέρτσος σε όλους τους τόνους. Για να συμβεί όμως αυτό, θα έπρεπε πρώτα να ξεπεραστεί το θεσμικό κώλυμα που προέκυψε με την εμπλοκή στην εξίσωση του νέου υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου, που αναλαμβάνει εργολαβικά τον τομέα της κρατικής αρωγής έπειτα από φυσικές καταστροφές (κατόπιν των πεπραγμένων του σε δύσκολες περιστάσεις, όπως ο «Ιανός»). Με δεδομένο ότι ο άλλοτε γ.γ. Οικονομικής Πολιτικής θα έπρεπε να αναφέρεται βάσει κυβερνητικής λειτουργίας και οργανογράμματος στον Ακη Σκέρτσο, θεωρήθηκε πως θα ήταν πολιτικά οξύμωρο να εκκινούν αμφότεροι από την ίδια θεσμική αφετηρία. Ως εκ τούτου, και θέλοντας προφανώς να ενισχύσει εκτός των άλλων και λειτουργικά -ιδίως στο εσωτερικό της κυβέρνησης- τον συντονιστικό ρόλο του Σκέρτσου ενόψει του κομβικού διαστήματος που έρχεται, όπου θα χρειαστεί να ληφθούν άμεσες και κρίσιμες αποφάσεις, έδωσε στον πάλαι ποτέ διευθυντή του Γραφείου του Γιάννη Στουρνάρα το χρίσμα του δεύτερου (από χρονικής άποψης) «γαλάζιου» υπουργού Επικρατείας, δίπλα στον Γιώργο Γεραπετρίτη. Εξάλλου, με την παράμετρο και του Ταμείου Ανάκαμψης, οι πόροι του οποίου θα διατεθούν σχεδόν σε όλο το φάσμα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, μέσω των οποίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να δώσει ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα της μετά-COVID εποχής και ταυτόχρονα να καθορίσει τη διαμόρφωση των πολιτικών και κοινωνικών συνθηκών υπό τις οποίες θα εξελιχθούν οι επόμενες εθνικές κάλπες, είναι ξεκάθαρο ότι τα πεπραγμένα υπουργών και υφυπουργών είναι απολύτως αλληλένδετα.

 Οι λόγοι της καραμπόλας

 Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η «καραμπόλα» κορυφής, σε συνδυασμό με την έλευση στο Μαξίμου του Γιάννη Οικονόμου ως υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, οδήγησε στη μετακόμιση από την Ηρώδου Αττικού του Θοδωρή Λιβάνιου, αφού κρίθηκε πως μια πιθανή παραμονή του θα καθιστούσε από πολυτελή έως... «πολύ βαριά» τη δομή του πρωθυπουργικού γραφείου. Ωστόσο, ως υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο κ. Λιβάνιος, πλέον, θα έχει πολύ πιο διευρυμένες αρμοδιότητες από το πακέτο του Γιώργου Στύλιου, τον οποίο αντικατέστησε, καθώς, πέραν της ανάμειξής του στο πεδίο της ανάλυσης των δημοσκοπήσεων για λογαριασμό της κυβερνητικής πλευράς, θα αναλάβει τον άκρως σημαντικό τομέα των τηλεπικοινωνιών, ο οποίος -ως γνωστόν- θα είναι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος το διάστημα που θα ακολουθήσει. Οσον αφορά τον Γιάννη Οικονόμου, είναι σαφές ότι η επιλογή του μόνο αδικαιολόγητη δεν χαρακτηρίζεται, με την ανάγκη μιας πιο δυναμικής και «ψημένης» πολιτικά παρουσίας στην εκπροσώπηση της κυβέρνησης, η οποία εισήλθε πλέον στο δεύτερο μισό της θητείας της, αλλά και με τις ανάγκες που προκύπτουν στο επίπεδο της επικοινωνίας, δεδομένης της κρισιμότητας των στιγμών και της πίεσης που υπάρχει από τη ρητορική της αντιπολίτευσης στην καθημερινότητα. Πρόκειται άλλωστε για ένα στέλεχος που, πέραν της πολιτικής του επάρκειας, διαθέτει βαθιές κομματικές ρίζες και κατ’ επέκταση άριστη γνώση των «γαλάζιων» ιδιαιτεροτήτων. «Η επιστράτευση του Οικονόμου έχει απολύτως προεκλογικά χαρακτηριστικά», σχολιάζουν -προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα- έμπειροι κοινοβουλευτικοί του κυβερνώντος κόμματος, που, εκτός των άλλων, γνωρίζουν από πρώτο χέρι την πορεία του νέου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ, της οποίας υπήρξε επικεφαλής επί προεδρίας Κώστα Καραμανλή.

 Πρεμιέρα με πειστικές απαντήσεις και επιχειρήματα 

 Το διαφορετικό ύφος στον τομέα της επικοινωνίας έδειξε με το «καλημέρα» ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ως απόρροια και της μακράς πολιτικής εμπειρίας που διαθέτει. Με πειστικές απαντήσεις, επιχειρήματα, αλλά και έξυπνες φράσεις, ο κ. Οικονόμου «φρέσκαρε» με την πρώτη του παρουσία στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την εικόνα της κυβέρνησης. Αφού ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για τα καθήκοντα που του ανέθεσε και θέλοντας να δείξει το πλαίσιο των διαθέσεών του, σημείωσε: «Εκπροσωπώ μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που δεν φιλοδοξεί να εξαντλήσει την ενέργειά του σε λεκτικές αντιπαραθέσεις με την αντιπολίτευση». O κυβερνητικός εκπρόσωπος, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον πρωθυπουργό, παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη στη διαχείριση των πυρκαγιών, ωστόσο τόνισε πως «τώρα είναι η ώρα της μάχης και πρέπει όλοι να στηρίξουν τους ανθρώπους που είναι στην πρώτη γραμμή». Ενόψει και της προ ημερησίας συζήτησης που θα γίνει την προσεχή Πέμπτη σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ο κ. Οικονόμου διεμήνυσε πως θα υπάρξει αντιπαράθεση με επιχειρήματα. Αλλωστε, όπως σχολίασε, «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνονται πλήρως το μέγεθος του προβλήματος». Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση κινείται με σχέδιο για την κατάσβεση, την αποτροπή νέων πυρκαγιών, την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και την αποζημίωση των πληγέντων». Επανέλαβε, δε, τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως η κυβέρνηση θα φροντίσει ώστε να επουλωθούν όλες οι πληγές που άνοιξαν οι πυρκαγιές. Αναφορικά με την εξέλιξη του κοροναϊού, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε πως «δεν τελειώσαμε με την πανδημία», αλλά και πως «η κυβέρνηση διαθέτει όλα τα μέσα και απαιτείται από όλους η μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα». Σε σχέση με το θέμα όσων δεν έχουν εμβολιαστεί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως «πραγματικότητα για τους ανεμβολίαστους είναι πως είτε θα εμβολιαστούν είτε θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο τους ίδιους και τους γύρω τους. Είναι ηθικά απαράδεκτο». Παράλληλα, έριξε το «καρφί» του για τον Στέφανο Τσιτσιπά, σχολιάζοντας με νόημα πως για θέματα υγείας μπορούν να ενημερώνουν μόνο όσοι τα έχουν σπουδάσει και σε αυτούς πρέπει να ανατρέχουμε. «Θα έλεγα ότι όσοι αποτελούν σημείο αναφοράς θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί στη διατύπωση απόψεων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ