Βουλη
Πολιτική

Στη Βουλή το πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών

Οι ΠΝΠ θα εισαχθούν προς επεξεργασία και συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής την Πέμπτη

Λίγο πριν τελειώσει ο «πύρινος» Αύγουστος που κατέκαψε εκατοντάδες πρασίνου και πνεύμονες οξυγόνου στην Ελλάδα, η Βουλή ξεκινά το νομοθετικό της έργο δίνοντας προτεραιότητα στην συζήτηση που αφορά τα «Έκτακτα μέτρα για την αποτελεσματική προστασία και την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, την άμεση στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές Ιουλίου/Αυγούστου 2021».

Πρόκειται για Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με θέμα τις εργασίες αποκατάστασης στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι ΠΝΠ θα εισαχθούν προς επεξεργασία και συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής την Πέμπτη (26/8) κατά την συνεδρίαση των οποίων θα μιλήσει και ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, ενώ την επόμενη εβδομάδα την Τρίτη (31/8) θα συνεδριάσει η Ολομέλεια όπου και θα ψηφιστούν.

Σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα, οι κεντρικοί άξονες της αρωγής αφορούν :

  • Άμεση προστασία των εδαφών και αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων που καταστράφηκαν ολικώς ή μερικώς από τις πρόσφατες πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο
  • Ενδυνάμωση της προστασίας και της μέγιστης δυνατής αντοχής και ανθεκτικότητας των Δασών απέναντι στις αναπόφευκτες και ορατές πλέον επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που απειλεί τον πλανήτη
  • Ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της σχέσης με τα δασικά οικοσυστήματα και την προστασία τους.
Ειδικότερα το πλάνο των άμεσων και στοχευμένων παρεμβάσεων για την προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στις πληγείσες περιοχές περιλαμβάνει:

  • Χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων, με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων.
  • Κήρυξη αναδασωτέων εκτάσεων εντός 30 ημερών αντί 90 ημερών που ίσχυε έως σήμερα.
  • Αύξηση και εντατικοποίηση των ελέγχων και επιτηρήσεων των καμένων εκτάσεων αλλά και άμεση εφαρμογή της ισχύουσας δασικής νομοθεσίας για την προστασία τους.
  • Άμεση απομάκρυνση των ιστάμενων καμένων δέντρων που συγκροτούν κυρίως την παρόδια βλάστηση.
  • Άμεση έναρξη κατασκευής αντιδιαβρωτικών έργων με κορμοδέματα και κλαδοπλέγματα αλλά και αντιπλημμυρικών έργων για τα οποία προωθείται ήδη η σύνταξη μελέτης για την άμεση υλοποίηση αυτών ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση πλημμυρικών και χειμαρρικών φαινομένων κατά τη χειμερινή περίοδο.
  • Έκδοση Δασικών Αστυνομικών Διατάξεων (ΔΑΔ) για τις καμένες εκτάσεις, στις οποίες θα εξειδικεύεται κατά χώρο, χρόνο και τρόπο η απαγόρευση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων (όπως η άσκηση βόσκησης, θήρας κ.λπ.) που κρίνει αναγκαία η οικεία.
  • Ιεράρχηση και επιλογή περιοχών - με άμεση προτεραιότητα σε Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο – για την αποκατάσταση της βλάστησης με φυσική αναγέννηση ή τεχνητή αναδάσωση.