Την ενίσχυση των Περιφερειών με αρμοδιότητες για τα δάση και την πυροπροστασία ώστε να συμβάλλουν με ουσιαστικό τρόπο, κυρίως στον τομέα της πρόληψης, ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στη σύσκεψη που είχαν σήμερα οι 13 περιφερειάρχες της χώρας με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας ύστερα από πρόσκληση του κ. Τζιτζικώστα. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΝΠΕ και στην τοποθέτηση του, ο κ. Τζιτζικώστας, τόνισε ότι «στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλά μέρη της Ευρώπης, μετράμε το οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο των πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού».

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ ευχαρίστησε τον κ. Λέναρτσιτς για την έγκαιρη ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας σημειώνοντας ότι «και πολλά κράτη - μέλη έσπευσαν να βρεθούν στο πλευρό της Ελλάδας για την κατάσβεση των πυρκαγιών».

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια έδειξε «πόσο σημαντική είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε περιόδους κρίσης» υπογραμμίζοντας πως τώρα την χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερο για την επόμενη μέρα της ανάκαμψης και της ανοικοδόμησης των περιοχών που επλήγησαν. Επίσης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για το μέλλον, επισημαίνοντας πως οι φυσικές καταστροφές όσο περνάνε τα χρόνια θα γίνονται μεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες λόγω της κλιματικής αλλαγής, κάτι που καθιστά αναγκαία την αλλαγή του μοντέλου αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών με κύριο άξονα την αποκέντρωση της δομής διαχείρισης κρίσεων.

«Δεν αρκεί απλά να βάλουμε την κλιματική αλλαγή και την επακόλουθη δράση στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας» είπε, αλλά «για να προστατεύσουμε τον φυσικό μας πλούτο πρέπει να επιστρατεύσουμε την συνεργασία σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης: από την ΕΕ, στις εθνικές κυβερνήσεις, στις περιφέρειες και τους Δήμους».

O Α΄ αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, σημείωσε ότι η χώρα μας χρειάζεται ένα αποκεντρωμένο σύστημα Πολιτικής Προστασίας. «Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του συστήματος πολιτικής προστασίας, η έμφαση στην πρόληψη και η ανάγκη βελτιστοποίησης του συντονισμού των δράσεων των αρμόδιων υπηρεσιών του Κράτους που διαχειρίζονται αυτά τα γεγονότα, είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για να αποφύγουμε τα χειρότερα στο μέλλον» ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος ευχαρίστησε τον κ. Τζιτζικώστα για την πρόσκληση να επισκεφτεί την Ελλάδα και αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, τονίζοντας πως 11 συνολικά χώρες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ελλάδας για βοήθεια, στέλνοντας την μεγαλύτερη δυνατή πυροσβεστική δύναμη του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης που αποτελείτο από 1.000 συνολικά πυροσβέστες. Ο κ. Λέναρτσιτς ανέφερε πως η τρέχουσα περίοδος ήταν η χειρότερη σε επίπεδο πυρκαγιών για όλη την Ευρώπη από το 2007 και συμφώνησε με τον κ.Τζιτζικώστα πως εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις η κατάσταση θα επιδεινωθεί στο μέλλον. Επίσης, παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας και τη δομή του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, τονίζοντας πως έχει δημιουργηθεί ένα «τρίτο επίπεδο στον μηχανισμό μας» που ενεργοποιείται σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας. Τέλος, αναφέρθηκε και στην χρηματοδότηση, υπογραμμίζοντας πως το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να ενισχύσει την πολιτική προστασία, ενώ υπάρχει σκέψη και για αναδρομολόγηση χρημάτων από το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που θα βοηθήσει στην δυνατότητα «συλλογικής ανταπόκρισης».

Το ευχαριστώ του Χαρδαλιά

Με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γιάνες Λέναρτσιτς, αρμόδιο για τη Διαχείριση Κρίσεων, την Πολιτική Προστασία και την Ανθρωπιστική Βοήθεια, συναντήθηκε σήμερα και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στις εγκαταστάσεις της Πολιτικής Προστασίας, στο κτίριο Φάρος.

Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, συζητήθηκαν εκτενώς τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας - RescEU και προώθησης συνεργειών, ανταλλαγής καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών-μελών, ενώ υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα το άριστο επίπεδο συνεργασίας της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς εξέφρασε θερμές ευχαριστίες για την άμεση απόκριση της ΕΕ στο ελληνικό αίτημα παροχής συνδρομής για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ενώ από πλευράς του, ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί ιδιαίτερα ενεργό κράτος-μέλος και μία από τις χώρες που συστηματικά προσφέρουν συνδρομή για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Ο κ.Λέναρτσιτς επισκέφθηκε επίσης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, τις εγκαταστάσεις της Πολιτικής Προστασίας στον Αυλώνα Αττικής, όπου στεγάζεται μέρος του ευρωπαϊκού κοινού αποθεματικού για ιατρικό υλικό ζωτικής σημασίας προς κάλυψη αναγκών που σχετίζονται με τη διαχείριση της πανδημίας (RescEU stockpiling).

Σημειώνεται ότι η χώρα μας ήταν από τις πρώτες που ανταποκρίθηκαν στο σχετικό αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο του πνεύματος έμπρακτης αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας μεταξύ των κρατών-μελών. Στο αποθεματικό ιατρικού υλικού που διαφυλάσσει η Ελλάδα περιλαμβάνονται μάσκες τύπου FFP2 και FFP3, ιατρικές στολές ατομικής προστασίας (high και medium protection), καθώς και λοιπός προστατευτικός εξοπλισμός (ιατρικά γάντια, γυαλιά κλπ). Από το αποθεματικό αυτό έχουν ήδη διατεθεί από τη χώρα μας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας – RescEU, περισσότερα από 48 εκ. τεμάχια υγειονομικού υλικού προς τη Γαλλία, τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο.

Τα κοινά αποθέματα του εξοπλισμού διαμοιράζονται προς φύλαξη στα συμμετέχοντα κράτη-μέλη και είναι άμεσα διαθέσιμα κατόπιν σχετικού αιτήματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί σε ποσοστό 100% το κόστος αγοράς, φύλαξης και διανομής του υλικού.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με Πυροσβέστες - μέλη της πολωνικής και της ρουμανικής αποστολής που βρίσκονται στην Ελλάδα (Βίλια Αττικής) για παροχή συνδρομής προς αντιμετώπιση των πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα, καθώς και με Έλληνες συναδέλφους τους. Υπενθυμίζεται ότι η κινητοποίηση για την παροχή συνδρομής προς τη χώρα μας διοργανώθηκε μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με αξιοσημείωτη ανταπόκριση στο ελληνικό αίτημα από 24 συνολικά κράτη (εκ των οποίων 11 κ-μ της ΕΕ). Ο Επίτροπος συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ευχαρίστησε θερμά όλους τους Πυροσβέστες στο πεδίο για τη συνεισφορά τους, επισημαίνοντας ότι κάθε ενεργοποίηση του Μηχανισμού επιβεβαιώνει την αξία της αλληλεγγύης στο πλαίσιο της ΕΕ.

Δείτε τις εικόνες

210825-Lenarcic1
210825-Lenarcic2
210825-Lenarcic3
210825-Lenarcic4
210825-Lenarcic5
210825-Lenarcic6
210825-Lenarcic7
210825-Lenarcic8
210825-Lenarcic9
210825-Lenarcic10
210825-Lenarcic11