Σχεδιο_χωρις_τιτλο_-_2021-08-25T181050_230
Πολιτική

Μητσοτάκης: Όραμά μας η Εύβοια να γίνει καλύτερη από πριν - Συνάντηση με τον Επίτροπο της ΕΕ για τη Διαχείριση Κρίσεων

Συνάντηση με τον Επίτροπο της ΕΕ , αρμόδιο για τη Διαχείριση Κρίσεων, Janez Lenarčič, είχε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Απόστολος Τζιτζικώστας, ο επικεφαλής της Ειδικής Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας Σταύρος Μπένος, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Κατά την έναρξη της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά τη συζήτηση στη Βουλή για τις καταστροφικές περιοχές του Αυγούστου, ευχαρίστησε την ΕΕ και τον μηχανισμό rescEU στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης.

«Πρόκειται για μία αληθινή έκφραση αλληλεγγύης. Αλλά αποτελεί και απόδειξη ότι το να μοιραζόμαστε δυνατότητες και μέσα -δεν αναφέρομαι μόνο σε αεροπλάνα αλλά και σε πυροσβέστες, σε οχήματα κλπ.- αποφέρει αποτελέσματα σε τέτοιες περιόδους κρίσης. Πιστεύω ότι αντλήσαμε πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε αυτό το επίπεδο συντονισμού. Αλλά βεβαίως τώρα αρχίζει το δύσκολο έργο της ανοικοδόμησης. Μαζί μας βρίσκεται ο κ. Μπένος, ένας ιδιαίτερα έμπειρος πολιτικός, ο οποίος ηγήθηκε της προσπάθειας ανοικοδόμησης της Καλαμάτας μετά τον σεισμό του 1986. Η ελπίδα μας και το όραμά μας είναι να ανασυγκροτήσουμε τη βόρεια Εύβοια, η οποία επλήγη ιδιαίτερα, ώστε να γίνει καλύτερη από ό,τι ήταν πριν», ανέφερε ο πρωθυπουργός. 
21-08-25_0019__DPD8614
Από την πλευρά του ο Janez Lenarčič εξέφρασε την προσωπική του αλληλεγγύη, αλλά και την αλληλεγγύη εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώπιον των δύσκολων προκλήσεων που αντιμετώπισε η Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. 

«Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Μας ενθάρρυνε η ανταπόκριση των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έντεκα εξ αυτών, έντεκα κράτη-μέλη παρείχαν αεροπλάνα, ελικόπτερα, περισσότερους από 1.000 πυροσβέστες, περισσότερα από 200 πυροσβεστικά οχήματα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση πυρόσβεσης που συντόνισε ποτέ ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Αλλά από την άλλη πλευρά θα ήθελα επίσης να επισημάνω το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο ωφελούμενος αυτού του μηχανισμού. Στην πραγματικότητα, από το 2014, η Ελλάδα έχει ζητήσει τη βοήθεια του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασία της ΕΕ 10 φορές, ενώ έχει προσφέρει αρωγή σε 22 περιπτώσεις όταν άλλα κράτη-μέλη ζήτησαν βοήθεια», σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος. 

Και συνέχισε: « Η Ελλάδα στηρίζει δυναμικά τον ίδιο τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ένωσης γεγονός που εκτιμούμε. Φιλοξενεί επίσης μέρος του στρατηγικού αποθεματικού του rescEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχα την ευκαιρία να δω από κοντά σήμερα το απόθεμα ιατρικού υλικού του rescEU, ενώ υπάρχουν εδώ και μέσα εναέριας δασοπυρόσβεσης στο πλαίσιο του rescEU.
21-08-25_0003__DPC8454
Και θα θέλαμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί σας, κ. Πρωθυπουργέ, και με την κυβέρνησή σας, προκειμένου να διευρύνουμε περαιτέρω όχι μόνο την εθνική και ευρωπαϊκή ικανότητα αντίδρασης, αλλά και να συνεργαστούμε σε θέματα πρόληψης και προσαρμογής. Θα ήθελα να χαιρετίσω αυτό που προσφάτως δηλώσατε, δηλαδή ότι είναι καιρός για τολμηρές ενέργειες, διότι η κλιματική αλλαγή θα μας φέρει αντιμέτωπους με περισσότερες προκλήσεις όπως αυτή. Και σε αυτό το θέμα θα θέλαμε σίγουρα να συνεργαστούμε», κατέληξε ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη Διαχείριση Κρίσεων.