Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, κος Παναγιώτης Τσακλόγλου, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1  στην εκπομπή «Καλοκαιρινά ραντεβού» με τον Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Αναφορικά με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, είπε ότι «έχει γίνει η πρώτη ανάγνωση και συζήτηση κατ’ άρθρου πριν κλείσει η Βουλή για τις θερινές διακοπές, αύριο στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων γίνεται η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου και Τετάρτη και Πέμπτη εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση στη ολομέλεια της Βουλής».

«Είναι μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά δηλαδή πραγματικά όλη η ιστορία γίνεται για να δώσουμε καλύτερες προοπτικές στους νέους εργαζόμενους όταν αυτοί θα φτάσουν στην ηλικία συνταξιοδότησης», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ερωτηθείς σχετικά με το πόσο θα αυξηθεί το επικουρικό των νεοεισερχόμενων με το νέο σύστημα, απάντησε: «Αυτό είναι δύσκολο να το πούμε αν και νομίζω ότι θα μπορούσα να πω με μεγάλη ασφάλεια ότι θα είναι υψηλότερες από αυτές που θα πάρουν τώρα».

Πώς θα καλυφθεί το κόστος

«Αυτό ανάλογα με το τι υποθέσεις μπορείς να κάνεις για το προεξοφλητικό επιτόκιο και ούτω καθεξής. Είναι ένα νούμερο το οποίο είναι κάποιων δεκάδων δισεκατομμυρίων όμως αυτό το νούμερο είναι σε βάθος πεντηκονταετίας», είπε ο Παναγιώτης Τσακλόγλου σε ερώτηση σχετική με την κάλυψη του κόστους.

«Είναι η πρώτη φορά στην οποία παίρνουμε ένα μέτρο το οποίο είναι προνοητικό, είναι κάτι το οποίο τα αποτελέσματά του θα τα δούμε δεκαετίες μετά. Είναι και αλλαγή φιλοσοφίας», τόνισε.

Ταχύτερη απονομή συντάξεων

Όσον αφορά στην ταχύτερη απονομή των συντάξεων, ο υφυπουργός Εργασίας είπε πως «τα πρώτα αποτελέσματα τα οποία έχουμε είναι ενθαρρυντικά δηλαδή έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός της απονομής των συντάξεων, πιστεύουμε ότι από τη στιγμή που θα μπουν οι δικηγόροι και οι λογιστές στη διαδικασία θα έχουμε σημαντική η επιτάχυνση αυτού του αριθμού και ελπίζουμε προς τα τέλη της χρονιάς θα έχουμε μια πολύ σημαντική μείωση του στοκ των εκκρεμών συντάξεων».

Τέλος, υπογράμμισε πως «η λύση είναι κυρίως η ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού το οποίο υπάρχει. Και το δεύτερο το οποίο έχουμε είναι ότι η ασφαλιστική μας νομοθεσία ήταν ήδη δαιδαλώδης με το νόμο Κατρούγκαλου και τους επανυπολογισμούς έγινε ακόμα περισσότερο δαιδαλώδης. Εκεί θα χρειαστεί ίσως και κάποια απλούστευση στην όλη διαδικασία. Αυτός ειναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε ήδη ξεκινήσει μια διαδικασία κωδικοποίησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας, καταρχάς διοικητικής και ελπίζουμε αργότερα να είναι και νομοθετικής, ώστε να μπορέσουμε αργότερα να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση και να έχουμε οριστική επίλυση του προβλήματος».