Θέσεις μάχης έχουν πάρει κυβέρνηση και αντιπολίτευση για να διασταυρώσουν τα πυρά τους, με αντικείμενο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης το νέο ασφαλιστικό σύστημα.

Με επίθεση ξεκίνησε την αντιπολιτευτική της στρατηγική, ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση καθώς κατέθεσε αίτημα για ένσταση αντισυνταγματικότητας συνολικά κατά του Νέου Ασφαλιστικού, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής η εισηγήτρια του κόμματος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ αναμένεται για αύριο να προκαλέσει και ονομαστική ψηφοφορία στα βασικά άρθρα του νομοσχεδίου.

Η κυριότερη αλλαγή που φέρνει το νομοσχέδιο είναι η εισαγωγή του συστήματος του «ατομικού κουμπαρά», που -όπως επισημαίνεται- εφαρμόζεται σε ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Παναγιώτη Τσακλόγλου η ασφαλιστική μεταρρύθμισή «θα επιτρέψει στους νέους ασφαλισμένους να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο της επικουρικής τους σύνταξης και εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερες συντάξεις για τους νέους ασφαλισμένους, χωρίς να επηρεάζονται οι παλιοί ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι».

Ωστόσο το μεγάλο «αγκάθι» παραμένει το περιβόητο κόστος μετάβασης, με την αντιπολίτευση να εκτιμά ότι πρόκειται για ένα «βάρος» που ενδέχεται να φθάσει σωρευτικά τα 70-80 δισ. ευρώ, σε βάθος βέβαια 50ετίας, το οποίο θα βαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους.

Αρκετές είναι οι διατάξεις του νομοσχεδίου που έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου έχει επιδοθεί σε μια διασπορά fake news, τα οποία έχουν αναμένεται η δυναμική συμμετοχή βουλευτών που θα μιλήσουν επί του νομοσχεδίου θα στηρίξουν τις ρυθμίσεις και θα αποκρούσει.

Πάντως σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, μέχρι ώρας 114 βουλευτές έχουν ζητήσει να πάρουν τον λόγο σε μια συνεδρίαση που εκτιμούν πως θα διαρκέσει 27 ώρες σήμερα και αύριο Πέμπτη. Μάλιστα δεν αποκλείεται να τοποθετηθούν επί του κρίσιμου ασφαλιστικού νομοσχεδίου και οι αρχηγοί των κομμάτων.