Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά την διαφάνεια και το «λόμπινγκ».

Υπέρ της αρχής του τάχθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25, ενώ το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν για την συζήτηση στην Ολομέλεια.

Πώς κύλησε η διαδικασία 

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, εισηγητής της ΝΔ μιλώντας για το νομοσχέδιο που έχει σκοπό την «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, αποκατάσταση ακεραιότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας», επεσήμανε πως «το ότι σχεδόν 250 παρεκκλίσεις από το σύστημα κινητικότητας καταργούνται, είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε. Δεν έχει κομματικό χρώμα. Δεν είναι δεξιό ή αριστερό. Είναι μία βάση στην οποία μπορούμε όλοι να συνεννοηθούμε καλύτερα». «Όμως με μεγάλη χαρά και προς διάψευση κάποιων φωνών, βλέπω ότι όλοι συμφωνούν στο ότι πρέπει επιτέλους να ρυθμιστεί συνολικά αυτός ο χώρος» είπε ο Κ.Κυρανάκης και επεσήμανε, «Δεν μπορεί να συνεχίσει ένας εκπρόσωπος συμφερόντων να μη δηλώνει τη δραστηριότητά του πουθενά, να μην υπάρχει πουθενά καταγεγραμμένη η δράση του, οι συναντήσεις του και η πίεση την οποία ασκεί στην οργανωμένη πολιτεία. Ο κ. Κυρανάκης εκτίμησε πως «η εφαρμογή αυτού του νομοθετήματος θα δείξει τι είναι ρεαλιστικό και τι όχι. Τι λειτουργεί και τι όχι. Αλλά τουλάχιστον για πρώτη φορά τώρα, με την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ερχόμαστε με διαφανή τρόπο και ρυθμίζουμε κάτι το οποίο δεν τολμούσε να αγγίξει κανείς πιο πριν».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης επετέθη στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη λέγοντας του πως « νομοθετείτε στο γόνατο, νομοθετείτε, άνευ περιεχομένου, νομοθετείτε πράγματα και δεν τα εφαρμόζετε, νομοθετείτε και ξενομοθετείτε. Διότι, αν όντως αυτά τα νομοσχέδια, τα οποία πέρασαν αυτούς τους μήνες και ήταν πολλά, ήταν πραγματικές τομές και πραγματικές αλλαγές θα ζούσαμε σε μια άλλη Ελλάδα. Δεν ζούμε, όμως, σε μια άλλη Ελλάδα, δυστυχώς και μην σας πω ότι ζούμε σε μια Ελλάδα, η οποία διαρκώς φαίνεται ότι χειροτερεύει».

Από το ΚΙΝΑΛ η Ευαγγελία Λιακούλη σχολίασε «έρχεστε να ρυθμίσετε προσχηματικά κατά την άποψή μας, γιατί μόνο το professional lobbying , το οποίο δεν υπάρχει στην πραγματικότητα στην Ελλάδα, είναι δύο, τρεις εταιρείες που το ασκούν αυτό και οι υπόλοιπες είναι νομικές εταιρείες και τα άλλα τα υπόλοιπα τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδια; Αυτή είναι η αλήθεια».

Ο Γιάννης Δελής από το ΚΚΕ αναφέρθηκε στα «λόμπι», σημειώνοντας πως «δεν είναι τίποτε άλλο παρά οργανωμένοι μηχανισμοί, πολύ οργανωμένοι όμως, του κεφαλαίου, σε κρίσιμα πόστα, σε κρίσιμους θεσμούς πολιτικούς και οργανισμούς των αστικών κρατών αξιοποιούνται από τους επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να ασκούν πιέσεις για να προωθηθούν τα συμφέροντα τους».

Ο Κώστας Χήτας από την Ελληνική Λύση, επεσήμανε «ότι η όποια υιοθέτηση πρακτικών και μοντέλων στη δημόσια διοίκηση, πρέπει να γίνεται αφουγκράζοντας η πολιτεία τις εθνικές ανάγκες και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας και βέβαια να υπάρχει πραγματική βούληση από την πλευρά της πολιτείας για πραγματική ακεραιότητα, λογοδοσία και διαφάνεια».

Για αστοχίες, και πολλές παραλείψεις έκανε λόγο η Αγγελική Αδαμοπούλου από το ΜΕΡΑ25 « οι οποίες δεν καλύπτουν το επιχείρημα περί διασφάλισης λογοδοσίας διαφάνειας και ακεραιότητας» και σημείωσε πως "δεν προβλέπονται κυρώσεις για τους θεσμικούς φορείς που παραλείπουν να αναφέρουν τις περιπτώσεις δραστηριοτήτων, γιατί αυτές πολύ απλά δεν προβλέπονται στο νομοσχέδιο και οι οποίες δραστηριότητες μπορεί να συνιστούν απόπειρες ανάρμοστης επιρροής».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδηςαφού άκουσε προσεκτικά την κριτική της αντιπολίτευσης σχολίασε πως «είναι ξεκάθαρος ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται την αντιπολίτευσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια μηδενιστική αντιπολίτευση απολύτως αντιπαραγωγική και εδώ όλοι προφανώς αξιολογούμαστε και κρινόμαστε για αυτά τα οποία κάνουμε και αυτοί που βρίσκονται στην αντιπολίτευση.

Απευθυνόμενος στον Κ. Ζαχαριάδη, τόνισε πως «Τα ερωτήματα που μου θέτετε συνήθως είναι άσχετα με το αντικείμενο ή μάλλον συνέχονται με έναν τελείως περιφερειακό και χαλαρό τρόπο. Δηλαδή, μου λέτε «το νομοσχέδιο είναι μια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της διαφθοράς» και κατέληξε στο συμπέρασμα «άρα, επειδή είπαμε τη λέξη «διαφθορά» θέλετε να συζητήσουμε για τα δάνεια των κομμάτων, θέλετε να συζητήσουμε για το πόθεν έσχες του Πρωθυπουργού, αλλά όχι για το λόμπινγκ».

Το νομοσχέδιο την επόμενη Τρίτη στις 10.00 το πρωί θα εισέλθει προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής.